Postimehe aruanne: kuidas FC Flora jälle üleajal võidu maha mängis?

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 16. vooru keskses kohtumises tegid FC Flora ja FCI Levadia A. le Coq Arenal 926 pealtvaataja ees 2:2 viigi, mis võimaldas üllatuslikult punkte kaotanud Nõmme Kaljul liidrikoha säilitada.

Kohtumist asus 19. minutil juhtima Levadia, kui Flora kaitseliini kollektiivne pisieksimuste ja –hilinemiste jada (Gert Kams klaaris ebaõnnestunult palli, Kevin Aloe kaotas duelli Markus Jürgensonile, Jürgen Lorenz ja Madis Vihmann jätsid valvamata Roman Debelko) andis võimaluse samade meeskondade vahelises laupäevases Evald Tipneri karikafinaalis ainsa värava löönud Debelkole, kes ei eksinud.

Flora viigistas 45. minutil, kui Levadia nurgalöögi järel pääseti Mihkel Ainsalu triblingu läbi kontrarünnakusse. Seejärel leidis Zakaria Beglarišvili sööduga Rauno Alliku, kes lõikas keskele ning keerutas vasakuga (oma nõrgema jalaga!) madalalt posti kõrvale.

Flora asus 90+1. minutil juhtima, kui Flora kapten Kams vinditas väravavõrku karistuslöögi, aga Levadia suutis 90+4. minutil Igor Dudarevi väravaga vastata. Kohe pärast Levadia väravat andis kohtunik Grigori Ošomkov ka lõpuvile. Postimehe märkmed kohtumisest on järgnevad:

FCI Levadia kaitsja Markus Jürgenson: «Flora tegi küll samu asju, mis karikafinaalis, aga natuke konkreetsemalt. Eriti rünnakul, minu mulje kohaselt. Aga valitsev Eesti meister peabki olema ebamugav vastane.»

Kolm on kohtu seadus. 60. minutil teenis Flora ohtlikust kohast karistuslöögi, kui Juri Tkatšuk kukutas kollase kaardi vääriliselt Joseph Saliste. Sel hooajal pealelööki nõudvate standardolukordade puhul Flora esimeseks valikuks tõusnud Kams vinditas meisterlikult ja oli 2:1 väravale väga lähedal, aga pall tabas posti sisekülge ja põrkas värava eest läbi. Üheksa minutit hiljem sai Kams taas proovida, aga eelmisest hõlpsama löögi Levadia väravavaht Sergei Lepmets püüdis. 90+1. minutil sai Kams proovida kolmandat korda ja tabas. Flora joovastus oli tohutu, aga lõppes kolm minutit hiljem.

Flora mängis jälle võidu maha. Maikuu alguses tegi Flora koduväljakul 3:3 viigi Nõmme Kaljuga nii, et tuli kaotusseisust välja, asus juhtima, aga lubas vastasel 90+4. minutil viigistada. Nüüd kordus kõik taas. Flora jaoks kahtlemata ülimalt valus. Muuhulgas ka põhjusel, et sel hooajal kuuest tiitlirivaalide vastu peetud kohtumisest on neil endiselt kirjas null võitu (superkarikafinaalis kaotati 2:2 normaalaja järel Levadiale penaltitega, Premium liiga avaringis Kaljule 0:2 ja Levadiale 1:2, karikafinaalis Levadiale 0:1, lisaks siis 3:3 viik Kaljuga ja tänane 2:2 Levadiaga).

FC Levadia rõõmusta 90+4. minutil löödud 2:2 viigivärava üle, Floral osaks jääb ahastus.
FC Levadia rõõmusta 90+4. minutil löödud 2:2 viigivärava üle, Floral osaks jääb ahastus. Foto: Tairo Lutter
Kolm minutit varem oli kõik olnud Flora jaoks palju ilusam, sest just nõnda lendas Gert Kamsi karistuslöök Levadia väravavahi Sergei Lepmetsa selja taha.
Kolm minutit varem oli kõik olnud Flora jaoks palju ilusam, sest just nõnda lendas Gert Kamsi karistuslöök Levadia väravavahi Sergei Lepmetsa selja taha. Foto: Tairo Lutter
Nõnda tähistas Flora kapten 2:1 juhtväravat.
Nõnda tähistas Flora kapten 2:1 juhtväravat. Foto: Tairo Lutter

Flora hilised vahetused. Teine poolaeg kulges Flora õhkõrna initsiatiivi tingimustes, aga peatreener Jürgen Henn otsustas gaasi lisamise kasuks alles viimasel veerandtunnil. Markus Poom sekkus Zakaria Beglarišvili asemel 78. ja Frank Liivak Erik Sorga asemel 82. minutil. Arvestades, et karikafinaalis tõi muutis Poom vahetusest sekkudes Flora mängu oluliselt teravamaks, võinuks ju arvata, et vahetused tehakse umbes 10 minutit parem, aga Henn talitas ettevaatlikult.

Kollane Tkatšuk. Eelpool mainitud kollane kaart oli Tkatšukile sel hooajal Premium liigas juba kaheksas (14-st kohtumisest), mis tähendab, et laupäevase mängu Pärnu Vapruse vastu peab ta vahele jätma, sest Eesti liigas kehtib kollaste kaartide puhul hoiatusrütm 4+4+2+2+2… Kuna Tkatšuk on kaheksa hoiatust maruruttu kokku korjanud, teenib ta edasise hooaja jooksul iga kahe kollase kaardiga ühemängulise võistluskeelu. Levadia mänguplaanis võtmerolli omava mängija puhul võib see osutuda probleemiks.

Kasutamata võimalus. Kuna Premium liiga liider Nõmme Kalju piirdus võõrsil Tallinna Kalevi vastu kõigest 2:2 viigiga (avapoolaja lõpus jäid nõmmekad väravavaht Vitali Teleši eemaldamise tõttu arvulisse vähemusse), oli mõlemal Lillekülas mänginud meeskonnal võimalus võidu korral ise liidriks tõusta. Viigiga lasti see võimalus käest.

Premium liiga tabeliseis:

  1. Nõmme Kalju 35
  2. FCI Levadia 34
  3. FC FLora 33
  4. Narva Trans 29
  5. Tartu Tammeka 22
  6. Paide Linnameeskond 14
  7. Viljandi Tulevik 12
  8. Tallinna Kalev 11
  9. FC Kuressaare 10
  10. Pärnu Vaprus 7

Levadia ja Kalju ebaloogiliselt väike edu. Nagu näha, kaotab Flora tabelis Levadiale ühe ja Kaljule kahe punktiga, mis on üllatav, sest neljast omavahelisest mängust on Flora teeninud tabelisse vaid kaks punkti (võrdluseks, et Kalju saak on kaheksa ja Levadia oma viis punkti).

* * *

FC Flora peatreener Jürgen Henn.
FC Flora peatreener Jürgen Henn. Foto: Tairo Lutter

FC Flora peatreener Jürgen Henn: «Ei taha seda viiki täielikult keskendumise süüks ajada, sest oli näha, kuidas meeskond tuli kaotusseisust välja, võitis eduseisu kätte ja proovis sellest iga hinna eest kinni hoida. Aga piisab, kui üks mängija laseb keskendumist kasvõi kahe protsendi jagu allapoole ning vastasel on see tahe samal ajal maksimaalne. Pigem oli selle viigivärava põhjus individuaalne.

Meeskond mängis nii kaitses kui ka rünnakul paremini kui laupäevases karikafinaalis. Suutsime Levadiat veel rohkem enda väravast eemal hoida - nad tegidki raamidesse ainult kaks pealelööki. Ise suutsime tekitada korralikke võimalusi, eriti teisel poolajal. Võitluse poolest olime samuti mängus sees, andsime Levadiale kõva lahingu. Vahetustega ootasin, sest ei tahtnud meeskonna rütmi lõhkuda. Mine tea, võib-olla pidanuks varem tegema, võib-olla mitte.»

* * *

FCI Levadia peatreener Aleksandar Rogic.
FCI Levadia peatreener Aleksandar Rogic. Foto: Tairo Lutter

FCI Levadia peatreener Aleksandar Rogic: «See oli meie jaoks kolmas derbi ühe nädala jooksul ja uskuge mind, isegi rahvusvahelistele tippmeeskondadele valmistaks säärane tempo raskusi. Mängijate füüsilise olukorra mõttes oli mänguks valmistumine väga keeruline, sest meeskonda tabasid eelmistel nädalatel mõned pisivigastused, mis ei võimaldanud mul koosseisu soovitud moel roteerida. Aga meeskonna fokusseerituse, motivatsiooni ja kire osas mul etteheited puuduvad. Hindan väga meeste hoiakut ja tahet lõpuni võidelda.

Kolm tabeliliidrit omavad erinevaid kvaliteedi aspektides ja nõrkustes, aga suures plaanis on nende tase üpris võrdne. Seda näitab ka tabel. Usun, et näeme kolme meeskonna vahel huvitavat võitlust hooaja lõpuni välja. Publiku seisukohast on see muidugi väga huvitav.»

* * *

FC Flora kapten Gert Kams: «Viimased mängud on olnud tõelised thrillerid, publikule huvitavad vaadata. Aga kahjuks oleme kaks mängu viimasel minutil ära andnud. Täna mängisime teisel poolajal väga head jalgpalli ja arvan, et väärisime võitu rohkem kui viiki, aga nagu näha - tabelis on tänu Levadia viimase sekundi väravale viik.»

* * *

FCI Levadia kaitsja Markus Jürgenson: «Laupäevane karikafinaal ja tänane olid meie poolt võttes üpris erineva iseloomuga mängud. Me ei soovinud täna nii madalalt mängida. Flora tegi küll samu asju, mis laupäeval, aga natuke konkreetsemalt. Eriti rünnakul, minu mulje kohaselt. Aga eks valitsev Eesti meister peabki olema ebamugav vastane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles