Kelly Sildarule võib Pekingi olümpial avaneda kolmas medalivõimalus

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Freestyle-suusataja Kelly Sildaru.
Freestyle-suusataja Kelly Sildaru. Foto: NORSK TELEGRAMBYRA AS / REUTERS/Scanpix

Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kongressil Kreekas Costa Navarinos võeti vastu Kelly Sildaru jaoks oluline ja huvitav otsus: nimelt taotletakse Rahvusvaheliselt Olümpiakomiteelt (ROK), et 2022. aasta Pekingi taliolümpiamängude freestyle-suusatamise võistluskavva lisataks ka Big Air hüpped.

Peale suusatamise Big Airi taotleb FIS veel üheksa võistlusala lisamist olümpiaprogrammi (vigurhüpete segavõistkonnavõistlus, lumelauakrosside teatesõidud, telemark-suusatamine jt). Arvestades ROKi konservatiivset hoiakut olümpiaprogrammi laiendamisel on ebatõenäoline, et kõik FISi ettepanekud heaks kiidetakse.

Freestyle-suusatamise Big Airi võimalusi võib aga pidada pigem heaks, sest tänavuste Pyeongchangi taliolümpiamängude kavva kuulusid esimest korda lumelaua Big Airi hüpped – trikisuusatajate sama ala lisamine ei nõuaks uut taristut. Samuti paisutaks see olümpiamängudel osalejate arvu minimaalselt, sest enamik osalejaid oleks samad, kes võistlevad pargi- ja rennisõidus.

Need kaks ongi praegu taliolümpia kavva kuuluvad võistlusalad, kus möödunud olümpiahooaja hakul põlve vigastanud ja seetõttu Pyeongchangist kõrvale jäänud Sildarul on võimalik nelja aasta pärast Pekingis medalit püüda. Big Airiga lisanduks kolmas variant.

Kui oma põhialal pargisõidus võitis Kelly Sildaru X-mängudel nii 2016. kui ka 2017. aastal kuldmedali, siis Big Airi hüppes pälvis ta 2017. aastal hõbemedali nii algupärastel kui ka Euroopa X-mängudel. Seega pole Sildaru medalivõimalus Big Airis fantaasia, vaid fakt. Nagu ka rennisõidus, kus ta võitis mullu juunioride MMi kuldmedali.

FISi kongressil kinnitati ka uue hooaja MK-sarjade programm, mille järgi toimub kahevõistluse MK-etapp Otepääl 5. ja 6. jaanuaril ning murdmaasuusatamise MK-etapp 19. ja 20. jaanuaril. Kahevõistluse nädalavahetusel toimub peale meeste MK-etapi ka naiste kontinentaalkarikasarja etapp.

Naiste kahevõistluse tulevikku silmas pidades oli aga veelgi tähtsam otsus, et  see ala kuulub alates 2021. aastast põhja suusaalade MMi kavva. Samuti täiendati võistlusprogrammi suusahüpete naiskonnavõistlusega.

Paika sai ka 2023. aasta põhja suusaalade MMi korraldaja, kui Planica (Sloveenia) alistas häältega 9:6 Trondheimi (Norra). Tegemist on kolmanda järjestikuse Kesk-Euroopas toimuva MMiga, sest 2019. aastal võisteldakse Seefeldis (Austria) ja 2021 Oberstdorfis (Saksamaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles