Dopingusuusataja naaseb rajale: kas Northug täidab lubaduse ja annab talle vastu hambaid?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Dürr Tour de Ski lõputõusul.
Johannes Dürr Tour de Ski lõputõusul. Foto: SCANPIX

Sotši olümpiamängudel positiivse dopinguproovi andnud Austria suusataja Johannes Dürr kavatseb võistlusrajale naasta. Oht ähvardab teda aga üsna omapärasest kohast.

Dürr sai 2014. aastal Tour de Skil kolmanda koha, ent jäi seejärel olümpiamängudel vahele EPO tarvitamisega ja tema tulemused tühistati. Kui austerlase võistluskeeld 2016. aastal lõppes, teatas suusakuningas Petter Northug otsesõnu: kui Dürr tema silma alla satub, saab pasunasse.

Nüüd on Dürr aga otsustanud Austria ajakirja Profil andmetel selle saatusega siiski riskida ja tagasi rajale tulla. Tõenäoliselt on 31-aastase Dürri suurim motivatsioon MM, mis peetakse seekord tema kodumaal Seefeldis.

«Minevikku ma muuta ei saa. Mu laubal on dopinguga patustaja tempel ja sellest ma ei vabane. Aga ma ei saa ka kuskil Siberis koopasse peitu pugeda, tahan selle taaga enda õlgadelt raputada,» selgitas Dürr väljaandele naasmise põhjust.

Patu põhjus: karjuv laps, kitsikus ja eluväsimus

Paar aastat tagasi rääkis Dürr dopingutarvitamise kohta nii: «Läbisin puhtalt 14 dopingutesti. Ehkki olin vahel võtnud kahekordse annuse EPOt, läksin ikkagi proovi andma. Aga vahele jäin alles 15. korral,» pajatas ta. 

«Ma olin oma elust väsinud. Mu väike poeg ei maganud öösiti, vaid karjus vahetpidamata,» meenutas Dürr halvale teele mineku algust. Kõigele lisaks pitsitas perekonda kehv majanduslik olukord. «Pidin kõvasti treenima, sest mul oli selja taga hea hooaeg. Ootused olid tõusnud. Samas teadsin, et minu tollasest sissetulekust ei piisanud meie pere jaoks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles