«Armstrong ütles mulle, et andis 2001. aasta Šveitsi tuuril positiivse proovi.»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyler Hamilton (vasakul) ja Lance Armstrong.
Tyler Hamilton (vasakul) ja Lance Armstrong. Foto: SCANPIX

Seitsmekordse Tour de France’i võitja Lance Armstrongi endine meeskonnakaaslane US Postalis Tyler Hamilton rääkis saates «60 minutit» avameelselt kõigest, mis puudutas dopingu tarvitamist.

Hamiltoni sõnul tarvitas Armstrong 1999. aasta Touril EPOt ning pruukis sama ainet enne 2000. ja 2001. aasta suurvõistlust. Lisaks nägi Hamilton, kuidas Armstrongile tehti 2000. aasta Touril vereülekannet.

Ja veel. «Armstrong ütles mulle, et andis 2001. aasta Šveitsi tuuril positiivse proovi,» esines Hamilton šokeeriva avaldusega. «Ma ei tea detaile, kuid Armstrongi inimesed kandsid hoolt, et see avalikuks ei tuleks.»

Väidetavalt piisas selleks Armstrongi poolt UCI-le tehtud 25 000 ja 100 000 USA dollari suuristest annetustest.

Hamilton ütles, et dopingu tarvitamisest oli teadlik US Postali mänedžer Johan Bruyneel kui ka doktorid. «Kord ütles arst mulle, et mu verenäitajad on liiga madalad ja nende tõstmiseks polnud mul valikut, kui võtta EPOt. Teadsin, kust abi saada ja võtsin ühendust Armstrongiga,» meenutas Hamilton.

Et jälgi segada, kasutati telefonivestlustes salasõnu ja salatelefone – näiteks EPO koodiks oli Edgar Alan Poe (USA kirjanik – toim.). «Kindlasti polnud me ainsad, kes dopingut kasutasid. Igas meeskonnas oli kaks-kolm ratturit, kes samamoodi tegutsesid. Võin selle peale oma elu mängu panna,» ütles Hamilton.

Kõige paremini võtab Hamiltoni tollase perioodi kokku tema nüüdne kommentaar: «Kui mul oleks nupp, mis võimaldaks kõik selle mu elust pühkida, kasutaksin seda.»

Saadet saate vaadata SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles