AS Roma ultrate rituaalse pussitamise komme tekitab Liverpooli toetajates surmahirmu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liverpooli fännid
Liverpooli fännid Foto: Roma / IPA / PA Images

Arvestades, et nädala eest peksid Itaalia vutipätid otse Anfieldi staadioni kõrval koomasse Liverpooli fänni Sean Coxi, on küsimused tänase Meistrite liiga õhtu turvalisuse kohta enam kui õigustatud. Rooma sõidab omasid toetama 5000 Liverpooli fänni ning linnas avaliku korra eest vastutav Giorgio Lucani lubas BBC-le, et normaalse käitumise korral tulevad nad kõik sealt ka tervelt tagasi.

«Oleme selliste üritustega harjunud. Rooma maratoni turvas enam kui tuhat politseinikku, lisaks oleme õppinud korda tagama Roma ja Lazio kohtumistes,» sõnas Lucani.

Liverpooli fännidel soovitatakse siiski mitte riputada oma salle-lippe-loosungeid ajalooliste mälestusmärkide ja purskkaevude külge, staadionile on aga targem liikuda varakult ja eribussidega, mitte jalgsi.

Muidugi tasub ka rõhutada, et erinevalt 1980. aastatest, mil maksis rusikaõigus, otsib tänapäeval jalgpallist lööminguvõimalust vaid väike osa Roma poolehoidjatest. Nädala eest aset leidnud vägivalla mõistsid hukka ka Roma mängijad, tehes sümpaatse žestina Coxi toetuseks mängueelsel päeval trenni särkides kirjaga «Forza Sean».

Iroonilisel kombel ei maksa sugugi alati veeretada süüdi Roma ultrate kraesse. Oma kire suunavad tihtipeale toorutsemisesse hoopis need, kes üritavad ultratele meeltmööda olla, rääkis BBC-le Roma hooajapileti omanik ja Suurbritannias asuva Roma fännklubi asutaja Matteo Ciampani. 

AS Roma fännid
AS Roma fännid Foto: Giorgio Perottino / LaPresse

«Noored mehed on kasvanud üles lugedes ja kuuldes lugusid huligaanide vägitegudest. Nii ongi nad otsustanud, et kaklusarmid kujutavad endast aumärki. Nende käitumine lõhestab seejuures ka ultraid: osa peab huligaanitsemist halvaks, teised on aga selle poolt,» selgitas Ciampani.

Ning kunagi ei maksa unustada seda, et ajaloost lähtuvalt on paljude huligaanide jaoks jätkuvalt auasi tõestada just inglaste peal, kes on ikkagi kangeim löömamees.

Paradoks: kuigi Inglismaal on jalgpall teinud pärast Heyseli tragöödiat läbi täieliku kannapöörde, muutudes töölisklassi löömameeste meelelahutusest kogu pere ajaviitmisvormiks, maksavad inglased endiselt valusal moel tänini 80. aastate huligaanide pärandi eest.

Ühtlasi palutakse Liverpooli fännidel hoida eemale Roma ultrafännide kogunemiskohast ehk Milvia sillast nii kaugele kui võimalik. Just selle ajaloolise paiga, kus toimus 312. aastal lahing Constantinus Suure ja Maxentiuse vahel, läheduses on kõige suurem tõenäosus kere peale saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles