Valgevene president: dopingupatustega võetakse kasutusele äärmuslikud meetmed

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenka
Aleksandr Lukašenka Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka allkirjastas järgmisel aastal Minskis toimuvate Euroopa mängude eel määruse, milles teatatakse, et kui keegi kodumaa sportlastest peaks dopinguga vahele jääma, ootab neid karm karistus.

Uudisteagentuur Belta teatel soovitakse sellise määrusega Valgevene sportlasi kaitsta. Lisaks pole Lukašenka loobunud mõttest, et doping peaks olema kriminaalselt karistatav.

Kõik Valgevene sportlased, kes peaksid nüüdsest dopinguga vahele jääma, peavad tagastama auhinnaraha ning spordistipendiumid, ühtlasi peavad nad riigile tagasi andma kõik karjääri jooksul võidetud autasud. Ühtlasi pärsitakse reeglite rikkujate võimalust saada riiklikku toetust ning maksuvabastust. Samuti tooks dopinguga vahele jäämine kahju ka spordialadele – vahelejäämise korral kärbitakse nii alaliidu rahastamist kui koondise liikmete arvu.

Valgevene kurikuulsaim dopingujuhtum on seotud kuulitõukaja Nadežda Ostaptšukiga. Praeguseks 37-aastane sportlane kaotas positiivse dopinguproovi tõttu 2012. aastal Londoni mängude kuldmedali ja lisaks olid tühistatud tema aastatel 2005-2007 tehtud tulemused. Järeltestimisel osutus positiivseks ka Ostaptšuki 2008. aasta Pekingi olümpial antud dopinguproov. Nii jäi ta ilma ka Pekingis võidetud pronksist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles