Video: ragbi pole jalgpall - kohtuniku ründamine tõi rängad karistused

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõpuvile järel ründasid Hispaania ragbikoondise mängijad (kollastes särkides) rumeenlasest kohtunikku Vlad Iordachescut (vasakul mustas, seljaga) nii füüsiliselt kui ka verbaalselt.
Lõpuvile järel ründasid Hispaania ragbikoondise mängijad (kollastes särkides) rumeenlasest kohtunikku Vlad Iordachescut (vasakul mustas, seljaga) nii füüsiliselt kui ka verbaalselt. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

Ragbi MM-valikmängu järel kohtunikku rünnanud Hispaania koondislastele määrati rängad karistused. Kokku pälvisid rumeenlasest kohtuniku Vlad Iordachescu ründamise eest võistluskeelu viis mängijat.

Sebastien Rouet sai kümne ja Guillaume Rouet üheksa kuu pikkuse võistluskeelu, sest nede pahateoks oli kohtuniku füüsiline ja verbaalne ründamine. Ainult sõnalise osaga piirdunud Pierre Barthere, Lucas Guillame ja Mathieu Belie ei tohi ragbiväljakule astuda kolm ja pool kuud.

Hispaanlased ägestusid pärast üllatuslikku 10:18 kaotust Belgiale. Hispaania läks mängule selge favoriidina ja võit oleks andnud neile otsepääsme järgmise aasta MM-finaalturniirile. Üllatuskaotuses süüdistati Iordacheschut, sest tulemus aitas Hispaania asemel MMile kohtuniku kodumaa ehk Rumeenia.

«Meil lihtsalt ei lubatud mängida. Meie kasuks ja vastu vilistatud karistuste erinevus oli tohutu. Kui proovisime lõpus kaotusseisust välja tulla, pidas kohtunik mängu alatasa kinni,» teatas kohtumise järel Hispaania peatreener Santiago Santos.

Küsimus, miks määrati Iordachescu vilistama kohtumist, millest otseselt sõltus tema enda kodumaa saatus valikturniiril, on, tõsi küll, täiesti asjakohane. Samas kehtib ragbis kohtuniku solvamise ja tema otsuste vastu protesteerimise osas (näiteks erinevalt jalgpallist) nulltolerants ning karistused ei ole ühestki otsast üllatavad.

Hispaania lootused pole täielikult kadunud, aga objektiivselt võttes väikesed. Kui play-off'i esimeses ringis Portugali vastu on nad ilmselt kerged favoriidid, siis teises ringis ootava Samoa vastu enam kindlasti mitte. Eriti olukorras, kus meeskonna juhtmängijad kannavad võistluskeeldu. Hispaania on seni MMile kvalifitseerunud vaid ühe korra, 1999. aastal.

Hispaania koondise mängijad ei olnud terve kohtumise vältel rumeenlasest kohtuniku Vlad Iordachescu (paremal) tegutsemisega rahul.
Hispaania koondise mängijad ei olnud terve kohtumise vältel rumeenlasest kohtuniku Vlad Iordachescu (paremal) tegutsemisega rahul. Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ/AFP
Hispaania ragbikoondise jaoks oli kaotus Belgiale täielik šokk, mis jättis nad väga tõenäolisena tundunud MM-finaalturniiri pääsmest ilma.
Hispaania ragbikoondise jaoks oli kaotus Belgiale täielik šokk, mis jättis nad väga tõenäolisena tundunud MM-finaalturniiri pääsmest ilma. Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ/AFP
Hispaania ragbikoondise jaoks oli kaotus Belgiale täielik šokk, mis jättis nad väga tõenäolisena tundunud MM-finaalturniiri pääsmest ilma.
Hispaania ragbikoondise jaoks oli kaotus Belgiale täielik šokk, mis jättis nad väga tõenäolisena tundunud MM-finaalturniiri pääsmest ilma. Foto: LAURIE DIEFFEMBACQ/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles