Keelatud laager dopingutreeneri käe all läks Venemaa sportlastele kalliks maksma

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Širobokov on üks viiest karistuse saanud Venemaa käijast.
Sergei Širobokov on üks viiest karistuse saanud Venemaa käijast. Foto: Patrick Smith / AFP / Scanpix

Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) andis teada, et nende dopingunõukogu on otsustanud võtta viielt Venemaa kiirkäijalt staatuse ANA ehk «ametlikult neutraalse sportlase» tiitli. Sellise karistuse said viis sportlast: Klavdija Afanasjeva, Olga Jelissejeva, Julia Lipanova, Sergei Šarõpov ja Sergei Širobokov.

Otsus langetati seoses nimetatud viisiku osalemisega Kõrgõzstanis Karakolis peetud treeninglaagris. IAAFi andmetel viibis seal ja juhendas sportlase Viktor Tšegin, kellele on määratud eluaegne juhendamiskeeld.

Karistus tähendab, et viis Venemaa käijat jäävad eemale sel nädalavahetusel Hiinas Taicangis peetavatelt võistkondlikelt maailmameistrivõistlustelt. MMi korraldajaid on otsusest teavitatud ja viisiku nimed stardinimekirjast maha tõmmatud. Venemaad saavad Taicangis esindada vaid Vassili Mizinov ja Jana Smerdova, sest nemad Karakoli laagris ei käinud.

IAAFi teatel vaadatakse viisiku kohta tehtud otsus 2018. aasta ülejäänud tiitlivõistluste osas uuesti üle, kui dopinguvastase võitluse paneel on saanud Venemaa Antidopingu Agentuurilt RUSADA täiendavaid andmeid.

Venemaa käija Vladimir Kanaikin (vasakul) ja koondise treener Viktor Tšegin 2012. aastal Londoni olümpiamängudel. Kanaikinile määrati hiljem eluaegne võistlus- ja Tšeginile samuti eluaegne juhendamiskeeld.
Venemaa käija Vladimir Kanaikin (vasakul) ja koondise treener Viktor Tšegin 2012. aastal Londoni olümpiamängudel. Kanaikinile määrati hiljem eluaegne võistlus- ja Tšeginile samuti eluaegne juhendamiskeeld. Foto: Krasilnikov Stanislav / ITAR-TASS / Scanpix

Tšegini hoolealused on küll võitnud medaleid nii MMidelt kui ka olümpiamängudelt, ent aastatel 2005-15 jäi mitukümmend tema sportlast keelatud ainete pruukimisega vahele. 2014. aasta juulis sai venelastel mõõt täis ja Tšegin eemaldati rahvuskoondise juurest, 2016. aasta veebruaris määrati talle aga eluaegne spordis tegutsemise keeld.

Karistusest hoolimata nähti Tšeginit 2014. aasta EMil raja ääres rahumeeli Venemaa käijaid juhendamas. Sama aasta maailma karikavõistlustel olid koondise akrediteeringuga kohal nii Tšegin kui ka kaks aastat varem teise positiivse proovi andnud ja eluaegse võistluskeelu saanud käija Sergei Morozov. Tšegini hoolealuste hulka kuulus teiste seas ka 1999. aasta MMil kuldmedali võitnud, ent sellest hiljem positiivse dopinguproovi tõttu ilma jäänud ja 2008. aastal vaid 45-aastaselt ootamatult infarkti surnud German Skurõgin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles