Video: naiseks olemise eest võitleva Semenya raju võit (2)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

Doha Teemantliiga etapil naiste 1500 meetri jooksus Lõuna-Aafrika Vabariigi rekordi püstitanud Caster Semenya peab jätkuvalt võitlust Rahvusvahelise kergejõustikuliiduga (IAAF), kes sunnib teda testosterooni vähendavaid tablette sööma või üle kolima pikematele distantsidele.

Uuringud on näidanud, et rekordi 3.59,92 püstitanud Semenya on hermafrodiit ehk mõlemasooline isik ning sattunud seetõttu ka varem IAAFi nimekirja.

Nimelt kehtestas IAAF taolise reegli ka 2011. aastal pärast Semenya maailmameistritiitlit ning talle määratud rohud avaldasid tema kiirusele selgelt pärssivat mõju. Reegel kaotas aga kehtivuse Rahvusvahelise Spordikohtu sekkumise tõttu 2015. aastal. 

Nüüd astus IAAF aga uue sammu, öeldes, et kui mõlemasoolised sportlased soovivad 400 meetri kuni miili (1,6 km) pikkustel distantsidel võistelda, peavad nad sööma testosterooni vähendavaid tablette, kolima üle pikematele distantsidele või hakkavad võistlema koos meestega.

Semenya kavatseb sellele vastu võidelda. «Jumal lõi mu sellisena nagu ma olen ja aktsepteerin seda. Olen, kes ma olen, ja ma olen enda üle uhke,» rääkis ta Teemantliiga etapil, kus konkurentidele pika puuga ära tegi. 

Lõuna-Aafrika Vabariigi võimupartei ANC nimetas IAAFi reeglimuudatust jultunult rassistlikuks. Partei soovib, et parlament annaks novembrist jõustuva reeglimuudatuse rahvusvahelisse spordikohtusse.

«See reegel on valus meeldetuletus minevikust, kus ebaõiglane valitsus kehtestas teatud aktivistide rõõmuks seaduseid. IAAF kasutab sama taktikat, et heita välja need tšempionid, kes on viimasel kümnel aastal edukad olnud,» seisis partei avalduses.

IAAF lükkas süüdistused rassismis tagasi. «See ei puuduta ainult kahte naist, kellest meedias juttu on olnud. Eliitseltskonnas on vahesooliste sportlaste arv 140 korda suurem kui tavaliste naiste populatsioonis,» ütles IAAFi kõneisik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles