Inglastele tehti jalgpallipühamu ostuks ahvatlevalt kopsakas pakkumine (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shahid Khan.
Shahid Khan. Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images/Scanpix

Inglismaa Jalgpalli Liit teatas, et on saanud väärt pakkumise: spordiga tihedalt seotud suurärimees Shahid Khan on valmis lauale laduma 800 miljonit naela, et saada inglaste rahvusstaadioni Wembley omanikuks.

Khan on BBC teatel valmis käima staadioni eest välja 500 miljonit naela ning maksma veel 300 miljonit naela selle eest, et saada enda valdusesse rühmavõlakirjad ja sviitide renditasud. Alaliidu juhatus arutas Khani ettepanekut täna.

«Tahame olla niivõrd märgilise tähtsusega staadionile väärilised haldajad,» sõnas Khan, kellele kuuluvad nii Inglismaa esiliigas mängiv Fulhami jalgpallimeeskond kui ka NFLi meeskond Jacksonville Jaguars. «Wembley läheks tagasi eraomandisse ja alaliit saaks keskenduda oma põhitööle ehk mängijate kasvatamisele.»

Fulhami peatreener Slavisa Jokanovic lausus, et Khan tutvustas plaani talle juba poolteist aastat tagasi. «Ta on väga ambitsioonikas mees,» märkis Jokanovic. Fulham on praegu Inglismaa esiliigas kolmandal kohal, automaatset kõrgliigapiletit tähistavast teisest kohast vaid ühe punkti kaugusel. Fulhami hingekirja kuulub ka Eesti koondise poolkaitsja Mattias Käit, ent alates talvisest üleminekuaknast viibib Käit laenul Šotimaa kõrgliigas Ross County ridades.

BBC Sport kirjutab, et Wembley müümine annaks Inglismaa alaliidule võimaluse teha hiigelsuur investeering rohujuuretasandi jalgpalli. 90 000 pealtvaatajat mahutav uus Wembley ehitati vana samanimelise staadioni kohale 2007. aastal ja läks maksma 757 miljonit naela. Jaanuaris teatas jalgpalliliit, et ehituseks võetud laen saab makstud 2024. aasta lõpuks.

Sel hooajal on seal oma kodumänge pidanud Tottenham Hotspuri meeskond, kes kolib sügisel oma uuele, praegu ehitatavale kodustaadionile. Spurs on NFLiga juba sõlminud kokkuleppe, et peagi valmival uuel staadionil peetakse kümne järgmise aasta jooksul vähemalt kaks NFLi kohtumist aastas. NFL on korduvalt külastanud ka Wembleyt, seni on seal alates 2007. aastast peetud 18 kohtumist ja tänavu on kavas veel kaks. Khanile kuuluv Jaguars on seejuures Wembleyl mängimas käinud koguni viis korda ja tuleb sinna oktoobris uuesti.

Uus Wembley staadion ehitati vana kohale ja valmis 2007. aastal.
Uus Wembley staadion ehitati vana kohale ja valmis 2007. aastal. Foto: Action Images / REUTERS / Scanpix

Pakistanis sündinud, ent juba 16-aastaselt USAsse inseneriks õppima läinud 67-aastane Khan tegi endale spordisõprade silmis nime 2013. aastal, kui ostis Mohamed Al-Fayedilt Fulhami jalgpalliklubi. Oma miljardid teenis ta autoosade tootmise äriga. Praegu hinnatakse tema varade väärtuseks 7,2 miljardit dollarit ehk ligi kuus miljardit eurot, see teeb temast Forbesi rikaste edetabeli andmetel maailmas rikkuselt 217. ja USAs 73. inimese. Jaguarsi omandas ta juba 2011. aastal ning sõlmis 2013. aastal Wembleyga lepingu seal «kodumängude» pidamiseks. See leping kehtib 2020. aastani.

Fulham langes 2014. aastal jalgpalli Inglismaa kõrgliigast esiliigasse ning oli sealgi kaks aastat järjest viimaste seas, saades 17. ja 20. koha. Mullu lõpetati aga kuuendana, tänavu jahitakse juba otsepääset tippseltskonda. Khan on kinnitanud, et võimalik Wembley ostutehing ei mõjuta tema plaani suurendada Fulhami kodustaadionit Craven Cottage'it. Staadioni mahutavus peaks seeläbi kasvama 30 000 istekohani. Khani poeg Tony tegutseb alates 2017. aastast Fulhami juhatuse aseesimehe ja jalgpallidirektorina.

2013. aastal ostis Shahid Khan (paremal, päris vuntsidega) Mohamed Al-Fayedilt (vasakul, valevuntsidega) toona kõrgliigas mänginud Fulhami jalgpalliklubi.
2013. aastal ostis Shahid Khan (paremal, päris vuntsidega) Mohamed Al-Fayedilt (vasakul, valevuntsidega) toona kõrgliigas mänginud Fulhami jalgpalliklubi. Foto: Max Nash / AP /Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles