Rahulolevad norralased: meil sirgub juba uus Johaug

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Maja Suslin/TT/TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Norra suusarahvas leiab, et ei pea Marit Bjørgeni loobumisteate ja Therese Johaugi dopingupattude tõttu sugugi tuleviku pärast muretsema. Esile on kerkimas uus täht, kes võimeline kuulsate kaasmaalannade kombel särama.

Olümpiamängudelt 15 ja MMidelt 26 medalit võitnud Bjørgeni ning uuel nädalal 18-kuulisest võistluskeelust vabaneva Johaugi kõrvale pole 1990ndatel aastatel sündinuist kedagi nii säravat kerkinud, ent selle vea peaks peagi parandama 2001. aastal sündinud Helene Marie Fossesholm, väidab Dagbladet. Norras on teda juba nimetatud «uueks Johaugiks»: praeguste asjaolude valguses võib-olla natuke kohatu tiitel, ent ilmselgelt peetakse siinkohal silmas sportlikke võimeid.

Johaug tõusis maailma suusatippu 2007. aastal, võites 18-aastasena Sapporo MMil 30 km distantsil pronksmedali. Fossesholm olevat aga veelgi tugevam kui Johaug tema vanuses. «Olen teda terve talve jooksul jälginud. Nii noore sportlase kohta on ta korduvalt tegutsenud moel, mis ei jäta mulle muud võimalust kui öelda «vau»,» rääkis Johaug Dagbladetile. «Ta on särav teemant.»

Oma vanuseklassis võitis Fossesholm sel hooajal 5 km distantsil Norra meistritiitli minuti ja 15 sekundi suuruse eduga lähima jälitaja ees. Kaks-kolm aastat vanemate arvestuses oli tema edu teise koha saanu ees 19,9 sekundit. Täiskasvanute meistrivõistlustel sai ta samal distantsil 11. koha, ent edestas näiteks kahe viimase aasta MK-sarja üldvõitjat Heidi Wengi.

Küll aga andis Johaug Fossesholmile nõu: «Kiirusta aeglaselt! Teda ootab veel kõva töö. Kuid võib-olla astub ta meile juba uuel hooajal kandadele. Ainus mure ongi selles, et ta ei läheks liiga suurt suutäit haukama,» leidis Johaug.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles