Rabav ülestunnistus: jalgpalli MM-finaalturniiril tehti sohki

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zinedine Zidane (vasakult), Marcel Desailly ja Laurent Blanc rõõmustavad MMi võidukarika kättesaamise üle.
Zinedine Zidane (vasakult), Marcel Desailly ja Laurent Blanc rõõmustavad MMi võidukarika kättesaamise üle. Foto: Michel Euler / AP / Scanpix

Endine Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) president Michel Platini väitis, et 1998. aasta MM-finaalis läksid Prantsusmaa ja Brasiilia vastamisi «väikese triki» tulemusena.

Platini rääkis raadiojaamale France Bleu Sport, et loosimisel paigutati Brasiilia ja Prantsusmaa teadlikult eri tabelipooltesse. Seda eeldusel, et mõlemad võidavad oma alagrupi, millega valitsev maailmameister ja korraldajariik ka hakkama said. Vaid kaks päeva enne alagruppide loosimist teatas FIFA, et Brasiilia on asetatud A-alagruppi, Prantsusmaa saab aga koha C-grupis. Mõlemad koondised kuulusid toona FIFA tabelis kaheksa parema hulka ja olid seetõttu asetusega ehk ei võinud samasse gruppi sattuda.

MMi korralduskomitee asepresidendina tegutsenud Platini sõnul polevat selles midagi ebatavalist, et korraldajamaa loositulemustega natuke mängib. «Kas arvate, et kulutasime MMi korraldamiseks kuus aastat ja ei lubanud endale selle eest tasuks väikest lõbu? Või arvate, et teiste MMide korraldajad pole midagi samasugust teinud? Prantsusmaa ja Brasiilia finaal oli kõigi unistus,» meenutas Platini.

Finaalis mindigi vastamisi, Prantsusmaa võitis mõnevõrra üllatuslikult 3:0. Tegu oli ja on prantslaste ainsa MM-tiitliga läbi aegade. Brasiilia tegi aga vigade paranduse neli aastat hiljem, alistades MM-finaalis Saksamaa.

Platini sai 2015. aastal kaheksa-aastase jalgpallis tegutsemise keelu, kuna talle pandi süüks FIFA ekspresidendilt Sepp Blatterilt kahe miljoni Šveitsi frangi suuruse ebaeetilise tasu vastuvõtmist. Hiljem vähendati karistust neljale aastale, kuid Platini on kogu aeg enda süütust vandunud ning viis juhtumi jaanuaris Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles