Läti soomlasest peatreener: mäng Eestiga tuleb väga keeruline

Ott Järvela
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mixu Paatelainen
Mixu Paatelainen Foto: JUSSI NUKARI / AFP

Läti jalgpalliliit tegi maikuu alguses üllatava otsuse, kui nimetas märtsis vallandatud Aleksandrs Starkovsi asemel peatreeneriks soomlase Mixu Paatelaineni. Viimasel ajal treenerina mitte üleliia palju edu kogenud Paatelaineni esimene ülesanne on laupäevane Balti turniiri mäng Eestiga.

Mixu Paatelainen, homne mäng Eestiga on teie esimene mäng Läti koondise peatreenerina. Millised tunded teid enne seda valdavad?

Eriline sündmus. Esimene mäng uues töökohas on alati põnev, seotud ootusärevusega. Aga olen proovinud end ette maha rahustada ja homsest mitte liiga palju oodata. Oleme koos olnud ainult mõned päevad ega suutnud läbi käia kõike, mida soovinuksin. Trennides oleme keskendunud organiseeritusele, aga asume veel kaugel punktist, kuhu soovin meeskonna viia. Esimesest mängust saame rohkesti vastuseid.

Mis on meeskonna meeleolu arvestades, et viimased tulemused pole olnud kuigi head (Läti on eelmisest 16-st kohtumisest saanud vaid ühe võidu ja kaotas viimati 0:1 Gibraltarile – toim)?

Tuju on hea. Poiste suhtumine on õige ja professionaalne. Sellega mingit probleemi pole, mis ongi kõige olulisem – ootan kõigilt mängijatelt 100% pingutamist ning täielikku pühendumust. Kui see olemas, on hea algus juba tehtud.

Millise väljakutse esitab see töökoht teile võrreldes eelmiste ametitega (pärast Soome koondise peatreeneri ametist vallandamist 2015. aasta suvel juhendas Paatelainen pool aastat Šotimaa klubi Dundee United ja oli viimati ametis Tai klubis Ubon UMT United FC)?

Väljakutse on igas uues töökohas sama – tuleb mängijatele väga täpselt selgeks teha, mida neilt oodatakse. Lisaks muidugi saavutada paremaid tulemusi. Ei midagi keerukamat. Eelmise paari aasta jooksul pole Läti koondise tulemused vastanud meeskonna, alaliidu või publiku ootustele. Aga eks rahvusvahelisel tasemel ongi mängud keerulised. Viimatine valikgrupp (Läti vastasteks olid Šveits, Portgual, Ungari, Fääri saared ja Andorra; koguti seitse punkti ja jäädi eelviimaseks – toim) oli väga raske. Seda tuleb samuti meeles pidada.

Aga ma ei soovi liiga palju minevikus sorkida. Muidugi tuleb teada, kust tuleme, aga põhiline on keskenduda ikkagi tulevikule ja sellele, mida tuleb teha, et olla paremad ja võita mänge. Me teame, et ei võida igat kohtumist, aga proovime minna igat mängu võitma. See on õige hoiak.

Millist mängu ootad homsest matšist Eesti vastu?

Väga keerulist ja rasket. Eesti on hea meeskond, tugev nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Mängijad kuuluvad headesse klubidesse. Kolmapäevane võit Leedu üle lisas enesekindlust ja kui vaadata eelmist paari aastat, siis on Eesti igal aastal astunud sammu edasi. Nende praegune tase on hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles