Video skandaalsest otsusest Euroliigas: kohtunike saamatus röövis Himkilt võidukorvi

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Šved mängis üksinda peaaegu kogu CSKA meeskonna üle, kuid kohtunikud võtsid Himkilt võidu.
Aleksei Šved mängis üksinda peaaegu kogu CSKA meeskonna üle, kuid kohtunikud võtsid Himkilt võidu. Foto: Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Korvpalli Euroliigas lõppes suure segaduse ja skandaalse otsusega Venemaa klubide Himki ja CSKA mõõduvõtt veerandfinaali neljandas kohtumises. Himkilt võeti lõpusekundite võidukorv ning 89:88 võidu ja Final Fouri pääsme sai 3:1 tulemusega Moskva CSKA.

Põhiturniiri parim meeskond CSKA võitis avapoolaja 13 punktiga, ent teisel poolajal alustas Himki marulist tagaajamist. Veel seitse minutit enne lõppu oli CSKA edu siiski jätkuvalt 12 punkti, kuid siis asus Himkit vedama nende suurim staar Aleksei Šved. Minut enne lõpusireeni viis Švedi kaugvise Himki juba punktiga ette.

21 sekundit enne lõppu viigistasid Sergio Rodriguezi vabavisked seisu, kuid kohe tabas Anthony Gill kahest vabaviskest ühe ja Himki juhtis taas. Viimase rünnaku õigus jäi CSKA-le ja Cory Higgins saatiski keskpositsioonilt palli korvi. Himkilegi jäi siiski šanss, kuid...

Järgnes suur segadus - Himki mängis otsaaudi kiirelt lahti ja paari sööduga viidi pall ihuüksi korvi alla tormanud Charles Jenkinsile, kes selle ka läbi rõnga saatis. Ent hetk enne Jenkinsi viset oli ootamatult kõlanud kohtunike vile: mille märgiks, ei saanudki keegi esialgu aru. Himki peatreener Georgios Bartzokas ahastas, sõimas, kitkus juukseid, laiutas käsi ja anus kordamööda nii kohtunikke kui lauakohtunikke, kuid kõik asjata. Jenkinsi korv jäeti lugemata.

Väidetavalt oli vile põhjuseks see, et lauakohtunikud ei suutnud Higginsi tabamuse järel mängukella kohe kinni vajutada, mis tähendas seda, et Himkile jäi rünnakuks aega 5,1 sekundit, mitte 5,7 sekundit. Kell keeratigi tagasi 5,7 sekundi peale, ent kuna Himkil olid minutilised mõtlemisajad võetud, tuli neil pall mängu panna taas otsajoone tagant. Loomulikult suutis CSKA kaitses nüüd kohad korralikult üles võtta ning Sergei Monja poolelt platsilt tehtud hädavise läks lootusetult mööda. Kõik, 89:88 võit ja 3:1 seeria võit CSKA-le.

Nagu sellest veel vähe olnuks, raputas Himki haavadele soola ka Euroliiga ametlik Twitteri-konto, ristides toimunu «vapustavaks draamaks» ja vaikides segaduse sootuks maha.

Mõru lõpp varjutas Švedi imelise mängu: 12 kaugviskest tabas ta koguni 8 ja kostitas lõpuks CSKAd 36 punktiga. Lisaks võttis ta viis lauapalli ja jagas kuus korvisöötu, James Anderson toetas teda 10 punktiga. Ilma vigastatud Nando de Colo ja Kyle Hinesita mänginud CSKA parim oli 20 punktiga võidukorvi autor Higgins, Andrei Vorontsevitš lisas 15, Rodriguez 14, Semjon Antonov 13 ja Will Clyburn 12 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles