Selgusid, kes lähevad Eestile maailmarekordit püüdma

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teiste seas läheb rekordit püüdma ka Jüri Jaanson.
Teiste seas läheb rekordit püüdma ka Jüri Jaanson. Foto: Gertrud Alatare

Eestlastel on plaanis 30. juunist, alates kella üheksast õhtul, joosta Kadrioru staadionil maailmarekord. Plaanis on ületada rekord alal mille nimetus on 100 x 10000 meetri teatejooks. Tänaseks avaldati ka osalejate nimekiri.

Mai kuu alguses tuldi välja plaaniga kinkida Eesti vabariigi sajandaks sünnipäevaks ühine maailmarekord sellisel huvitaval teatejooksul. Teatejooksu võistkonda komplekteeriva Toomas Tarmi sõnul on jooksu formaat üsna jabur, sest joostakse järjest ligi 70 tundi.

Asja idee on peamiselt populariseerida staadionijooksu ja kanda Eesti Vabariik Guinnessi rekordite raamatusse. Praegu on rekordit omakäes hoidmas alates 25. maist Suurbritannia kuninglik õhuvägi, kes jooksis uueks rekordajaks 64 tundi, 38 minutit ja 22 sekundit. See tähendab, et keskmiselt joosti 10 kilomeetrit ajaga 38 minutit ja 45 sekundit.

Kui plaaniga välja tuldi, lootsid korraldajad, et ehk aitab rekordile kaasa ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Teatavasti on ta tegelenud varasemalt aktiivselt jooksmisega ning tegeleb siiani hobi korras spordiga. Kahjuks avaldatud nimekirjas president Kaljulaidi nime ei ole.

Nüüd on avalikustatud nimed, kes antud rekordit püüdma lähevad ja võistlejaterivist vaatab vastu mitmeid tuntuid Eesti sportlasi. Esimesena meie tuntumatest sportlastest asuvad oma kümmet kilomeetrit jooksma suusatajad. 1. juulil orienteeruvalt 19:48 stardib Raido Ränkel, järgmisi vahetusi jooksevad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Peale tegevsuusatajate asub jooksma ka Vasaloppeti võitja Raul Olle.

Peale suusatajate on rekordile kaasa aitamas endine Eesti jalgpallikoondise kapten Raio Piiroja, kes asub rajale 2. juuli õhtul. Lisaks on ennast ülesse andnud olümpiamängude pronksmedalist, sõudja Allar Raja. Võistlejaterivi lõpus on lisaks Rajale sõudjatest jooksmas ka Jüri Jaanson, nüüdseks karjääri lõpetanud kahekordne olümpiamängude hõbemedalist.

Viimast vahetust jookseb Eesti võistkonna eest sel talvel taliolümpiamängudelt Eestile parima tulemuse toonud kiiruisutaja Saskia Alusalu. Kui plaan õnnestub, peaks olema just tema see, kes Eesti võistkonna maailmarekordiga üle finišijoone toob. Rekordi puhul peaks Alusalu finišijoone ületama 3. juunil umbes kell 13:30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles