Eesti jalgpallikoondist ootab viimane pingutus

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikumehed Taijo Teniste (näoga vasakult) ning debütandid Henri Anier ja Albert Prosa ilmselt algkoosseisus mängu ei alusta, kuid neil on võimalik enda taset tõestada vahetusest sekkudes. Hea esinemine võib tuua kutse valikmängudeks.
Tulevikumehed Taijo Teniste (näoga vasakult) ning debütandid Henri Anier ja Albert Prosa ilmselt algkoosseisus mängu ei alusta, kuid neil on võimalik enda taset tõestada vahetusest sekkudes. Hea esinemine võib tuua kutse valikmängudeks. Foto: Laura Oks

Täna kahenädalast mängutsüklit alustav Eesti jalgpallikoondis peab end sel hooajal viimast korda kokku võtma, et suvepuhkusele pea püsti vastu minna.


Mitmel Eesti jalgpallikoondise liidril on klubihooaeg nüüdseks läbi ning ees terendab suvepuhkus. Enne kui jalad seinale visata saab, peab end veel viimaseks jõupingutuseks kokku võtma. Täna kell 21.45 madistatakse Lilleküla staadionil sõprusmängus Hispaanias autonoomia poole püüdleva Baski maakonna koondisega, kahe nädala sees veel EM-valikmängus võõrsil Itaaliaga ja Fääri saartega. Seis pole meestel küll nii värske kui sügisel, kuid kodumaa au vajab kaitsmist ja häbisse selles ülesandes jääda ei tohi.

«Natuke on ikka väsimust tunda, kuid meil on siin paar päeva taastumiseks, mis peaks piisav olema, et oma energiat viimast korda sellel hooajal mobiliseerida,» märkis sinisärklaste mängujuht Konstantin Vassiljev, kes peab kaartide tõttu 3. juunil peetava kohtumise Itaalia vastu vahele jätma. «Usume, et suudame endast anda kõik, et saada korralik tulemus.»

Oper vigane, Ahjupera vormis

Jalgpallikoondis pole nii pikalt ammu koos viibinud ning peatreener Tarmo Rüütli sõnul on see ühest küljest hea, kuid teisalt ei saa ta baskide vastu mitut põhimeest kasutada.

«Iga koos veedetud päev tuleb kasuks, mida rohkem, seda parem, kuid terve koosseis pole kahjuks koos,» nentis Rüütli.

Tõsi, tavaliselt põhikoosseisu kuuluvatest meestest Norras mängivate Enar Jäägeri ja Raio Piiroja, Poolas palliva Sander Puri ja Venemaal leiba teeniva Aleksandr Dmitrijevi klubihooaeg pole veel läbi. Taavi Rähn ja Andres Oper jäävad eemale vigastuste tõttu. Kui Rähni puhul on lootust, et ta valikmängudeks taastub, jääb koondise läbi aegade suurim väravakütt Oper kõikidest mängudest eemale.
«Ta on pikalt pisitraumaga piinelnud ja eile õhtul langetasime koondise arstiga otsuse,» põhjendas Rüütli.

Eestlaste õnneks võib kogenud Operi eemalejäämise kompenseerida Ungari klubis Ujpestis laenul olles hooaja lõpus suurepärasesse vormi tõusnud, 15 mängust 8 väravat  löönud Jarmo Ahjupera.

«Eks iga värav annab enesekindlust. Peaasi on võtta kõike mäng-mängult ja teha oma asju võimalikult hästi. Loodan, et püsin vormis,» sõnas Ahjupera.

Kelle siis ikkagi Rüütli täna väljakule saadab? Nii ehk naa tuleb rahvusvaheliselt vähem kogenud mehi saata platsile ausõna peale ja loota, et nad korralikult esinevad. Küll aga võib särav esinemine täna kindlustada pileti EM-valikmängudele.

«Kui keegi saab väga hea hinde, siis tema šansid Itaaliasse sõita kindlasti suurenevad,» kinnitas peatreener.

Baskimaa on tugev vastane

Üldiselt oli eilse seisuga tänast koosseisu raske ennustada, sest uusi mehi oli Rüütli valikus palju. Näiteks debütandid Henri Anier ja Albert Prosa kutsuti meeskonda alles eile. Ainuke liin, mille koosseisus võib enam-vähem kindel olla, on ründajad, kellena alustavad ilmselt Ahjupera ja Sergei Zenjov.

Keskpoolkaitses võtavad koha sisse arvatavasti Konstantin Vassiljev ja Martin Vunk, äärtel Tarmo Kink ja Dmitri Kruglov. Kaitseliinis peaks olema kindel ainult see, et vasakul äärel asub tegutsema Ragnar Klavan. Paremal tuleb Rüütlil valida Floras pidevalt mänguaega saava Gert Kamsi ja suurema koondisekogemusega, kuid klubijalgpallis praktikata Tihhon Šišovi vahel.

Keskkaitses tuleb otsus langetada Alo Bärengrubi, Mikk Reintami ja Igor Morozovi vahel. Kuna Morozov oli üsna pikalt vigastatud, on loogilisem paar Bärengrub-Reintam. Väravavahi positsioonile tuleb konkureerida kahe võrdse mehe, Artur Kotenko ja Pavel Londaku vahel. Mõlemad on viimasel ajal klubis pingil, kuid suure tõenäosusega mängib üks ühe ja teine teise poolaja.

Üks on kindel: Baskimaa koondist ei tohi alahinnata, muidu võib valusalt kõrvetada saada.

«Arvan, et nende tase võrdub Hispaania kõrgliiga omaga ehk siis tegemist on Eestile kahtlemata tugeva vastasega,» hindas Rüütli.

Itaalia-Eesti mäng võib ära jääda

Islandi Grimsvötni vulkaanist leviva tuha tõttu võivad ohtu sattuda ka juuni algul kavas olevad jalgpalli EM-valikmängud. Eesti koondis mängib 3. juunil Itaaliaga, 7. juunil Fääri saartega.

«Praegu on kõik puhas spekulatsioon, aga kui lennujaamad suletakse, siis sellisel juhul lükatakse mängud edasi,» rääkis Eesti Jalgpalli Liidu infojuht Mihkel Uiboleht. «Samas ei tasu olukorra pärast liigselt muretseda, sest see ei sõltu kuidagi meist.»

Kuigi Itaaliasse oleks võimalik reisida ka bussiga, siis Uselline variant tõenäoliselt kõne alla ei tule. «Ära sõidaks selle maa ju ilusasti, kuid jalgpalluritel on vaja pärast seda veel mängida. See ei ole meie otsustada, kuid eeldatavasti lükkab UEFA sellisel juhul mängu edasi,» lisas Uiboleht. (PM)

Eesti koondis
Väravavahid: Artur Kotenko (AEP Paphos FC, Küpros), Pavel Londak (Bucaspor, Türgi)
Kaitsjad: Alo Bärengrub (Nõmme JK Kaju), Gert Kams (Tallinna FC Flora), Ragnar Klavan (AZ Alkmaar, Holland), Dmitri Kruglov (Inter Bakuu; Aserbaidžaan), Igor Morozov (Levadia), Mikk Reintam (Jyväskylä JK), Tihhon Šišov (FK Khazar Lankaran, Aseirbaidžaan), Taijo Teniste (Levadia)
Poolkaitsjad: Tarmo Kink (Middlesbrough FC), Siim Luts (FC Flora), Sergei Mošnikov (FC Flora), Konstantin Vassiljev (FC Luka Koper, Sloveenia), Martin Vunk (Nea Salamis Famagusta, Küpros)
Ründajad: Jarmo Ahjupera (Újpest FC, Ungari), Sergei Zenjov (Karpatõ Lviv, Ukraina), Albert Prosa (Tartu Tammeka), Henri Anier (FC Flora)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles