Bulgaaria tõsteliit anub dopingutrahvi maksmiseks abi olümpiavõitjatelt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Velichko Cholakov sai küll 2004. aasta Ateena olümpial pronksmedali, ent jäi dopingupattude tõttu 2008. aasta olümpialt eemale. Mullu augustis suri Cholakov kõigest 35-aastasena südameprobleemide tagajärjel.
Velichko Cholakov sai küll 2004. aasta Ateena olümpial pronksmedali, ent jäi dopingupattude tõttu 2008. aasta olümpialt eemale. Mullu augustis suri Cholakov kõigest 35-aastasena südameprobleemide tagajärjel. Foto: Charles Krupa / AP / Scanpix

Bulgaaria Tõstmisliit (BWF) on astunud olude sunnil pretsedenditu sammu – kuna alaliit ei jõudnud ise ära maksta neile positiivsete dopinguproovide eest määratud 250 000 dollari suurust rahatrahvi, pöörduti abi saamiseks riigi olümpiavõitjate ning MM- ja EM-medalistide poole.

2015. aasta jooksul põrus dopingukontrollis tervelt 11 Bulgaaria tõstjat ja seepeale jäeti kogu riigi koondis Rio olümpiamängudelt eemale. Bulgaaria valitsus lükkas alaliidu abipalve tagasi, teatades, et Rahvusvahelise Tõsteliidu (IWF) määratud trahvi maksmiseks puudub seaduslik kohustus. Tegelikkuses on seis aga lihtne: kui bulgaarlased 18. juuniks kuskilt nõutavat veerandit miljonit dollarit ei leia, kaotavad nad litsentsi, vahendab BBC.

BWFi presidendi Nedelcho Kolevi sõnul palusid nad IWFilt ajapikendust, kuid sellest keelduti. Nüüd pöörduti viimases hädas riigile seni kulda-karda toonud medalistide poole, et nood aitaksid trahvi maksta. «Palume abi ka nende treeneritelt ja klubijuhtidelt, pereliikmetelt ja sõpradelt. Aidata võivad kõik riigi kodanikud, tegu on kriitilise hetkega,» teatas alaliit oma abipalves.

Bulgaaria on võitnud tõstmises 37 olümpiamedalit, millest tosin on olnud kuldsed. MMidelt on bulgaarlased koju toonud 224 medalit – neist 79 kulda – ja EMidelt lisaks 167 tiitlit.

2015. aastal dopinguga vahele jäänud 11 tõstjat olid kõik tarvitanud treeningute käigus stanosolooli nimelist anaboolset steroidi. Lisaks oli juba 2008. aasta Pekingi olümpia eel kontrollis põrunud 11 tõstjat. Toona loobus Bulgaaria koondis ise olümpiamängudel osalemisest.

2000. aastal pidid bulgaarlased Sydney mängudelt häbiga lahkuma, sest neilt võeti dopingutarvitamise tõttu kolm medalit. Omamoodi kurioosum on seegi, et Barcelonast kulla koju toonud, ent Sydneys furosemiidi tarvitamise tõttu hõbemedalist ilma jäetud Ivan Ivanov töötab tänase päevani Bulgaaria tõstekoondise peatreenerina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles