Mägi tõkkejooksu uuest tähest: Samba esiletõusu võis eeldada eelmise hooaja alguse põhjal

Karl Rinaldo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abderrahman Samba on kerkinud Karsten Warholmi asemel maailma kiireimaks 400 meetri tõkkejooksjaks.
Abderrahman Samba on kerkinud Karsten Warholmi asemel maailma kiireimaks 400 meetri tõkkejooksjaks. Foto: TONY GENTILE / REUTERS

Rasmus Mägi kümnekuuline võistluspaus sai eile õnneliku lõpu, kui eestlane teenis Rooma Teemantliiga etapil ülikõvas konkurentsis viienda koha. Postimees võttis Mägiga ühendust, et veidi nii seljataha jäänu kui ees ootava kohta uurida.

Elu parimast hooaja avastardist

Mägi pole kunagi varem hooaega sedavõrd hea aja kui 49,19ga alustanud. Tartlase sõnul pole sellele statistilisele faktile põhjust liiga suurt tähelepanu osutada. «Varasemate aastate esimeste jooksudega võrdlemine pole väga objektiivne, sest olen alustanud hooaega ka näiteks 3. (2015) ja 13. mail (2017). Palju sõltub hooaja avastart ka sellest, kus võistelda. Küll aga on mul hea meel selle üle, et kohe esimese jooksuga sain enam-vähem tunnetuse kätte. See oli selline üsna kontrollitud jooks. Tegin lihtsalt oma mingisuguse aja ära. Kui kõik klapib, on järgmised jooksud selgelt julgemad.»

Rasmus Mägi.
Rasmus Mägi. Foto: TAIRO LUTTER / PM/SCANPIX BALTICS

Stardi parandamisest

Augustikuiste Euroopa meistrivõistluste suurfavoriit on tänase seisuga norralane Karsten Warholm, kes krooniti mullu Londonis maailmameistriks. Roomas startis Warholm seitsmendal rajal ja püüdis üheksandal rajal jooksnud Mägi kinni juba tagasirge alguses. «Warholm on 400 meetris minust kiirem, samuti on ta stardis parem. Seepärast ei saa ma tema jooksule liiga palju keskenduda. Elu on näidanud, et igaühel on oma trumbid ja kui enda jooksu jooksed, hakkavad need toimima (Mägi trump on teatavasti tugev finiš – toim.). Samas aitas see, et Warholm mind juba teisel tõkkel kinni püüdis, mu jooksu elavdada. Pean üleüldisemalt kiiremini jookse alustama ja tahan seda juba järgmistes startides teha.»

Uuest imemehest

Kui kahel eelneval hooajal vapustas maailma juba nimetatud Norra imejooksja Warholm, siis tänavu on kerkinud suurimaks tõkkejooksutäheks Katari esindav Abderrahman Samba. Roomas võttis 22-aastane välejalg võidu Aasia ja Teemantliiga rekordit tähistava 47,48ga (Warholm teine 47,82ga). Mis teeb Samba nii eriliseks? «Ma ei oskagi midagi konkreetset välja tuua, mis selgitaks Samba fenomeni. Ma ei ütleks, et tal on superhea tehnika – kindlasti mitte. Kuju on hea, aga samuti ei midagi hüpererilist. Natuke olen näinud ka tema treeninguid – needki pole midagi erilist. Küllap teevad temast väga hea jooksja rütmitunnetus ja teised väikesed nüansid, mis tõkkejooksus loevad. Samuti kiiruslik vastupidavus. Võrreldes Warholmiga tegi Samba teravama ja efektiivsema lõpu. Seda, et Sambast tuleb väga hea jooksja, võis eeldata eelmise hooaja esimese poole põhjal. Kui keegi umbes oma elu viiendas jooksus ajaks 48,3 saab, on see märk millestki heast. Pärast edukat hooaja alguses oli ta mõnda aega vigastatud, mistõttu Londoni MMil ei suutnud nii häid aegu enam korrata ja leppis seitsmenda kohaga. Mina... Või mis mina, keegi meist polnud nii kõvas jooksus osalenud, nagu nüüd Roomas.»

EMile veel ei mõtle

26-aastane Mägi jätkab hooaega järgmisel neljapäeval toimuval Oslo Teemantliiga etapil, kuhu tartlane teenis kutse tänu Roomas näidatud ajale. Huvitaval kombel on maailmas tõkkejooksu tase ülitugev, samas kaks ja pool kuud enne EMi on eurooplastest 49 sekundi piiri alistanud vaid kolm meest: Warholm (47,82), Türgit esindav kuubakas Yasmani Copello (48,32) ja itaallane Mario Lamburghi (48,99). «Tunnen, et olen sarnases vormis nagu mullu juuni alguses. Ettevalmistusperiood oli kvaliteetne, nüüd on oluline suvel õigeid valikuid teha. Eelkõige on oluline end mitte liialt ära väsitada ega lõhkuda. Eelmine aasta tegi selles osas targemaks ja ettevaatlikumaks. EMile pole ma veel mõelnud, võtan ühe jooksu korraga. Selge on see, et ka Euroopast kerkib uusi nimesid esile. Võib-olla alla 48 sekundi jooksaid mitte, aga 49 alistajaid kindlasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles