Eesti tänase vastase Maroko jalgpall peab kahel rindel suurt võitlust

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amsterdami Ajaxi ja Maroko koondise mängujuht Hakim Ziyech on ukrainlase Jevgeni Konopljanka käest plehku pääsemas.
Amsterdami Ajaxi ja Maroko koondise mängujuht Hakim Ziyech on ukrainlase Jevgeni Konopljanka käest plehku pääsemas. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Maroko jalgpalli ootavad järgmisel nädalal tähtsad päevad. Kolmapäeval otsustab FIFA kongress Moskvas, kas 2026. aasta MM-finaalturniiri korraldamise õigus usaldatakse Marokole või rahuldatakse USA-Kanada-Mehhiko ühistaotlus. Vaid kaks päeva hiljem alustab Põhja-Aafrika riik aga teekonda tänavusel MMil, olles Peterburis vastamisi Iraaniga. Sündmus ei ole Marokos tavapärane: viimati osaleti suurimal jalgpalliturniiril kahe kümnendi eest.

Enne sõitu Piiterisse teeb maailma edetabeli 41. vutiriik aga peaproovi Tallinnas, võttes täna õhtul algusega kell 19 mõõtu Eestiga. Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak kummutas oletuse, justkui võiks Maroko Eestis mängimise ja MMi taotlemise ajaline kattumine olla mingilgi viisil seotud.

«Kindlasti mitte. Kahtlemata poleks me ka ühtegi sellist kokkulepet sõlminud. Maroko tuli siia puhtalt sportlikel kaalutlustel,» sõnas Pohlak. «Küll aga oli huvitav, et kui hiljuti soovisid nii kolmikpakkumise kui Maroko esindajad oma kandidatuuri meile esitleda, ei teadnud Maroko tutvustajad peatsest mängust Eestiga midagi. Ütlesime mõlemale ära, sest meie jaoks oli pilt sisuliselt selge.»

Keda Eesti esimese 48-liikmelise MM-finaalturniiri võõrustajana siis pooldab? Pohlak: «Arutasime seda teemat 19. mai juhatuse koosolekul. Jõudsime seal selgusele, milline on meie meelsus. Aga lõpliku otsuse langetame vahetult enne Moskvas toimuvat hääletust.»

Igatahes FIFA vaatlejad avaldasid nädala eest oma raporti tulemused ning seal sai Põhja-Ameerika projekt Marokost märksa kõrgema hinde (500 palli skaalal vastavalt 402:275). Marokole heideti ette suuri puudujääke staadionide, majutuse ja transpordi vallas. Viieliikmeline komisjon pidas kokkuvõttes koguni vajalikuks märkida, et «Maroko valimisega kaasneksid suured riskid» ja «kahe taotluse tase on täiesti erinevatest spektrumitest».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles