Puruvaene Aafrika riik kaitseb kümnete miljonite matmist Inglismaa tippklubisse (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni Arsenali mängijad.
Londoni Arsenali mängijad. Foto: David Klein / Sportimage / PA Images / Scanpix

Rwanda valitsus on sunnitud kaitsma otsust, millega osteti Londoni Arsenali jalgpalliklubilt 39 miljoni dollari eest õigus demonstreerida mängusärkide varrukatel reklaamlauset «Külastage Rwandat».

AP märgib, et tavatu reklaamlepingu põhjus võib olla väga lihtne – riigi president Paul Kagame on nimelt suur Arsenali fänn. Otsus langetati seejuures ilma Rwanda seadusandliku kogu nõusolekuta. Pahameelt tekitab paljudes eeskätt see, et Rwanda saab sadadesse miljonitesse ulatuvat riiklikku abi, mis ajas omakorda tagajalgadele Suurbritannia riigijuhid.

Asevälisminister Olivier Nduhungirehe lausus AP-le, et sponsorlepinguks ette nähtud raha tuli turismist, mis on väikese Ida-Aafrika riigi suurim valuutateenimisallikas. «Riiklik abi on väga erakordne ja selle kasutamise üle peetakse rangelt arvet,» märkis Nduhungirehe.

Rwanda taastub jätkuvalt 1994. aasta genotsiidist, kus tapeti üle 800 000 inimese. Tegu on jätkuvalt ühe maailma vaesema riigiga, kus hinnanguliselt elab allpool vaesuspiiri koguni kolmandik elanikest. Kohalik poliitanalüütik Robert Mugabe (siinkohal on mõistlik eeldada, et tegemist on Zimbabwe 94-aastase eksdiktaatori nimekaimuga - toim) nimetas seetõttu lepingut «elitaarseks», lisades, et enamik rwandalasi ei saa aru, kuidas see peaks neile kasu tooma. «Inimesed kuulevad kõigest välismeedia kaudu,» tõdes Mugabe.

Ilusa loodusega hiilgava Rwanda eesmärk on 2024. aastaks turismilt saadavaid sissetulekuid kahekordistada. Praegu on see summa 404 miljonit dollarit aastas. «Mida rohkem Rwanda turismilt teenib, seda rohkem saame oma inimestesse investeerida,» selgitas riigi arengunõukogu tegevjuht Claire Akamanzi. «Igaüks, kes seda lepingut kritiseerib, soovib, et meie riik jääkski vaeseks, või ei mõista turunduse võtmerolli,» lisas Akamanzi.

Mõistagi leidus Rwandas ka neid, kes olid lepinguga väga rahul, nagu näiteks Arsenali fänn Olivier Muhizi. «Paljud Aasia ja Lääne riigid turundavad pidevalt oma maad. Rwandat ei maksa kritiseerida, riik pole midagi valesti teinud,» ütles Muhizi AP-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles