Kättesaamatu maailmarekordi püstitaja jäi sobimatu armuafääri tõttu töötuks

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uwe Hohn.
Uwe Hohn. Foto: Twitter / HTSports

Idasakslane Uwe Hohn on tänaseni mees, kes võib oma maailmarekordi püsimise pärast mureta olla. 1984. aasta suvel Berliinis oda 104 meetri ja 80 sentimeetri kaugusele saatnud ning peagi kõigest 24-aastasena tippspordist saabunud mees sattus nüüd aga treeneritööd tehes ebameeldivasse olukorda.

Tänaseks 55-aastane Hohn on hädas, sest ei leia kodumaal treenerina enam tööd, kirjutab Ilta-Sanomat. Esiteks on tal taagana kukil päritolu. «Ida-Saksamaad kipuvad kõik seostama Stasi ja dopinguga. Olen kodumaal tööd otsinud, aga tulemusetult,» kurtis Hohn. Samas tasub märkida, et näiteks Thomas Röhleri juhendaja Harro Schwuchow on samuti idasaksa koolkonna kasvandik.

Nii peab ainsa mehena oda üle 100 meetri visanud Hohn praegu leppima India odaviskajate juhendamisega. Varem on ta töötanud ka Poolas, Kataris, Austraalias ja Hiinas. Tema õpilastest on kõige kaugemale jõudnud hiinalane Qinggang Zhao ja austraallane Jarrod Bannister, kes mõlemad saatnud oda 89 meetri joone taha.

Kõige keerukam episood Hohni karjääris on seotud ta elukaaslase, temast kakskümmend aastat noorema austraallanna Kathryn Mitchelliga. Mitchell viskas tänavu Briti rahvaste ühenduse mängudel kulda saades 68.92 ning tõusis maailma kõigi aegade edetabelis seitsmenda koha. «Temasse armumine läks mulle aga maksma Austraalia koondise treeneri koha,» meenutas Hohn. «Meie suhet peeti sobimatuks.»

Kuigi India parim odamees Neeraj Chopra viskas tänavu Dohas rahvusrekordi 87.43, nimetas Hohn riigis valitsevaid tingimusi hädisteks. «Taristu ja professionaalsus ei kannata sealmail eriti kriitikat. Kui midagi vajan, pean alati pikalt selgitama, mille jaoks. Ja alles seejärel saan võib-olla soovitu,» torises Hohn.

Hohni karjäär katkes 24-aastasena, sest ta vigastas Kuubal tõstekangi käest pillates närvi ja tema vasakust kannaliigesest kadus liikuvus. Ida-Saksamaal tehtud operatsioonidest polnud abi, raudse eesriide tagant välja Lääne tippkirurgide juurde Hohni aga ei lubatud. Nii jäidki tema saldosse maailmarekord, EM-kuld, MK-sarja võit... ja 60-protsendiline invaliidsus. Isegi maailmarekord võeti Hohnilt hiljem ära, sest ohutuse huvides tulid kasutusele teistsugused odad ning tema kunagise hirmpika kaareni pole nendega enam keegi küündinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles