Donaldas Kairys: olen Isaiah Briscoe's väga pettunud

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donaldas Kairys ja Isaiah Briscoe
Donaldas Kairys ja Isaiah Briscoe Foto: vtb-league.com

Kalev/Cramo leedulasest peatreener Donaldas Kairys andis Postimehele täna pärastlõunal intervjuu, vastates nii mõnelegi küsimusele, mis korvpallisõprade huulil on viimastel päevadel olnud.

Donaldas, alustuseks uurin, kas seitsme mängijaga VTB Ühisliigas osalemise eest sai meeskond trahvi või tegi liiga meile erandi? Ametlikult peaks ju vähemalt kümme mängijat olema üles antud.

Seda pead sa küsima meeskonna mänedžerilt Kaarel Sibulalt. Võimalik, et me saime tõesti trahvi, aga ma ei ole kursis sellega.

Kaarel Sibul:

«Ei saanud trahvi, kuna saatsime liigale mitu tundi enne kohtumise algust kirja meeskonna olukorrast. Nad nõustusid asjaolusid arvesse võttes erandi tegema.»

Milline on viimane seis vigastatutega?

Erikut (Keedus) ootab ees põlveoperatsioon ja ta on kahjuks pikemaks ajaks väljakult eemal. Sten (Sokk), Isaiah (Briscoe) ja Gregor (Arbet) saavad loodetavasti juba peagi korralikult treenida.

Kas Cedric Simmons on tõsise vigastuse tõttu kodumaale suundumas või jätkab taastumist Tallinnas?

Ta on praeguse seisuga meeskonna juures ja käib igas trennis kohal.

Kas järgmisteks treeninguteks plaanid kedagi madalamate liigade meeskondadest juurde võtta või jätkate seitsme mängijatega?

Ma arvan, et me ei lisa kedagi. Teeme trenni nendega, kes on. Sten (Sokk) ja Isaiah (Briscoe) peaksid peagi tagasi tulema.

Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys juhendamas meeskonda
Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys juhendamas meeskonda Foto: SANDER ILVEST/Eesti meedia / Scanpix Baltics

Kui suur pettumus see sinu jaoks oli, et Briscoe otsustas pisivigastuse tõttu nii Minski kui CSKA mängu vahele jätta?

Olen tema otsustes väga pettunud. Ütleme nii, et Branko (Mirkovic) oleks sellisel puhul võib-olla ühe või kaks treeningut vahele jätnud, aga mängu mitte kunagi. Ka arstid andsid Briscoe'le loa edasi treenida ja mängida, aga tema otsustas teisiti.

On sul võimalik teda kuidagi ka sundida mängima, kui ta sedasi jätkab?

Jah, on erinevad viisid, kuidas temas stiimulit tekitada.

Eile tundus, et Madis Soodla teeb lõpuks Ühisliigas debüüdi, aga seda ei juhtunud. Kas ta pole end treeningutel piisavalt tõestanud või oleks CSKA olnud tema jaoks lihtsalt liiga suur pähkel?

Ütlesin Madisele enne kohtumise algust, et ta oleks valmis paar minutit mängima, kuna selleks võib vajadus tekkida. Õnneks mängisid ülejäänud kuus meest targalt ja jagasid vead võrdselt ära. Vaid Thomas (van der Mars) langes vigadega lõpuks välja. Kuna vajadust polnud, siis otsustasin ka Madist mitte raskesse seisu panna.

Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys juhendamas meeskonda
Kalev/Cramo peatreener Donaldas Kairys juhendamas meeskonda Foto: EERO VABAMÄGI/PM/SCANPIX BALTICS

Vaadates Soodla olekut pingil, ei jää kunagi sellist muljet, et ta ka väga ise tahaks platsile joosta.

Ma ei jälgi tema pingil olemise olekut võib-olla nii palju, aga fakt on see, et talle on looduse poolt palju antud. Meil on olemas treenerid, kes teda abistaksid, kui ta seda ise veel rohkem välja näitaks. Ta peab ise kogu aeg tõestama, et tahab areneda. Seda jääb väheks.

Kas hiljutise vigastustelaine põhjal võib öelda, et meeskond on treeninud kohati liiga palju? Või usud sa, et Kalev poleks vähem treenides Euroopa tippudega võimeline konkureerima?

On mõned küsimused, millele mul pole võimalik vastata. Näiteks seda, kuidas meeskond valmistus enne minu võistkonda tulekut. Selge on see, et ühes minuga on tulnud ka treeningutesse muudatused. Aga oleme pidevalt kontrollinud mängijate tervist ja tegelikult andnud ka päris palju vabu päevi neile. Ütleksin, et treeningrütm on iseenesest olnud hea.

Kuue mehega jäämine tegi meiega maagilisi asju

Nõustun täielikult, et nii peatreener ehk mina kui ka füüsilise ettevalmistuse treenerid peame leidma parimad lahendused mängijate treenimisel ja samal ajal ka tervena hoidmisel. Ütleksin, et antud hetkel on meil olnud ka tõesti uskumatult palju ebaõnne erinevate vigastuste kuhjumisel. Aprilli lõpp on halvim aeg, mil selline ebaõnn võib meeskonda tabada. 

Mina ei saa päris kõike ka kontrollida. Palju on kinni ka mängijate distsipliinis ehk selles, mida ja kuidas nad teevad vabal ajal. Kuidas nad magavad, mida söövad ja kui palju tarbivad nad näiteks päeva jooksul vett? Kui kõik järgiksid neid lihtsaid asju perfektselt, oleks kindlasti vigastusi vähem. 

Mängust CSKA-ga on möödas peaaegu 24 tundi. Ole hea, ütle, tänu millele Kalev eile ikkagi niivõrd hea mängu suutis teha?

Ma arvan, et kuue mehega jäämine tegi meiega maagilisi asju. Mehed said aru, kuivõrd tõsiselt peavad nad pingutama, et sellest olukorrast auga välja tulla. CSKA-le mõjus see aga vastupidiselt - neil oli end veelgi raskem motiveerida, kui nad nägid soojendusel, et Kalevil on vaid seitse mängijat dressides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles