Läbi aegade edukaim olümpialane kummutas kuuldused

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Phelps koos pisipojaga
Michael Phelps koos pisipojaga Foto: Instagram/Instagram

Läbi aegade edukaim olümpiasportlane, 23-kordne olümpiavõitja Michael Phelps kinnitas, et vaatamata kuulujuttudele ei valmistu ta Tokyo olümpiaks ning ei kavatse tippsporti naasta. 

«Ma ei tule mitte mingil juhul tagasi. Kas ma peaksin? Jah, aga ma ausalt ei taha. Olen praegu kümme korda paremas vormis kui enne oma comebacki enne Rio olümpiamänge, aga ma tõesti ei taha seda teha, kui mul pole mingeid eesmärke.

Mul pole enam basseinis millegi poole püüelda. Tahtsin lõpetada ja trikoo nagisse riputada sellise tundega, et ma saaksin 20 aastat hiljem selle peale mõeldes öelda: «Olen õnnelik ja uhke oma karjääri üle.» See on minu jaoks kõik,» rääkis ta pikas teleintervjuus. 

Phelps kinnitas, et on keeranud oma elus uue peatüki. Ameeriklane käib erinevates haridusasutustes rääkimas vaimsest tervisest, õpetades lapsi ka ujuma. Vaimse tervisega on Phelpsil endal valus kogemus – eelmisel aastal tunnistas ta, et kaalus karjääri tippaastail korduvalt enesetappu.

Esimest korda juhtus see ameeriklase sõnul pärast 2004. aastal peetud Ateena olümpiamänge. Madalpunkt saabus aga kaheksa aastat hiljem Londoni mängude järel ning siis pöördus Phelps viimaks abi saamiseks spetsialistide poole. «Langesin iga olümpia järel depressiooni,» tõdes Phelps BBC vahendusel. «Mäletan esimest päeva, mil ravile läksin. Värisesin üle kogu keha, sest oli ees ootava muutuse pärast nii närvis.»

Phelps teatas pärast Londoni mänge karjääri lõpetamisest, kuid tuli kaks aastat hiljem tagasi võistlusrajale. Enda sõnul mõistis ta probleemi ulatust siis, kui oli end «kolmeks kuni viieks päevaks» magamistuppa sulgenud. Rios võitis ameeriklane viis kulda ja hõbeda ning loobus siis teistkordselt. Phelps märkis aga, et vaimsetest probleemidest üle saamine pakkus talle isegi rohkem rõõmu kui kõik olümpiavõidud.

Ka praegu on Phelps endaga rahul. «Mul on kaks last, mul on imeilus perekond. Mida rohkem ma saaksin nõuda?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles