Lõplik otsus: Usain Bolt jääb üheksandast olümpiakullast ilma

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpaimängude võidukas nelik: Asafa Powell (vasakult), Nesta Carter, Usain Bolt ja Michael Frater.
Pekingi olümpaimängude võidukas nelik: Asafa Powell (vasakult), Nesta Carter, Usain Bolt ja Michael Frater. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) lükkas tagasi Jamaica sprinteri Nesta Carteri apellatsiooni Pekingi olümpiamängude 4x100 meetri teatejooksu tulemuste osas.

See tähendab, et jamaicalased jäävad kuldmedalist ilma ning Usain Bolt on ametlikult mitte enam üheksa-, vaid «kõigest» kaheksakordne olümpiavõitja. Carteri tulemus tühistati 2017. aasta jaanuaris, kui tema Pekingi proovi järeltestimisel leiti sellest metüülheksanamiini nimelist keelatud ainet. See lisati WADA keelatud ainete nimekirja alles 2010. aastal ning ehkki kaudselt oli selle kasutamine ennegi keelatud, kaasnes mitmel puhul antud aine tarvitamisega hoiatus, mitte võistluskeeld. CAS leidis aga, et nad ei saa Carteri poolt väljakäidud argumente arvese võtta.

Kuldmedal kuulub seega ametlikult Trinidadi ja Tobago nelikule, hõbeda saavad Jaapani ja pronksi Brasiilia sprinterid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles