Värske dopinguskandaali lükkas käima vana tuttav Rodtšenkov (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilepuhuja Grigori Rodtšenkov kohtus tunnistusi andmas.
Vilepuhuja Grigori Rodtšenkov kohtus tunnistusi andmas. Foto: Twitter / @USSportsAcademy

Eile otsis Austria kriminaalpolitsei ootamatult läbi Rahvusvahelise Laskesuusa Liidu (IBU) peakorteri. On selgunud, et vihje selleks saadi Rahvusvaheliselt Antidopingu Agentuurilt (WADA), keda omakorda teavitas kurikuulus vilepuhuja Grigori Rodtšenkov.

Salzburgis asuva IBU peakorteri läbiotsimisel keskenduti peamiselt alaliidu presidendi Anders Bessebergi ja peasekretäri Nicole Reschi tegudele, vahendab Insidethegames.biz. Resch, kes on ametis olnud alates 2008. aastast, teatas seepeale, et peatab oma volitused. Tema tööülesanded võtab üle IBU praegune tegevjuht Martin Kuchenmeiser.

WADA on kinnitanud, et uurimine on seotud dopinguga. New Yorgis end varjava Rodtšenkovi advokaat Jim Walden lisas, et vastavat infot jagas WADAga tema klient, kes on Moskva antidopingulabori endine juhataja ja Venemaa riikliku dopingusüsteemi olemasolu paljastaja.

WADA teatel jagasid nad saadud infot Austria ja Norra ametivõimude ning INTERPOLiga. Selle tulemusel viidi eile Austrias ja Norras läbi politseireidid. Väärib märkimist, et lisaks austerlastele on NRK väitel uurimises osaline ka Norra riiklik majanduskuritegude komisjon Økokrim, mis tähendab, et IBU norralasest presidenti Bessebergi kahtlustakse ka rahalise kasu saamises.

72-aastane Besseberg on üks staažikamaid olümpiaalaliitu juhtivaid inimesi, sest esmakordselt valiti ta ametisse juba 1992. aastal. IBU on viimase paari aasta jooksul langenud terava kriitika alla, sest väidetavalt suhtuvad nad dopinguvastasesse võitlusesse liiga leebelt. Märtsis boikoteerisid Ukraina, Tšehhi, Kanada, USA ja Suurbritannia koondis MK-hooaja lõppetappi, mis peeti protestidest hoolimata Venemaal Tjumenis.

Rodtšenkov rääkis NRK-le, et IBU eiras Venemaa sportlaste kahtlasi verepasside näite. Tema väitel saadeti info selle uurimise asemel tagasi Venemaa Antidopinguagentuurile. «IBUst tuli meile tundlikku infot soovitusega «sellega tegeleda». Kuid IBU ei süvenenud vähimalgi määral nende venelaste tegemistesse, kelle bioloogilise passi näitajad olid erakordselt ebanormaalsed,» väitis Rodtšenkov.

Väidetavalt keskendub uurimine IBU pikaajalise presidendi Anders Bessebergi tegudele.
Väidetavalt keskendub uurimine IBU pikaajalise presidendi Anders Bessebergi tegudele. Foto: imago sportfotodienst/imago/Eibner Europa/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles