Uskumatu, aga tõsi: Soome jalgpallikoondis alistas Inglismaa ja jõudis MMile

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome U17 naiskond sõidab MM-finaalturniirile.
Soome U17 naiskond sõidab MM-finaalturniirile. Foto: Facebook / Helmarit (Naisten jalkapallomaajoukkue)

See pealkiri võib kõlada kui Soome vutisõbra märg unenägu või saavutus videomängust. Ent ometi on tegu faktiga: Soome jõudis tõesti jalgpalli MM-finaalturniirile, saades otsustavas mängus jagu Inglismaa koondisest.

Jutt käib tütarlaste U17-vanuseklassist, mille valikturniir peeti Leedus. Soome neiud kaotasid A-grupi avamängu 1:0 eduseisust 1:2 Saksamaale, ent alistasid siis 4:0 Leedu ja 2:1 Hollandi. Poolfinaalis jäädi küll 0:1 alla hispaanlannadele, ent kuna Euroopast pääses finaalturniirile kolm naiskonda, selgitasid finalistide Saksamaa ja Hispaania kõrval kolmanda edasipääseja poolfinaalide kaotajad Soome ja Inglismaa.

Alytuses peetud mängus viis Manchester City ridadesse kuuluv Jessica Park inglannad juba 12. minutil juhtima. Ent kohe teise poolaja alguses Annika Huhta viigistas ja 61. minutil lõi Jenni Kantanen 2:1 võiduvärava. Hetk varem oli Park seejuures olnud silmitsi tühja väravaga, kuid tema löök tabas posti.

U17 tüdrukute vanuseklassi MM-finaalturniir peetakse 13. novembrist 1. detsembrini Uruguays. Peale Soome, Saksamaa ja Hispaania ning korraldajamaa pääsesid sinna veel Lõuna-Ameerikast Brasiilia ja Kolumbia, Aasiast Jaapan ning Põhja- ja Lõuna-Korea, Aafrikast Kamerun, Ghana ja Lõuna-Aafrika ning Okeaaniast Uus-Meremaa. Selgumata on veel vaid kolm CONCACAFi ehk Põhja- ja Kesk-Ameerika ning Kariibi mere saarte regiooni esindajat.

U17 tüdrukute MM toimub läbi aegade kuuendat korda ning turniiri ajaloo edukaim naiskond on mõnevõrra üllatuslikult Põhja-Korea. MM-tiitel võideti nii 2008. aastal peetud debüütturniiril kui ka 2016. aastal, mil finaalis alistati penaltitega Jaapan. 2010. aastal tuli maailmameistriks Lõuna-Korea, kaks aastat hiljem võidutsesid prantslannad ja 2014. aastal Jaapani neiud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles