Inglismaa jalgpalli kõrgliiga ütles videokohtunikele «ei»

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kohtunik Deniz Aytekin vaatamas videokordust märtsis peetud maavõistlusel Inglismaa - Itaalia.
Saksamaa kohtunik Deniz Aytekin vaatamas videokordust märtsis peetud maavõistlusel Inglismaa - Itaalia. Foto: Paul Chesterton/imago/Focus Images/Scanpix

Inglismaa jalgpalli kõrgliiga klubid otsustasid tänasel koosolekul 2018-19 hooajast videokohtunikke mitte kasutama hakata. See teeb järgmisel hooajal Inglismaast ainsa Euroopa tippliiga, kus videokohtunikud mänge ei teeninda.

«Otsusele jõuti pärast põhjalikku arutelu. Arvestades teiste riikide kogemusi ja seni Inglismaal läbi viidud katsetusi. Klubid tunnustasid kohtunike juhi Mike Riley ja tema tiimi head tööd süsteemi arendamisel ja leppisid kokku, et testimisega jätkatakse ka hooajal 2018-19, et seda veelgi parandada. Eriti seda osa, mis puudutab kommunikatsiooni staadionil viibijatele ning mängu telekast vaatajatele,» seisis Premier League'i ametlikus teates.

Kõrgliiga lisas, et nende soov oleks, et Inglismaa jalgpalliliit (FA) lubaks ka uuel hooajal videokohtunike tegutsemist Inglismaa karika- ja liigakarikasarjas. Arvestades, et FA hoiak videokohtunike suhtes on jaatav, kõigi eelduste kohaselt nii ka läheb.

Ent kui Premier League'i kantseliitlikult sõnastatud teade ära tõlkida, siis öeldi videokohtunikele «ei» põhjusel, et kardetakse publikus segaduse külvamist. Segadus muundub aga kiiresti pahameeleks, mis mõjuks omakorda kehvasti Premier League’ile kui tootele, mis toob klubidele sisse sadu miljoneid aastas.

Täpne hääletustulemus pole teada, aga otsuseid võetakse Premier League'is vastu kvalifitseeritud häälteenamusega (poolt peab olema kaks kolmandikku ehk vähemalt 14 klubi 20-st). Seda toetust videokohtunike kasutuselevõtt ei kogunud.

Saksamaa Bundesliga ja Itaalia Serie A kasutavad videokohtunikke kõigil kohtumistel juba tänavu. Kui praegu on ametlikult tegu testperioodiga, siis märtsis kirjutas jalgpallireeglite üle otsustav Rahvusvaheline Jalgpallinõukogu (IFAB) videokohtuniku reeglitesse sisse ja uuest hooajast võib iga võistlussari süsteemi soovi korral tarvitusele võtta.

Saksamaa ja Itaalia muidugi jätkavad ning nii Hispaania La Liga kui ka Prantsusmaa Ligue 1 on teatanud, et hooajast 2018-19 hakatakse videokohtunikke kasutama. Inglismaa on seega järgmisel hooajal ainuke Euroopa tippliiga, kus jalgpalli mängitakse ilma videokohtuniketa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles