Eesti maadleja võitis Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali!

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helary Mägisalu võitis 2017. aastal juunioride EMil pronksi.
Helary Mägisalu võitis 2017. aastal juunioride EMil pronksi. Foto: United World Wrestling

Eesti maadleja Helary Mägisalu võitis Euroopa meistrivõistlustel kreeka-rooma maadluses (-55 kg) hõbemedali. Finaalis kaotas ta endast oluliselt kogenumale Aserbaidžaani maadlejale Eldaniz Azizlile 0:8.

20-aastasele Mägisalule oli tegu esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medaliga. Mullu tuli ta juunioride EMil pronksile. «Ma ei seadnud endale ühtegi eesmärki. See oli ettevalmistus tulevikuks, et kohaneda tiitlivõistlustega. Tahtsin võistlust lihtsalt nautida. Aga kõik sujus ideaalselt ning see võimalus tuli ära kasutada,» ütles sportlane pärast finaalmatši.

Finaalis jäi eestlane Aserbaidžaani konkurendile kindlalt alla. Treeneri Ivar Kotkase sõnul said määravaks kogemused. «Peame vaatama finaali tuleviku väetisena. Et finaalis olla konkurentsivõimeline, tuleb saada finaalis maadelda. Vastasel oli neid kordasid tänase seisuga viis korda rohkem,» ütles treener.

Millise taktika Mägisalu ja treener Kotaks finaaliks paika panid? «Lootsime, et jõuame rohkem teda survestada. Aga ta dikteeris matši üsna võimeliselt. Ta pani tugevate tõmmetega pani ta ohtlikult liikuma,» ütles Kotkas.

EOK toetusest

Mägisalu sõnul surus Azizli talle oma maadlust jõuliselt peale. «Ta oli hästi ebamugava lõhkuva maadlusega. Uute reeglite järgi on võistlus kahepäevane ja see oli mul alles teine selline võistlus. Mul oli raske ja väsimus andis tunda,» tunnistas sportlane.

Kuna 55-kilogrammine kaalukategooria ei kuulu olümpiakaalu, ei teeni Mägisalu ilmselt oma tulemuse eest EOK B-kategooria toetust.

«Seda ülevaadet mul pole. Tean, et mitteolümpiadistsipliinide kohta on EOK-l oma reglement, mida paar kuud tagasi rakendati Maicel Uibo kohta. Maadluses on tavaline, et vaheaastatel liiguvad sportlased kehakaalude vahel rohkem. Loodan mõistvat suhtumist, et spordifunktsionäärid vaatavad suunaga tulevikku. Tegu on noore sportlasega, kes tahaks jätkata ja ta on näidanud arengut. Ehk seda märgatakse,» ütles Kotkas.

Mägisalu sõnul tuleks toetus kasuks, kuid midagi katastroofilist ilma selleta ei juhtu. «Kindlasti oleks kergem kui toetus tuleks, aga see ei võta minult sporditegemise isu ära. Mida raskem on teekond, seda magusam on medal. Kindlasti leiame tulevikuks lahendused.»

Tulevikus plaanib Mägisalu võistelda kuni 60-kilogrammises kategoorias. «Sellel aastal toodi esimest korda 55 tagasi, aga meie vaatame tulevikku. Helary pole veel isegi 21-aastane. Meie plaan on Toyko olümpiakvalifikatsioonis olla järgmises kehakaalus,» avaldas treener.

Võistluste kulg

Mägisalu alistas veerandfinaalis tulemusega 3:2 bulgaarlase Nedjalko Petrovi, kelle näol on tegemist 2015. aasta juunioride EMi pronksimehega. 

Nelja parema hulgas alistas Mägisalu türklase Ekrem Öztürki, kes paikneb maailma edetabelis kümnendal kohal.

Finaalis oli eestlane vastamisi tugeva Azizliga, kes domineeris vastasseisu algusest peale ning lõpetas matši skooriga 8:0.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles