Ott Järvela: eksis Torino Juventuse kaitseliin, mitte kohtunik Michael Oliver (1)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Oliver osutab penaltipunktile, Torino Juventuse jalgpallurid ei suuda otsust uskuda. Kohe algavad ägedad protestid, mille käigus teenib väravavaht ja kapten Gianluigi Buffon punase kaardi.
Michael Oliver osutab penaltipunktile, Torino Juventuse jalgpallurid ei suuda otsust uskuda. Kohe algavad ägedad protestid, mille käigus teenib väravavaht ja kapten Gianluigi Buffon punase kaardi. Foto: CURTO DE LA TORRE/AFP/Scanpix
  • Inglasest kohtuniku Michael Oliveri vilepartii oli eeskujulik.
  • 90+3. minuti penalti Reali kasuks oli õiglane otsus, kuigi Juventuse jaoks karm.
  • Nagu Viktor Kassai Tallinnas, osutus Oliver pettumuse väljaelamise objektiks.

Kui enamasti saavad jalgpallikohtunikud kriitikalaviini kaela pärast eksklikke otsuseid, siis vahetevahel ka pärast õigeid. Täpselt nii juhtus eile inglase Michael Oliveriga, kes tembeldati Torino Juventuse toetajate ning Madridi Reali/Cristiano Ronaldo vaenajate poolt südametuks limukaks. Või millekski vängemaks.

Ometi oli Oliveri partii eeskujulik. Erakordses ja kohtuniku jaoks keerulises kohtumises, kus Realil ei sujunud mitte miski ja Juventus oli uskumatul moel saavutanud 3:0 edu ning seisu kokkuvõttes 3:3 viigistanud, oli inglane korduvalt ja resoluutselt keeldunud allumast Reali tavapärastele provokatsioonidele (lihtsad kukkumised, kätelaiutamised, Cristiano Ronaldo pikad-pikad põrnitsemised (kas ma märkisin, et need pilgud olid pikad?), kodupubliku vilekoor), millega prooviti 33-aastast kohtunikku eksima panna.

Mehdi Benatia teeb vea Lucas Vasquezile.
Mehdi Benatia teeb vea Lucas Vasquezile. Foto: AFP PHOTO/JAVIER SORIANO/Scanpix

Oliver ei lubanud ennast ninapidi vedada ja vilistas seda, mida nägi. Täpselt samamoodi ka 90+3. minutil, kui Juventuse oivaline kaitse hetkeks lagunes. See võimaldas Ronaldol võita vägeva hüppega õhuvõitlus ja suunata pall värava ette, kuhu sööstis Lucas Vasquez, kelle spurdi oli Mehdi Benatia lootusetult maha maganud. Nähes, et reeglitepäraselt tegutsedes enam midagi päästa pole ja Vasquez lööb kohe värava, tõukas Juventuse kaitsja Reali ründajate kahe käega selga ning kukutas tolle murule. Selge viga ja kindel penalti, mille Oliver ka fikseeris.

Videot olukorrast saab vaadata siit.

Järgnes tohutu möll. Juventuse väravavaht, karjääri viimast hooaega mängiv Gianluigi Buffon sai Oliverilt tema ründamise (nii verbaalse kui ka füüsilise) eest punase kaardi ja Ronaldo sai penalti varuväravavahi Wojciech Szcsesny selja taha kõmmutada alles 90+7. minutil. See värav viis Reali poolfinaali, lõpetas järsult Juventuse ime ja saatis Buffoni pensionile ilma Meistrite liiga kuldmedalita.

Muinasjutt jäi õnneliku lõputa, vaid kuri lohe sõi printsessi ära ja pani põlema nii ülla printsi kui ka tema valge hobuse.

Muidugi oli otsus Juventuse jaoks väga karm. Ning Reali ja Ronaldo vaenajate – neid, oleme ausad, leidub jalgpallisõprade seas väga palju – jaoks väga valus. Aga Oliver otsus oli õige. Viga oli, penalti oli. Selle määramiseks oli vaja suuri cojones’eid. Tõsi, enamvähem kõik neutraalsed vutisõbrad soovinuks, et kohtumine läheks lisaajale, aga see pole Eurovisioon. Jalgpallis omavad otsustusõigust pädevad spetsialistid, mitte elamustenäljas televaatajad.

Paralleelid Viktor Kassai vilepartiiga Tallinnas

Oliveri õiget otsust keelduti aktsepteerimast (sotsiaalmeedia kubises hüüetest, et kohtunik rikkus mängu ära) emotsionaalsetel põhjustel. Muinasjutt jäi õnneliku lõputa, vaid kuri lohe sõi printsessi ära ja pani põlema nii ülla printsi kui ka tema valge hobuse. Aga elu ongi selline, et juhtub nii head kui ka halba.

Viktor Kassai eemaldas Eesti - Iirimaa EM-valikmängus platsilt nii Andrei Stepanovi kui ka Raio Piiroja.
Viktor Kassai eemaldas Eesti - Iirimaa EM-valikmängus platsilt nii Andrei Stepanovi kui ka Raio Piiroja. Foto: Julien Behal/PA Wire/Press Association Images

Juventus oli ju lähedal millelegi uskumatule. Nad olid võõral väljakul vastu kõiki ootusi mänginud Madridi Reali vastu tagasi 0:3 eduseisu ja lähedal jalgpalliimele, mis ei oleks jäänud alla Meistrite liiga ajaloo seni vägevaimale come-back’ile, kui FC Barcelona kaotas mullu avamängus Pariis Saint-Germainile 0:4, aga võitis siis kodus 6:1. Erakordne jalgpallinauding oli nii lähedal, aga see penalti rikkus kõik ära.

Siinkohal on paslik tõmmata paralleel Viktor Kassai vilepartiile 2011. aastal Tallinnas peetud Eesti – Iirimaa EM-valikmängul. Iirimaa 4:0 võiduga lõppenud mängus Andrei Stepanovi ja Raio Piiroja eemaldanud ungarlane vilistas igati korrektselt, aga kuna Eesti meeskond põles oma ajaloo tähtsaimas mängus kapitaalselt läbi, oli Kassai hea sihtmärk, kelle pihta hinges kriipinud tülgastav pettumus välja valada. Eesti jalgpallisõbrad tegid seda innuga.

Juventuse kaitse kohutav prohmakas

Aga täpselt nagu 2011. aastal oli 0:4 kaotuse põhjuseks Eesti mängijate ebaõnnestunud tegutsemine väljakul, langes ka Juventus konkurentsist välja iseenda süül. Nende kaitsetöö tolles 90+3. minuti olukorras oli läbinisti kohutav! Aastaid maailma parima kaitseliini firmamärki omanud meeskonna kohta suisa šokeeriv.

Karistusala keskel haigutas paarisajaruutmeetri suurune auk. Muidugi jagus maailma parimat ründejõudu omaval Realil oskusi ja tarkust, et see enda hüvanguks ära kasutada. Benatia sai aru, et kui ta viga ei tee, on kõik läbi. Ta suutis viga isegi mõningal määral varjata, aga Oliver nägi selge tõukamise ära ja määras penalti, mis muutub iga telekorduse vaatamisega arusaadavamaks. Eksis Juventuse kaitse, mitte kohtunik Oliver.

«Kui kohtunik vaatab olukorrale tagasi, on ta ise juhtunu üle kõige enam pettunud,» teatas Juventuse president Andrea Agnelli pärast matši. Buffon niivõrd diplomaatiline polnud: «Sel kohtunikul on südame asemel prügikast.» Benatia: «Säärase penalti 93. minutil andmine on lihtsalt absurdne.» Inimlikult läbinisti arusaadavad ütlemised, aga alusetud.

Ainuke nüanss, mille üle Oliver võib veidi pettunud olla, on tõik, et ta jättis samas episoodis platsilt eemaldama Benatia, kellel oli juba kollane kaart all ja kes pidanuks reeglite järgi saama Vasquezi lükkamise eest teise kollase või isegi otse punase kaardi. Aga ilmselt otsustas Oliver, et pärast Buffoni eemaldamist pole mõistlik Juventust teise punase kaardiga veel rohkem pöördesse ajada.

Ent Realile määratud penalti on otsus, mille üle võib ja peab inglane olema uhke. Sest see oli õige ja õiglane otsus.

Juventuse väravavaht Gianluigi Buffon ja ründaja Mario Mandzukic kohtuniku Michael Oliveriga vaidlemas.
Juventuse väravavaht Gianluigi Buffon ja ründaja Mario Mandzukic kohtuniku Michael Oliveriga vaidlemas. Foto: OSCAR DEL POZO/AFP
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles