Hinded: kes olid Kalevi Ühisliiga hooaja parimad?

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Branko Mirkovic ja Isaiah Briscoe erivad üksteisest kardinaalselt, ent moodustasid Kalevis kasuliku duo.
Branko Mirkovic ja Isaiah Briscoe erivad üksteisest kardinaalselt, ent moodustasid Kalevis kasuliku duo. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

Kalev/Cramo korvpallimeeskond lõpetas tänavuse Ühisliiga hooaja 6 võidu ja 18 kaotusega. Postimees võttis hooaja iga mängija osas personaalselt kokku.

Isaiah Briscoe.
Isaiah Briscoe. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

#1 Isaiah Briscoe 22a, USA 
Keskmised (16 mängu): 30 min, 22,0 p, 3,3 lp, 4,0 rs, efektiivsus 15,6
Resultatiivseim mäng: 29 p (19.11 Nižni Novgorodi vastu)
Halvim mäng: 13 p (4.12 CSKA vastu)

Hinne «4+». Ilmselt kõige osavam pallikäsitleja, kes kunagi Eesti klubis on mänginud. Aitas meeskonnal oma individuaalse meisterlikkusega vältida suuri mõõne. Tõestas hooaja edenedes, et omab ka head viset (3p 37%). Hõivas koos Himki tähe Aleksei Švediga kaks esimest kohta nii liiga parimate korviküttide kui ka pallikaotuste arvestuses. Viilimine ja kehv mängulugemine jäid esimesel profihooajal miinuspoolele, kuigi viimast elementi aitas Donaldas Kairys ameeriklasel hooaja käigus oluliselt parandada.

Martinas Mažeika.
Martinas Mažeika. Foto: SANDER ILVEST /

#3 Martinas Mažeika 33a, Leedu
Keskmised (1 mäng): 0 p, 0 lp, 0 rs

Hinne «2». Võeti meeskonda kaitsemängu tugevdamiseks, ent ei näidanud end euromängudes loodetud tasemel ja saadeti pärast esimest Ühisliiga mängu ära. Siirdus Kalevist Saksamaa 13. klubisse Jenasse, kus viskas keskmiselt 9 punkti mängus ja sõlmis meeskonnaga kaheaastase lepingupikenduse.

Sten Sokk.
Sten Sokk. Foto: SANDER ILVEST / Eesti meedia / Scanpix Baltics

#5 Sten Sokk 29a 
Keskmised (23 mängu): 16 min, 5,5 p, 1,0 lp, 2,0 rs, efektiivsus 5,2
Resultatiivseim mäng: 13 p (15.2 Nižni Novgorodi vastu)
Halvim mäng: neljas kohtumises jäi nullile

Hinne «3». Langes pärast Briscoe saabumist tagamängijatest viiendaks valikuks, kuid teenis kaaslaste vigastuste ja haiguste abiga ikkagi omajagu mänguaega. Jääb füüsiliselt Ühisliigas nõrgaks. Lõpetas hooaja Kalevi parima kaug- (44%) ja vabaviskajana (90%). Hooaja keskel oli suisa kogu liiga parim kaugviskaja (protsent üle 50).

Bojan Subotic.
Bojan Subotic. Foto: EERO VABAMÄGI / EESTI MEEDIA/SCANPIX

#7 Bojan Subotic, 27a, Montenegro
Keskmised (23 mängu): 24 min, 11,8 p, 4,7 lp, 1,4 rs, efektiivsus 11,7
Resultatiivseim mäng: 29 p (15.1 Krasnojarski vastu)
Halvim mäng: neljas mängus viskas 4 punkti

Hinne «4+». Endine Euroliiga-mees oli sügisel kahvatu, ent leidis hooaja käigus mängukindluse ja parandas oma esitusi silmnähtavalt. Võitles korvi all edukalt ja oli ohtlik ka eemalt, kerkides meie pikkadest lõpuks selgelt resultatiivseimaks. Rollist andis märku juba pelgalt hooaja viimane mäng Astana, kus tema puudumisel jäi meeskond kiiresti hätta. 

Matthias Tass.
Matthias Tass. Foto: SANDER ILVEST /

#9 Matthias Tass, 19a
Keskmised (1 mäng): 0 p, 1 lp, 0 rs, efektiivsus 1,0

Hinne «3-». Pidanuks jääma Kalevisse, kuid läks kergema vastupanu teed ja liitus pärast Kairyse saabumist TTÜ-ga. Leedulase rasked treeningud tulnuks noorele mehele igal juhul kasuks, lisaks oli võimalus õppida iga päev Cedric Simmonsi suguselt tipptasemel tsentrilt. Treeninuks Tass Kairyse ajal 110-protsendilise pühendumisega paar kuud järjest, poleks ka mänguaeg tulemata jäänud. Minutid tuleb ise välja teenida.

Thomas van der Mars.
Thomas van der Mars. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

#11 Thomas van der Mars, 27a, Holland
Keskmised (24 mängu): 18 min, 7,8 p, 5,0 lp, 0,5 rs, efektiivsus 10,0
Resultatiivseim mäng: 18 p (8.4 Minski vastu)
Halvim mäng: 0 p (28.10 Saraatovi vastu)

Hinne «4». Esimeses kuues Ühisliiga mängus viskas sellisel tasemel klubikorvpalliga esmatutvust teinud mees kokku vaid 16 punkti, ent pärast Kairyse saabumist kohanes ja hakkas selgelt paremini mängima. Ainus kalevlane, kes kõigis 24 mängus osales. Suutis ka Simmonsi ärakukkumise järel korvi all kõige hullema ära hoida. Hinna ja kvaliteedi suhet arvestades üks paremaid kalevlasi tänavu. Pole siiski sellisel tasemel mängija, keda Ühisliigas põhitsentriks palgata.

Cedric Simmons.
Cedric Simmons. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

#12 Cedric Simmons, 32a, USA
Keskmised (19 mängu): 22 min, 8,4 p, 5,5 lp, 1,6 rs, efektiivsus 10,1
Resultatiivseim mäng: 20 p (5.11 Peterburi vastu)
Halvim mäng: 0 p (14.1 Krasnodari vastu)

Hinne «3+». Vastupidiselt van der Marsile alustas hooaega suurepäraselt, ent veidi pärast Varraku lahkumist hakkas vormikõver langema. Põhjuseks (ülekoormusest tekkinud?) valu hüppeliigeses, mis ei lubanud korralikult harjutada ega mängida. Kaheksas viimases mängus jäi punktisaak alla 10. Keskmised näitajad olid sellegipoolest sisuliselt identsed mullusega. Hooaja lõpetas jalavigastus. Kairyse koormusi arvestades ei jätka ilmselt Kalevis.

Gregor Arbet.
Gregor Arbet. Foto: TAIRO LUTTER / PM/SCANPIX BALTICS

#13 Gregor Arbet, 34a
Keskmised (15 mängu): 14 min, 4,7 p, 1,4 lp, 0,5 rs, efektiivsus 4,1
Resultatiivseim mäng: 12 p (19.3 Saraatovi vastu)
Halvim mäng: jäi kolmel korral nullile

Hinne «3». Statistiliselt selgelt halvim aasta pärast 2009/10 debüüthooaega. Ühtpidi on Kalev meeskonnana tugevamaks läinud, teisalt pole Arbet enam füüsiliselt karjääri tipul. Sellest annavad märku ka üha sagenevad vigastused. Keeruline öelda, kas Kairys näeb teda uuel hooajal veel meeskonnas või mitte. Kui oleks võimalik, siis võtaks ilmselt mõne noore eestlase samale positsioonile asemele, ent hetkel ei paista Ühisliiga tasemel selliseid mehi Maarjamaalt leiduvat.

Kristjan Kangur.
Kristjan Kangur. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

#14 Kristjan Kangur, 35a
Keskmised (23 mängu): 20 min, 6,9 p, 4,5 lp, 1,7 rs, efektiivsus 8,6
Resultatiivseim mäng: 20 p (11.4 CSKA vastu)
Halvim mäng: 0 p (23.10 Permi vastu)

Hinne «4». Kerkis oodatult meeskonna vaimseks liidriks ja eeskujuks. Oli hooaja alguses väga ebakindel ja jäi Kalevi esimeses võidumängus Astana vastu sootuks mänguajata. Hooaja edenedes kohanes meeskonna ja oma rolliga kenasti, viimastel kuudel oli juba vaieldamatu põhimees. Hooaja alguse eest hindeks «3», lõpuspurdi eest aga «5».

Matthias Tass ja Madis Soodla.
Matthias Tass ja Madis Soodla. Foto: SANDER ILVEST /

#15 Madis Soodla, 20a
Keskmised (2 mängu): viibis kokku väljakul 32 sekundit

Hinne «3-». Duo Tass-Soodla näitas paraku väga tabavalt Eesti korvpalli valukohtade suunas. Noored ja andekad mängijad on justkui olemas, aga veri-ninast-välja suhtumine puudub. Soodla osas on Kairys juba kõik olulise ära öelnud: «Meil on olemas treenerid, kes teda abistaksid, kui ta seda ise veel rohkem välja näitaks. Ta peab ise kogu aeg tõestama, et tahab areneda. Seda jääb väheks.»

Branko Mirkovic.
Branko Mirkovic. Foto: EERO VABAMÄGI / EESTI MEEDIA/SCANPIX

#18 Branko Mirkovic, 35a, Serbia
Keskmised (23 mängu): 29 min, 13,6 p, 2,7 lp, 5,1 rs, efektiivsus 13,0
Resultatiivseim mäng: 27 p (17.12 Riia vastu)
Halvim mäng: 2 p (8.3 Riia vastu)

Hinne «4+». Ainus kalevlane, kes tegi stabiilselt hea hooaja oktoobrist kuni aprillini. Tänu sellele ka viie Ühisliigas mängitud hooaja parim punktisaak. Vedas tänu suurepärasele viskekäele mitmel puhul meeskonna mängu tagasi ja võidule. Mängis ka murtud ninaluuga. Viimastel kuudel eksis aga lõpuminutitel liidri kohta liiga palju. Vajalik mängumees, kellel on 35 eluaastast hoolimata energiat küllaga, et Ühisliigas veel ka järgmisel hooajal mängida. Leegionäridest kõige tõenäolisem meeskonnas jätkaja.

Janari Jõesaar.
Janari Jõesaar. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

#21 Janari Jõesaar, 24a
Keskmised (18 mängu): 21 min, 8,9 p, 4,1 lp, 0,8 rs, efektiivsus 10,5
Resultatiivseim mäng: 16 p (23.10 Permi ja 5.11 Peterburi vastu)
Halvim mäng: 0 p (10.12 Minski vastu)

Hinne «4+». Resultatiivseim eestlane, kes mängis eriti hästi just liiga tippude vastu. Suutis varasemad mänguminutid säilitada ka pärast Briscoe liitumist. Kasvu ja positsiooni arvestades Kalevi parim lauavõitleja. Hetkel Eesti kõige atleetlikum korvpallur - kiirus, plahvatus, hüpe ja osavus on tippu jõudmiseks olemas. Mängulugemine ja kaitsetöö jätavad soovida, samuti peab rünnakul pallita mängides veel rohkem end vabaks jooksma ja võitlema. Ka sporti suhtumine peab tõsisemaks muutuma. Taset silmas pidades on Kalev ja Ühisliiga hetkel tema jaoks parim koht. Loodetavasti on Kairys nõus temaga edasi töötama ja ka Jõesaar ise tahab nõudliku treeneri juhendamisel jätkata.

Martin Dorbek.
Martin Dorbek. Foto: SANDER ILVEST / Eesti meedia / Scanpix Baltics

#22 Martin Dorbek, 27a
Keskmised (20 mängu): 21 min, 6,1 p, 2,0 lp, 1,7 rs, efektiivsus 7,3
Resultatiivseim mäng: 16 p (11.4 CSKA vastu)
Halvim mäng: jäi kolmel korral nullile

Hinne «4+». Realiseeris oma võimed pea maksimaalselt. Mängis Ühisliigas kuuendat aastat ja suutis tugevast konkurentsist hoolimata teha selgelt oma parima hooaja, kasvatades mulluse keskmise punktisaagi 3,1-lt 6,1-ni. Tõestaski just seda, et suudab lisaks kaitsele ka rünnakul kasulik olla, kerkides 43,6 protsendiga meeskonna paremuselt teiseks kaugviskajaks.

Erik Keedus.
Erik Keedus. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

#31 Erik Keedus, 27a
Keskmised (21 mängu): 20 min, 5,3 p, 2,8 lp, 1,4 rs, efektiivsus 7,2
Resultatiivseim mäng: 20 p (1.4 Himki vastu)
Halvim mäng: jäi viiel korral nullile

Hinne «4». Võttis selgelt vähem viskeid kui mullu, mistõttu keskmine punktisaak langes 1,5 punkti võrra. Hooaja lõpetas tõsine põlvevigastus. Jätkuvalt vajalik rollimängija eelkõige tänu kaitsemängu omadustele, kuid rünnakul peab oma tagasihoidliku iseloomu kiuste olema agressiivsem. Raske näha, kes tuleks eestlastest tema ülesannetega Ühisliigas paremini toime.

Donaldas Kairys.
Donaldas Kairys. Foto: vtb-league.com

Peatreener Donaldas Kairys, 41a

Hinne «5-». Rakendas Kalevis taktikalisi ja psühholoogilisi tippteadmisi, mida kümmekond aastat NBA ja Euroliiga suurklubides omandas. Juurutas meeskonnas tänapäevast agressiivset korvpalli ja rõhus meeskonna suurimale tugevusele ehk kaugvisetele. Suutis panna nii mängijad kui publiku uskuma, et Kalev võib nädalast-nädalasse mängida kui võrdne-võrdsega ükskõik kellega. Ülinõudlik hoolealuste suhtles nii palliplatsil kui selle kõrval. Kehtestas meeskonnas uued reeglid ja viis mängijad mugavustsoonist välja. Tema juhendamisel kasvas meeskonna tulemuslikkus hoobilt: kui eelnevatel hooaegadel lõppes keskmine Kalevi mäng Ühisliigas (sõltuvalt hooajast) 9-12-punktilise kaotusega, siis tänavu langes see rekordilise 4,5-ni. Miinuspoolele jäi mängude enda kasuks kallutamine: 9-st lõpuminutite lahingutest võitis ta 3. 

Kalev/Cramo hooajad Ühisliigas:

(hooaeg; võidud-kaotused; võiduprotsent; Kalevi keskmine mängutulemus)

2009/10 0-6 (0%) 26-punktiline kaotus

2010/11 1-9 (10%) –13,3 p

2011/12 2-14 (12%) –13,5 p

2012/13 3-15 (16%) –10,3 p

2013/14 -2-16 (11%) –10,4 p

2014/15 13-17 (43%) –8,8 p

2015/16 8-22 (26%) –10,3 p

2016/17 5-19 (19%) –9,6 p

2017/18* 1-6 (16%) –9,7 p

17/18** 5-11 (31%) –4,5 p

*Alar Varraku juhendamisel.

**Donaldas Kairyse juhendamisel (sisse pole arvetatud võõrsil saadud suurt kaotust Permile, kus leedulane jäi haiguse tõttu koju).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles