Ott Kiivikas oma õpilase dopinguskandaalist: minu jaoks kummaline olukord

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis. Ott Kiivikas.
Eesti karikavõistlused kulturismis ja fitnessis. Ott Kiivikas. Foto: Konstantin Sednev

Selle nädala alguses tuli välja uudis, et Eesti karikavõistlustel Ott Kiivikase järel teise koha saanud Ivo Parveots on põrunud dopingukontrollis. Olukorraga oli seotud ka Ott Kiivikas, kuna Parveots oli Kiivikase enda õpilane.

Sellel ajal kui uudis päevavalgele tuli, oli Kiivikas võistlemas Dimond Cupil Varssavis, kus ta võitis kaks kuldmedalit ning lisaks sellele sai ka absoluutkaalukategoorias hõbemedali.

Kiivikas sai küll enne võistlust teada, et tema õpilane on dopinguproovis põrunud, kuid tema võistlust see ei mõjutanud: «Kulturismis on pigem nii, et kui vorm on hea, siis see ongi hea ja õnneks muud asjad liiga palju tulemust ei mõjuta. Eks ma andsin endale mõista, et antud juhus ei sõltunud minust ja päeva peale unus see dopinguasi üldse ära.»

Kiivikas treenerina ennast olukorrast liiga palju mõjutada ei lasknud, kuna dopingut tarvitanud õpilasega lõppes automaatselt peale positiivse proovi andmist, aga eks sellised asjad meeltmööda pole kellelegi. «Halvasti pani mind selle asja juures ainult see tundma, et ankeedi järgi oli ta minu õpilane. Samas sain ma aru, et see ei muuda mind kuidagi vastutavaks, kui inimene teeb ise otsuseid,» rääkis Kiivikas.

«Selline probleem leidis aset vaatamata sellele, et koostöölepingus on sees punkt, kus on kirjas,et iseteadlik toidulisandite kasutamine on välistatud. Kuna mina tarvitan ise kindlaid toidulisandeid ja pean pidevalt dopinguproove andma, saangi olla veendunud oma õpilastele antavate lisandite puhtuses,» rääkis Kiivikas. «Kuna Ivoga sai samasugune kokkulepe sõlmitud, kusjuures kirjalik, siis seda kummalisem kogu see olukord minujaoks on,» võttis halva olukorra Eesti läbi aegade kõige edukam kulturist kokku.

Kogu Kiivikase õpilaste toitumine käib tegelikult läbi treeneri enda: «Õpilane võib alati ise tulla oma ideega, ja kui kõik sobib võime tema ideed proovida, aga selle jaoks peab minuga asjad läbi arutama. Kui võtad omapäi otsuseid vastu ja midagi läheb nihu, siis on treener läbi lepingu ikkagi dopinguprobleemiga seotud. Justkui peaksin ka mina antud olukorras Ivo positiivse dopinguproovi eest vastutama, kuigi ma ei ole ju reaalselt asjaga seotud.»

Lõpetuseks lisas Kiivikas, et antud juhus on õpetuseks kõikidele sportlastele ja treeneritele, sest tänapäeval kasutavad praktiliselt kõik sportlased erinevaid toidulisandeid vähemal või rohkemal määral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles