MM-fookus. Kas Saksamaa suudab purustada tiitlikaitsjaid 52 aastat kammitsenud ahelad?

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aastal maailmameistriks tulnud meeskonnast kuulub seekord Saksamaa rivistusse kõigest üheksa mängijat.
2014. aastal maailmameistriks tulnud meeskonnast kuulub seekord Saksamaa rivistusse kõigest üheksa mängijat. Foto: PA Wire/PA Images/Mike Egerton

Kui Mario Götze 2014. aasta 13. juulil Maracana staadionil peetud MM-finaalis lisaajal palli Argentiina võrku saatis, asetas ta kuldse krooni Saksamaal eelmise 14 aasta jooksul tehtud tööle, mille tulemusel arendati välja vägev jalgpallimasin.

Ent kui varasemad Saksamaa vutilokomotiivid, näiteks 1990. aastal maailma ja 1996. aastal Euroopa meistriks tulnud meeskondade relvadeks olid distsipliin ja jõud, siis nüüd  pakatas sakslaste mäng elegantsist ja plahvatusest. Parimaks tõestuseks poolfinaalis saavutatud 7:1 võit Brasiilia üle, kus Saksamaa ründas hoogsalt, nahaalselt ja efektiivselt.

Saksamaa muundumine algas pärast 2004. aasta Euroopa meistrivõistlusi, kus tehti Lätiga 0:0 viik ega pääsetud alagrupist viimaseks edasi. Kaks aastat hiljem ootas kodune MM, aga rahvusmeeskonna olukord oli halb. Peatreeneriks toodud isepäine ründelegend Jürgen Klinsmann suutis negatiivse spiraali murda ning 2006. aasta MMil võideti pronksmedal.

Klinsmanni taandumise järel sai peatreeneriks siiani ametit pidav Joachim Löw, kelle saldo on muljetavaldav – 2008 EMi finaal, 2010 MMi pronks, 2012 EMi poolfinaal, 2014 MM-tiitel, 2016 EMi poolfinaal. Viis suurturniiri järjest alati nelja parema seas. Vägev! Aga samas ka ebapiisav, nagu tõestas 2016. aasta EM.

Valiksarja läbis Saksamaa perfektselt – kümme võitu kümnest mängust. Kevadistes kontrollkohtumistes asjad enam sama hästi ei sujunud.

Valitseva maailmameistrina sõitis Saksamaa sinna kuldmedali järele, aga sai Marseille’s peetud poolfinaalis võõrustajalt Prantsusmaalt lüüa. Pettumus oli suur. Õnneks andis MM-tiitel Löwile võimaluse katsetada, kas ja kellega meeskonda värskendada, sest Saksamaa sai osaleda mullu suvel Venemaal kaheksa koondise osalusel toimunud maailmajagude karikaturniiril.

Löw andis enamikele põhitegijatele suve vabaks ja nimetas meeskonda ainult kolm 2014. aasta MM-koondisesse kuulunud mängijat. Saksamaa võitis turniiri, mis veenis Löwi olema julge – 13 mullu suvel Venemaal mänginud meest sõidavad sinna ka tänavu. 2014. aasta maailmameistreid on koosseisus kõigest üheksa. Samas sai Saksamaa peatreener lubada endale luksust jätta koosseisust välja Inglismaa Premier League’i möödunud hooaja parimaks noormängijaks nimetatud Leroy Sane (Manchester City).

Viimases kontrollmängus enne MM-finaalturniiri alistas Saksamaa 2:1 Saudi-Araabia. Tulemus tekitas rohkem küsimusi kui rahulolu, sest Saudi-Araabiat peetakse MMi üheks nõrgemaks osalejaks.
Viimases kontrollmängus enne MM-finaalturniiri alistas Saksamaa 2:1 Saudi-Araabia. Tulemus tekitas rohkem küsimusi kui rahulolu, sest Saudi-Araabiat peetakse MMi üheks nõrgemaks osalejaks. Foto: PIXATHLON/SIPA / PIXATHLON/SIPA

Valiksarja läbis Saksamaa perfektselt – kümme võitu kümnest mängust. Kevadistes kontrollkohtumistes asjad enam sama hästi ei sujunud. Näiteks nelja aasta eest poolfinaalis nüpeldatud Brasiiliale jäädi märtsis 0:1 alla. Ent maavõistlus ja suurturniir on kaks eri asja ning neil viimastel mängiti viimati poolfinaalid Saksamaa osaluseta 2004. aastal. Selle vägeva seeria peaarhitekti Löwi töölepingut pikendati 2022. aastani.

Pärast 2014. aasta MM-tiitlit sõnas Klinsmann Saksamaa jalgpalli eelmise 10 aasta teekonda tutvustanud raamatu «Das Reboot» autorile Raphael Honigsteinile antud intervjuus: «See pole juhus, et Saksamaa on jalgpallis tugev. Mängijad kasvavad üles ühiskonnas, mis utsitab neid pürgima saavutuste suunas. Imeline on näha, kuidas ühiskondlik impulss sakslasi vormib ja paneb neid oma töös, olgu see ükskõik milline amet, vastutust võtma. USA-s nimetataks seda aruandekohustuse kultuuriks. Täpselt see ongi Saksamaa jalgpallis juba aastakümneid kehtinud.»

Järjekordse aruande esitab Die Mannschaft järgmiste nädalate jooksul. Tiitlikaitsja staatus kohustab seadma kõige kõrgemaid eesmärke, aga viimati suutis need täita Brasiilia 1962. aasta MMil. Pärast seda pole ükski maailmameister suutnud tiitlit kaitsta. Enamgi veel, kahel eelmisel MMil ei pääsenud tiitlikaitsja isegi mitte alagrupist edasi.

Saksamaa - parim penaltilööja

Jalgpalli MMi reglementi kirjutati penaltiseeriad sisse 1978. aasta finaalturniiri eel, aga esimest korda läks seda meetodit vaja 1982. aastal. Praeguse seisuga on MM-finaalturniiridel aset leidnud 26 penaltiseeriat ning parimat saldot omab Saksamaa.

Nimelt on Saksamaa ainuke enam kui ühes penaltiseerias osalenud riik, kes pole kordagi kaotanud - 1982 alistati poolfinaalis Prantsusmaa, 1986 veerandfinaalis Mehhiko, 1990 poolfinaalis Inglismaa ja 2006 veerandfinaalis Argentiina.

Argentiinalgi on MMidelt kirjas neli võidetud penaltiseeriat, aga selle kõrval ka üks kaotus - Saksamaale! Lisaks neile kahele omab vähemalt kahes MMi penaltiseerias osalenud riikidest positiivset saldot ainult Brasiilia (kolm võitu, üks kaotus).

Saksamaa koondis

  • Neljakordne maailmameister (1954, 1974, 1990, 2014).
  • Kolmekordne Euroopa meister (1972, 1980, 1996).
  • Maailmajagude karikaturniiri võitja 2017.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles