Eesti naiste suusakoondis kadus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Pormeister (paremalt), Laura Rohtla ja Kaija Udras mullustel Eesti meistrivõistlustel suusaliidu presidendilt Toomas Savilt käepigistust vastu võtmas.
Piret Pormeister (paremalt), Laura Rohtla ja Kaija Udras mullustel Eesti meistrivõistlustel suusaliidu presidendilt Toomas Savilt käepigistust vastu võtmas. Foto: Mihkel Maripuu

Viktoriiniküsimus: millisel Eesti spordialal puudub naiste koondis? Maadlus? Judo? Tõstmine? Vale, vale, vale! Õige vastus on mõnevõrra üllatav: suusatamises.


Järgmisel hooajal kuulub suusakoondisesse 11 tippsportlast: A-koondisesse kolm ja B-koondisesse kaheksa meest. Just, meest! Ühtki õrnema soo esindajat järgmisel hooajal Eesti suusakoondises ei ole.

Põhjus lihtne – ükski naissoost suusataja pole täitnud B-koondise kriteeriume. Mis nõudmised suusaliit koondisesse pääsemiseks seadis, seda ei soovitud täpsustada. See info ei kuuluvat avalikustamisele, vaid olevat konfidentsiaalne.

«Võin öelda vaid seda, et ükski naissuusataja neid nõudmisi täitnud pole. Enam ei piisa üksnes sellest, kui talve jooksul korra MK-sarjas punktile tulla!» tõdes Eesti suusakoondise murdmaadirektor Raul Olle.

Naiste koondise senise treeneri Kalmer Trammi sõnul on praegune olukord sportlaste jaoks võrdlemisi keeruline. Viimase viie aasta jooksul pole kordagi olnud olukorda, kus suusaliidu juures puuduks eraldi struktuuriüksusena naiste esindus. Nõudmisi on suurendatud küll tasapisi, kuid sportlased nendeni küündinud pole. «Sellega testitakse tegelikult inimesed ära – kuivõrd nad ise tahavad ja suudavad panustada. Kes suudavad, ujuvad välja,» nentis Tramm.

Kui päris korrektne olla, siis üks õrnema soo esindaja suusaliidu seatud statuudi siiski täitis. Ja see inimene oli Triin Ojaste, kes vanuse poolest kuulub kuni 23-aastaste koondisesse. Ametlikult ta naiste koondisesse siiski ei kuulu.

Mullu kuulusid koondisesse Kaili Sirge ja Kaija Udras. Esimene keskendub nüüd pigem treeneriametile ning teine saab juulis emaks.

Olle sõnul ei tähenda see aga, et Eesti naiste suusatamine maa pealt üldse minema puhutud oleks. Kuigi Piret Pormeister ja Laura Rohtla ei kuulu koondisesse, viiakse naised talvel MK-etappidele siiski välja nagu ka Ojaste. «Kindlasti toetame Pireti ja Laura ettevalmistust, aga veel pole kindel, kui suures mahus me seda teeme,» nentis Olle.

Suurem osa ettevalmistusrahast tuleb aga naiste isiklikelt sponsoritelt. Seetõttu pääsevad mõlemad ka suvisesse Ramsau ning talvisesse Olose esimese lume laagrisse.

Samamoodi nagu ka Eesti koondisesse kuuluvad seitse meessprinterit. Siiani viibivad nad kõik teadmatuses, sest veel pole teada, kellest saab nende uus juhendaja. Eesti sprindikoondise liider Peeter Kümmel kehitas vaid õlgu ja sõnas mõtlikult: «Ise tahaksime kindlasti kogemustega juhendajat, aga välistreeneri palkamiseks meil finantse paraku pole. Seega ei tea, mis saama hakkab.»

Kuluaarides on räägitud noorukese Tanel Ojaste kandidatuurist. Lisaks on läbi käinud ka tänavu tippspordiga lõpparve teinud Jaak Mae ja Priit Naruski nimi. Kümmeli sõnul on kogu sprindikoondis esialgu aga äraootaval seisukohal. «Me kõik sisimas loodame, et Andrus Veerpalu asjus saabub meie jaoks positiivne lahend ning saame alustada läbirääkimisi Bjørn Kristianseniga. See oleks meie suurim soov.»

Täna alustavad suusakoondislased esimese laagriga ning esialgu alustavad sprinterid tööd ilma treenerita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles