EM-normi täitnud Tšernjavski: sellest tulemusest ei piisa kindlasti

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Tšernjavski pärast väsitavat Firenze võistlust.
Taavi Tšernjavski pärast väsitavat Firenze võistlust. Foto: Andres Aavik

Taavi Tšernjavskist sai möödunud nädalavahetusel Maicel Uibo ja Johannes Ermi järel juba kolmas (!) Eesti kümnevõistleja, kes tänavuse Berliini EM-i normatiivi (7850 p) on täitnud. 

Kolgakülast pärit 23-aastane Tšernjavski parandas Firenzes toimunud võistlusel rekordit 71 punktiga ja kogus 7873 punkti. Tema üksikalade tulemused olid järgnevad: 100 m 11,29 - kaugushüpe 7.15 - kuulitõuge 14.29 - kõrgushüpe 1.95 - 400 m 49,70 - 110 m tj 14,98 - kettaheide 44.94 - teivashüpe 4.85 - odavise 57.75 - 1500 m 4.35,79.

Eesti kõigi aegade edetabelis Toomas Berendseniga 21. kohta jagama kerkinud Tšernjavski, keda juhendab Art Arvisto, andis Postimehele intervjuu, kus võttis lõppenud võistluse kokku ja vaatas ka tuleviku suunas.

Taavi, Euroopas baseeruvad sportlased teevad harva esimese mitmevõistluse juba aprillis. Millest selline otsus?

Olen igal aastal erinevatel aegadel esimese võistluse teinud. Tahtsin lihtsalt proovida, millises seisus olen aprillis. Grossetos toimunud laager õnnestus Firenze võistlusega hästi ühildada.

Sinu võistluse märksõnaks kujunes stabiilsus: ühtpidi polnud suuri õnnestumisi, teisalt vältisid ka ärakukkumisi.

Jah, nii võib öelda küll. Midagi otseselt välja ei tulnud, sest laager, mis võistlusele eelnes, oli kindlasti veel jalgades. Esimene ala oli justkui šokk - sain aru, et nüüd hakkab see pikk võistlus pihta. Uskusin, et EM-normatiiv on püütav - see oli ka eesmärgiks. Eks muidugi tahtnuks lõpuks rohkemat, aga aprilli kohta oli tulemus okei.

Millega ise antud võistlusel enim rahule jäid?

Võib-olla sellega, et tulin üha kuhjunud väsimusega toime. Teise päeva alustuseks lõin tõketes hüppeliigese tugevalt ära, kuid suutsin ka sellest üle olla ja võistluse korralikult lõpuni teha.

Aga millega rahule ei jäänud?

Kuna tegin enne võistlust palju üldfüüsilist, siis plahvatust ja kiirust polnud. Seda näitasid ka jooksude tulemused. Nüüd keskendungi mais ja juunis jooksule - läbi selle arenevad ka teised alad. Alla 11 sekundi peaks suvel ikkagi 100 meetrit jooksma.

Kogutud punktisumma näitab siiski, et oled arengus sammu edasi astunud, vastasel juhul poleks tugevate treeningute pealt võisteldes rekordit sündinud. Milles enim edasi oled läinud?

Kolmel hüppealal olen stabiilsemaks muutunud. Varem võisin nii kaugus-, kõrgus- kui teivashüppes läbi kukkuda, aga nüüd on mingi stabiilsus olemas. Kokkuvõttes olen iga aastaga üldise arengu pealt edasi läinud. 

Eesti mitmevõistluse seis on hetkel sedavõrd hea, et esimese mai seisuga oled sa alles kolmas mees EM-i nimekirjas. Pealegi pole näiteks Janek Õiglane, Karl Robert Saluri ja Karel Tilga veel tänavu tulemust kirja saanudki. Kui reaalseks pead uue rekordiga EM-ile pääsemist?

Sellest tulemusest ei piisa kindlasti. Järgmisel võistlusel tuleb juurde panna. Arvan, et EM-ile viib umbes 8000-8100 punkti. 

Kas Eesti mitmevõistluse niivõrd hea seis pigem innustab või valmistab tuska? Täna on seis juba selline, et eestlasena tiitlivõistlusele pääsemine on omaette kvaliteedimärk.

Mulle pigem meeldib selline olukord. Tänu tihedale konkurentsile saab ala palju tähelepanu ja see on ju ainult hea. Mind igatahes küll motiveerib kogu see värk. Vaenu ega midagi sellist pole.

Millise punktisumma kogumist pead ise tänavu reaalseks?

Eks 8000 punkti ole mitu aastat juba mõtteis olnud. Nüüd võiks see ka ära tulla. Arvan, et 8100 punkti oleks selline summa, mida võiks tänavu rünnata. 

Millal sa uuesti mitmevõistlust teha plaanid?

Praegu pole otsust veel teinud. Võib-olla juunis Eesti-Soome-Rootsi maavõistlusel Pärnus. Aga ma arvan, et kuu aja jooksul ei selgu see veel. Vaatan, kuidas teistel poistel esimesed mitmevõistlused õnnestuvad. 

Teed sa sporti hetkel n-ö täiskohaga?

Ei tee. Õpin teist aastat Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis terviseedendust. 

Kas ja kui raske rahaliselt sedasi toime on tulla?

Mul on õnneks juba pikemat aega omajagu toetajaid olnud: Salva kindlustus, Värska Originaal, Maatrans, Põrrand ja Zein, Stigmar, Movement Tallinn. Ja muidugi Spordiklubi Elite Sport. Tänu neile saan sporti tõsiselt teha.

Maailma hooaja edetabel:

1. Maicel Uibo (Eesti) 8407 p (Athens, USA)

2. Lindon Victor (Grenada) 8303 p (Gold Coast, Austraalia)

3. Cedric Dubler (Austraalia) 8229 p (Gold Coast)

4. Martin Roe (Norra) 8228 p (Firenze, Itaalia)

5. Zachery Ziemek (USA) 8181 p (Azusa, USA)

6. Pierce Lepage (Kanada) 8171 p (Gold Coast)

7. Timothy Duckworth (Suurbritannia) 8145 p (Athens)

8. Hunter Veith (USA) 8046 p (Austin, USA)

9. Tim Ehrhardt (USA) 8044 p (Charlottesville, USA)

10. Johannes Erm (Eesti) 8020 p (Athens)

16. Taavi Tšernjavski (Eesti) 7873 p (Firenze)

Euroopa hooaja edetabel:

1. Maicel Uibo (Eesti) 8407 p

2. Martin Roe (Norra) 8228 p

3. Timothy Duckworth (Suurbritannia) 8145 p

4. Johannes Erm (Eesti) 8020 p

5. Juri Jaremitš (Valgevene) 7985 p

6. Taavi Tšernjavski (Eesti) 7873 p

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles