Sokk: tänapäeva korvpall on alati õhkõrnal jääl kõndimine

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maauülikooli meeskond.
Eesti Maauülikooli meeskond. Foto: Karel Kaljuste

Eesti korvpalli esiliigas (Saku I liiga) kohtuvad Paides tänases finaalis Eesti Maaülikool/Limitex autoklaasid ja Betoonimeister Tskk/SK Nord.

Esimeses poolfinaalis alistas Eesti Maaülikool/Limitex autoklaasid rivaali Tartu Kalev/Estiko numbritega 70:68.

Teise veerandi poole peal rebis Estiko juba korraks 10 punktiga ette, kuid Argo Orumaa kolm järjestikust vastuseta kolmepunktiviset vähendasid EMÜ kaotusseisu minimaalseks 29:30. Poolajale siirduti Estiko 35:32 eduseisus.

Kolmandal veerandajal oli initsiatiiv pigem Estiko käes, kuid Esko Tõnissoni juhendatav Maaülikooli võistkond püsis löögikauguses. Otsustavale veerandile mindi seisult 50:56 endiselt sinisärkide eduseisus. EMÜ liider Joosep Russak oli viie veaga välja langenud.

Estiko kasvatas ka neljandal veerandil vahe suuremaks kui 10 silma (50:61), kuid EMÜ ei andnud alla. Ken Karja kolmene vähem kui kaks minutit enne normaalaja lõppu tõi tabloole viiginumbrid 66:66. Orumaa vabavisete ja Artur Liivi tabava kahese järel oli seis 68:68. Mängida jäi 33 sekundit. Kogenud Orumaa võttis viske enda peale ja tabas 8,8 sekundit enne kohtumise lõppu raske kahese. Estiko viimane rünnak luhtus sootuks ja raske võitlusega teenis võidu Eesti Maaülikooli meeskond.

Orumaa tõi üleplatsimehena 28 punkti ja 10 lauapalli. 11 punktiga toetas teda Ott Sellis. Estiko resultatiivseim oli Artur Liiv 15 silma ja 11 lauapalliga.

Eesti Maaülikooli meeskonna peatreener Esko Tõnisson tunnistas pärast kohtumist, et lõpus oli tegemist puhtalt õnnemänguga. «Saime vastastele kaitse surve peale kui nad olid väsinud ja nad hakkasid lihtsaid pallikaotusi tegema. Enne mängu sai räägitud, et tuleb pingeline mäng ja kes lõpus rohkem jaksab see võidab.» Peatreener kiitis täna tubli esituse teinud vahetusmehi: «Need, kes pingilt tulid olid veel paremini valmis kui esiviisiku mehed. Saime tegelikult mängu alguses lihtsaid viskeid aga panime mööda. Õnneks lõpus kõige raskemad visked kukkusid sisse.» Joosep Russaku kolmandal veerandil viie veaga välja langemine võib Tõnissoni sõnul homset silmas pidades olla kasulik. «Joosep mängis täna ainult 18 minutit, ta on homme (täna - toim.) värske. Argo Orumaal saab raske olema, aga meil on ühtlane pink.»

Tartu Kalev/Estiko mängumees Joosep Kivimäe sõnas mängujärgselt, et väsimus oli see, mille taha tänane võit jäi. «Neljandal veerandil polnudki sisuliselt meie poolt mingit mängu. Pallikaotus pallikaotuse otsa, midagi ei toimunud ja kõik seisid. Vastased olid pisut paremas vormis ja kestsid täna kauem. Mängisime tänase kohtumise pigem ise maha.» Täna lähevad Estiko mehed vaatamata tänasele valusale kaotusele pronksi võitma. «Nutame täna ära ja homseks tuleb isu tagasi. Parem ikka medal kui mitte midagi.»

Teises poolfinaalis alistas Betoonimeister/Tskk/SK Nord kodumeeskonna Paide Viking Window tulemusega 69:55.

Esimese poolaja järel 36:28 ette rebinud Betoonimeister rebis otsustavalt ette kolmandal veerandajal, mis võideti 21:9. Viimast veerandit alustati seisult 56:47. Kohati kiskus mäng päris tuliseks, mängust eemaldati Jaagup Toome. Tiit Soku juhendatav Betoonimeister väljakuperemehi ohtlikult lähedale ei lasknud ning liikus homsesse finaali.

Siim Laur ja Tiit Talumaa tõid võitjate parimatena 15 silma. Paide poolelt viskas Brett Nõmm 14 punkti.

Peatreener Sokk sõnas mängujärgselt, et tänane võit tuli tänu heale õnnestumisele kolmandal veerandajal. «Tänapäeva korvpall on alati õhkõrnal jääl kõndimine. Saime otsad enda kätte ja võtsime mängu ära. Homme (täna - toim.) tuleb samuti keeruline mäng. Maaülikool on sitke ja füüsiliselt väga võimekas meeskond.»

Paide meeskonna peatreener Janno Viilup sõnas, et nad ei suutnud Betoonimeistri kolmanda veerandaja jõulise pealetulekuga piisavalt kiiresti kohaneda. «Vastased mängisid kaitses hästi, mis kajastus ka meie pallikaotustes. Kui me lõpuks suutsime selle kaitsega kohaneda, siis mäng võrdsustus.» Homne kolmanda koha mäng ei saa Viilupi sõnul kerge olema. «Eks nüüd peavadki treenerid meestel motivatsiooni taas üles kruttima.»

Pronksikohtumises pannakse pall mängu kell 13.30 ja esiliiga võitja selgitatakse kell 16.00 algavas mängus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles