Mart Soidro: Tartu korvpall ja The Beatles

Mart Soidro
, literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel The Beatles (kellaosuti suunas vasakult ülevalt alates) koosseisus Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon ja George Harrison.
Ansambel The Beatles (kellaosuti suunas vasakult ülevalt alates) koosseisus Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon ja George Harrison. Foto: Robert Freeman/Scanpix

Tartu Ülikooli rektoraat ja Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi juhtkond arutasid korvpalliklubi tulevikku ning otsustasid lõpetada senise elukutselistest mängijatest koosneva meeskonna tegevuse (5.06.2018). Õige otsus. Kuigi viisakam olnuks enne selle pressiteate saatmist informeerida sellest ka peatreenerit ja mängijaid, kellel veel mitmeaastane leping.

Aga see selleks. Läheme ajas veidi tagasi. Eelmise sajandi 60ndatesse, mil Tartust sai korvpalli pealinn ja Laatsi Atsi (Viktor Laats, 1922–2008) eestvõttel rajati sõjakahjustustes purustada saanud Maarja kiriku asemele EPA (Eesti Põllumajanduse Akadeemia) võimla. See oli impulss mehehakatiste jaoks. Ise ma seda pilti pealt ei näinud, aga vanemad ja targemad inimesed kinnitavad, et 60ndate lõpus olid Kastani tänaval päikese käes kuivamas punased «All Stars» ketsid. Võta nüüd tagantjärele kinni, kas Anatoli Krikun (1948) oli juba siis Tartus sama kuulus kui Paul McCartney Liverpoolis, aga koos Aleksei Tammistega (1946) (järelikult John Lennon!) tõid nad puna põskedele isegi korvpallikaugetele daamidele. Nad olid küll Emajõe Ateenas, aga meri oli elavatel legendidel põlvini. Mõnikord ka üle pea.

Ja nüüd ei saa me Tartu korvpalli kuldseid aegu meenutades üle ega ümber Ilmar Kullamist (1922–2011). Korvpalliprofessorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles