Konkurendid süüdistavad Tonga suusakuulsust: ta pääses olümpiale pettusega!

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tonga kõige kuulsam sportlane on kahtlemata Pita Taufatofua, kes viskas särgi oma õlitatud kehalt nii Rio de Janeiro kui ka Pyeongchangi olümpiamängudel.
Tonga kõige kuulsam sportlane on kahtlemata Pita Taufatofua, kes viskas särgi oma õlitatud kehalt nii Rio de Janeiro kui ka Pyeongchangi olümpiamängudel. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) on korrigeerimas reegleid, mille põhjal sportlased 2022. aasta Pekingi taliolümpiamängudele kvalifitseeruvad. Põhjuseks mured selle üle, mil moel mitmed sportlased tänavu Pyeongchangi mängudele pääsesid.

Teema keskmesse on kerkinud Tonga murdmaasuusataja Pita Taufatofua, kes sai avatseremoonial palja ülakehaga riigi lippu kandes üle maailma kuulsaks, ent suusarajal jäi oodatult viimaste sekka.

Nimelt süüdistavad mitmed konkurendid Taufatofuat süsteemi petmises. Venezuela suusataja Cesar Baena on üks neist, kes arvab, et tongalane poleks tohtinud olümpiale pääseda, sest võistlused, kus ta punkte kogus, polnud tõsiseltvõetavad, vahendab nzherald.co.nz.

«Mul on kurb seda öelda, aga Pita puhul nägime me olukorda, kus inimene pettis süsteemi, läks reeglitest ringiga mööda,» ütles Baena. 

Teema keskmes on eelmisel aastal Kolumbia pealinnas Bogotas toimunud rullsuusavõistlused. Taufatofual oli vaja vähemalt viiel võistlusel teenida tulemus alla 300 FIS-i punkti. Viiest võistlusest neljal, kus tongalasel õnnestus norm täita, osalesid aga iga kord samad seitse võistlejat. Seejuures kaks võistlustest ei andnud olümpiadistantsi - 15 kilomeetrit - kuidagi välja, vaid olid 2,5-kilomeetrised sprindid.

«See oli võlts-võistlus, mille nad korraldasid omavahel üksnes selleks, et olümpiale pääseda,» ütleb Baena, kes püüdis ausal teel olümpiale jõuda, kuid ei suutnud norme täita. «Kui te nägite, milline oli nende suusakiirus maailma tippudega võrreldes, siis on aru saada, et neil puudus piisav tase. Nad said tõeliselt suuri (ehk halbu) punkte. See ei klapi kuidagi Kolumbia võistluste tulemustega. See polnud aus mäng.»

FIS on võtnud olümpiale kvalifitseerumise normid pärast kaebusi päevakorda ja sarnasel meetodil ilmselt Taufatofua koos oma eksootiliste kaaslastega suurvõistlusele ei pääse.

Pita Taufatofua
Pita Taufatofua Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

And For My Next Trick ? @tongaskiteam

A post shared by Pita Taufatofua (Pita T) (@pita_tofua) on

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles