Suur jalgpallitüli! Kaks Eesti vutitalenti siirduvad Nõmme Kaljust FC Florasse

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Pürg (vasakul) ja Vlasi Sijavski on sõlminud lepingud FC Floraga, mis tekitab nende senises koduklubis Nõmme Kaljust sügavat trotsi.
Henrik Pürg (vasakul) ja Vlasi Sijavski on sõlminud lepingud FC Floraga, mis tekitab nende senises koduklubis Nõmme Kaljust sügavat trotsi. Foto: EJL

Eesti U21 koondislased, keskkaitsja Henrik Pürg ja ääreründaja Vlasi Sinjavski pole oma koduklubis Nõmme Kaljust pärast 5. maid meeskonna koosseisu kuulunud, sest siirduvad hiljemalt käimasoleva hooaja järel FC Florasse.

Pürgi ja Sinjavski lepingud Kaljuga kestavad käesoleva hooaja lõpuni. Vastavalt maailma jalgpallis kehtivatele üleminekureeglitele tohivad mängijad kuus kuud enne kontrahti lõppemist asuda läbirääkimistesse teiste klubidega. Just seda Pürg ja Sinjavski maikuu alguses ka tegid.

«Henrik ja Vlasi võtsid Floraga ühendust ja ütlesid, et ei pikenda Kaljuga lepingut. Võtsime ühe päeva mõtlemisaega ja otsustasime, et kuna mõlemad on perspektiivikad noored, siis oleme neist huvitatud. Andsime oma huvist teada ka Kaljule, aga sealt poolt on praegu vaikus. Küll aga oleme mõlema mängijaga juba lepingu allkirjastanud,» rääkis FC Flora president Pelle Pohlak Postimehele.

Miks otsustasid kaks Kalju põhimeest Hiiult Lillekülla kolida? Postimees vestles Pürgiga, kes selgitas: «Rääkisin tulevikust ka Kaljuga. Mulle esitati tingimused ja tulevikuplaan, aga kuna lepingu lõppemise tõttu oli mul võimalik mujalt variante küsida, siis nii tegingi. Võtsin ise Floraga ühendust ja uurisin nende huvi kohta. Kui sealt pakkumise sain, panin mõlema variandi plussid-miinused kõrvuti ja otsustasin Flora kasuks.»

Statistika viitab, et noorte Florasse tikkumise põhjus peitub mänguajas – seal usaldatakse noormängijaid rohkem. Tehva väidab, et põhjused peituvad mujal.

Seega uuest hooajast on kaks Kalju põhimeest Flora mängijad. Samas võib üleminek toimuda ka varem, sest Premium liigas on suvine üleminekuaken avatud 27. juunist 27. juulini. «Jah, loodan, et üleminek teostub juba suvel. Aga see sõltub Kalju ja Flora omavahelistest läbirääkimistest,» sõnab Pürg ja vastab küsimusele, kas ta on antud asjas lootusrikas, et «alati peab lootusrikas olema».

Kuno Tehva: olukord on kurb ja segane

Läbirääkimisi aga praeguse seisuga ei toimu, sest Kalju on kahe U21 koondislase kaotusest tige kui herilane. Kalju president Kuno Tehva end tagasi ei hoia. «Oleme ülimalt nördinud, et säärane olukord on tekkinud. Meile on laekunud info, et kokkuleppeid ei sõlmitud mitte mais, vaid jaanuari kandis. Olukord on kurb ja segane.

Pürgi esitus 3:3 viigimängus Floraga (2. mai kohtumine, mis oligi viimane kord, kui Pürg Kalju eest mängis – toim) oli allapoole igasugust arvestust ja kui seejärel temaga arenguvestluse tegime, siis saime teada, et ta on otsaga Floras. Me oleme tuvastanud üleminekureeglites kirjas oleva kuue kuu klausli rikkumise ja arvan, et suudame seda ka tõestada,» teatab Tehva esmalt.

Kui Kalju sai Pürgi ja Sinjavski otsusest teada, eemaldati nad põhimeeskonnast. «Saan aru, miks treenerid mu duubelmeeskonda harjutama suunasid ja miks nad mind meistrivõistluste kohtumistes ei kasuta. See on iseenesest loogiline, sest ma olen ju tulevane Flora mängija. Ma ei läinud Kaljuga lahku kuidagi halvasti, vaid minu otsus oli lihtsalt selline,» sõnab Pürg.

21-aastane keskkaitsja Henrik Pürg (vasakul) tegi Nõmme Kalju ridades meistriliigadebüüdi 2014. aastal ning on kokku esindanud klubi 71-s kõrgliigakohtumises. Pärast edukat eurosarjadebüüti 2014. aastal mängudes Poznani Lechiga pole ta järgmisel kolmel hooajal eurosarjas minutikski platsile saanud. Tänavu on Pürg Kaljut esindanud kümnes Premium liiga mängus (viimati 2. mail) ja löönud ühe värava.

21-aastane ääreründaja Vlasi Sinjavski (paremal) on Tallinna FC Puuma kasvandik, kes liitus Kaljuga 2016. aasta hakul pärast ühte Narva Transis veedetud hooaega. Pooleteist hooaja jooksul mahtus ta põhikoosseisu vaid kaheksa korda ja siirdus eelmise hooaja teiseks pooleks laenulepingu alusel Viljandi Tulevikku, kus oli kindel põhimees. Tänavu on ta Kaljut esindanud üheksas Premium liiga mängus (viimati 5. mail) ja löönud kaks väravat.
21-aastane keskkaitsja Henrik Pürg (vasakul) tegi Nõmme Kalju ridades meistriliigadebüüdi 2014. aastal ning on kokku esindanud klubi 71-s kõrgliigakohtumises. Pärast edukat eurosarjadebüüti 2014. aastal mängudes Poznani Lechiga pole ta järgmisel kolmel hooajal eurosarjas minutikski platsile saanud. Tänavu on Pürg Kaljut esindanud kümnes Premium liiga mängus (viimati 2. mail) ja löönud ühe värava. 21-aastane ääreründaja Vlasi Sinjavski (paremal) on Tallinna FC Puuma kasvandik, kes liitus Kaljuga 2016. aasta hakul pärast ühte Narva Transis veedetud hooaega. Pooleteist hooaja jooksul mahtus ta põhikoosseisu vaid kaheksa korda ja siirdus eelmise hooaja teiseks pooleks laenulepingu alusel Viljandi Tulevikku, kus oli kindel põhimees. Tänavu on ta Kaljut esindanud üheksas Premium liiga mängus (viimati 5. mail) ja löönud kaks väravat. Foto: EJL

Kalju president Tehva sama leebe pole. Ta rõhutab, et kui Pürgi ja Sinjavski uueks tööandjaks oleks keegi teine, siis ta nii nördinud poleks. «Floral on Eesti kõige suurem valik väga andekaid noori. Leian, et neil ei ole vaja võtta Kalju KTMe (vt lisalugu – toim),» sõnab Tehva. Kalju kasvandikud on Florasse siirdunud varemgi – 2014 lõpus tegid selle sammu väravavaht Richard Aland ja poolkaitsja Mihkel Ainsalu, 2017. aasta hooaja eel talvel ostis Flora Kaljult keskkaitsja Märten Kuuse mängijaõigused.

Statistika viitab, et noorte Florasse tikkumise põhjus peitub mänguajas – seal usaldatakse noormängijaid rohkem. Näiteks 2016. aasta teises pooles Kalju eest vaid ühes mängus platsile saanud Kuusk tõusis pärast klubivahetust Floras põhikeskkaitsjaks ja tegi mullu kaasa 15-s kohtumises enne, kui augustis vigastada sai. Tehva väidab, et põhjused peituvad mujal.

«Peab meestelt ja Floralt küsima, millega nad meelitavad. Kui Ainsalu Kaljust ära läks, sai Pürg ootamatult kutse Eesti A-koondisesse. Poleks üllatunud, kui ta saaks nüüd uuesti kutse. Millegipärast sai ka Kuusk kohe koondisekutse, kui oli Florasse läinud. Mulle jääbki tunne, et koondis ongi peenraha, millega kaubeldakse, kui on vaja. Võim, raha, koondis – kui ühel on välja panna need kolm komponenti, siis see ületab meie väikese klubi võimalused,» sõnab Tehva.

Vahepeal faktikontroll. Toonane A-koondise peatreener Magnus Pehrsson kutsus Pürgi tõesti 2014. aasta novembris lühikese etteteatamisega koondisesse, sest koosseis jäi keskkaitse kohal ootamatult õhukeseks ning mitmed loogilisemad variandid viibisid samal ajal U23 koondisega Inglismaal. U21 koondises kaptenikohuseid täitnud Kuusk sai koondisekutse tänavu kevadel ehk aasta pärast liitumist Floraga, kus ta sai erinevalt Kalju-perioodist rohkelt mänguaega. Peatreener Martin Reim Kuuske Kaukaasia-turneel platsile ei saatnud.

Nõmme Kalju ääreründaja Vlasi Sinjavski (keskel) 2. mai kohtumises FC Flora vastu, kus ta viis Kalju mängu 1:0 juhtima.
Nõmme Kalju ääreründaja Vlasi Sinjavski (keskel) 2. mai kohtumises FC Flora vastu, kus ta viis Kalju mängu 1:0 juhtima. Foto: Sander Ilvest

Flora spordidirektor Hurt: pidasime reeglitest täpselt kinni

Olevikku naastes on olukord selline, et Pürg ja Sinjavski on küll hetkel Kalju mängijad, aga meistrivõistlustel klubi neid kasutada ei soovi. Aga juba suvel Florale loovutada samuti mitte.

«Olukorrale ei ole lahendust. Ütlesin märtsis Pelle Pohlakule, et me ei müü Pürgi neile, kui nad olid nõus maksma 20 000 eurot rohkem kui Kuuse eest, kelle müügisumma oli 50 000 eurot. Pürg on hästi arenenud ja arvan, et aasta-pooleteise kaugusel välismaale minekust umbes veerand miljoni euro kanti ulatuva üleminekusumma eest. Flora tegi meile lakoonilise kirjaga naeruväärse pakkumise, mida ei saa tõsiselt võtta. Me pole vaevunud sellele vastama. Kuidas kõik laheneb, ma ei tea. Oleme küsinud õigusalast nõu ja kaalume FIFAsse minekut,» teatab Tehva.

Flora spordidirektor Norbert Hurt lükkab otsustavalt tagasi süüdistused, nagu rikkunuks valitsev Eesti meister kuue kuu reeglit. «Kui mängijad meie poole pöördusid, küsisime esimese asjana, millal nende lepingud lõpevad. Reeglitest kinnipidamine on Flora jaoks alati väga tähtis. Kui saime teada, et lepingus määratud lõputähtajani on aega vähem kui kuus kuud, siis andsime olukorrast Kaljule kirjalikult teada ning asusime mängijatega vestlusse. Pidasime reeglitest kinni,» sõnab Hurt.

Kui klubid omavahel kokkuleppele ei jõua, viibib mängijate üleminek sügiseni. Floral tuleb Kaljule tasuda ülemineku registreerimistasuna mõlema mehe viimase 12 kuu töötasu suurune summa.

Nii Pürg kui ka Sinjavski kuuluvad U21 koondise peatreeneri Karel Voolaiu valikusse eesootaval Balti turniiril.

Kaljut kummitab KTMide nappus

Kalju jaoks on Henrik Pürgi ja Vlasi Sinjavski kaotamine valus ka põhjusel, et mõlemad on KTMid ehk klubis treenitud mängijad. Vastavalt Eesti jalgpallis alates 2013. aastast kehtivatele nõudmistele on kõigil tippliigades mängivatel klubidel kohustus mängitada igas võistlusmängus kindlat arvu KTMe. Hetkel on see norm Premium liiga klubide jaoks algkoosseisus kaks ning tõuseb 2024. aastaks kolmele terve kohtumise jooksul.

Pärast Pürgi ja Sinjavski lahkumist on Kaljul arvestatava kõrgliigakogemusega KTMe ainult kaks – Robert Kirss ja Reginald. «Kui emb-kumb neist vigastada saab, peame mõne 16-aastase poisi platsile saatma,» sõnab Kuno Tehva.

Olgu lisatud, et siinkohal Kalju president siiski liialdab, sest esindusmeeskonda kuulub näiteks ka 21-aastane U21 koondise kaitsja Martin Mägi, kellele on sel hooajal kõrgliigas mänguaega jagunud aga ainult 19 minuti jagu. Samuti 18-aastased Jevgeni Demidov, Henri Perk ja Kermo Pihelgas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles