Kas Semenyale rohtude peale sundimine on rassism? (3)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) teatas täna reeglimuudatusest, mis mõjutab oluliselt kahekordse 800 meetri olümpiavõitja Caster Semenya edasist käekäiku. Lõuna-Aafrika Vabariigi suurim partei ANC nimetas rahvusvahelise alaliidu reeglimuudatuse rassistlikuks.

Uus reegel hakkab kehtima kahesoolistele sportlastele*, kes võistlevad 400 meetri kuni miili (1,6 km) pikkustel distantsidel, ning paneb kõrge testosterooni tasemega sportlased valiku ette – kas süüa testosterooni vähendavaid tablette, kolida üle pikematele distantsidele või hakata võistlema koos meestega.

Lõuna-Aafrika Vabariigi võimupartei ANC nimetas IAAFi reeglimuudatust jultunult rassistlikuks. Partei soovib, et parlament annaks novembrist jõustuva reeglimuudatuse rahvusvahelisse spordikohtusse.

«See reegel on valus meeldetuletus minevikust, kus ebaõiglane valitsus kehtestas teatud aktivistide rõõmuks seaduseid. IAAF kasutab sama taktikat, et heita välja need tšempionid, kes on viimasel kümnel aastal edukad olnud,» seisis partei avalduses.

IAAF lükkas süüdistused rassismis tagasi. «See ei puuduta ainult kahte naist, kellest meedias juttu on olnud. Eliitseltskonnas on vahesooliste sportlaste arv 140 korda suurem kui tavaliste naiste populatsioonis,» ütles IAAFi kõneisik.

*Kahesooliseks või vahesooliseks sportlaseks nimetatakse neid, kelle testosterooni tase on loomulikult kõrgem ehk kellel esineb hüperandrogenism ja kelle sootunnused erinevad tavapärasest.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles