Galerii ja videod: Kadõrov ehib end MMi ajal Egiptuse kotka sulgedega, Salah õpib juba vene keelt (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal toimuva jalgpalli MMi eel oli kõigil koondistel vaja leida endale püsiv treeningbaas, kus turniiri ajal elada. Esmapilgul kõige omapärasema, samas mitmes mõttes vägagi loogilise valiku on teinud Egiptus. Kuid ühtaegu mässiti ennast samasse poliitpropaganda puntrasse, kuhu on varem takerdunud paljud teisedki meelelahutusmaailma tähed.

Mohamed Salahi toel üle mitmekümne aasta MMile jõudnud egiptlased elavad finaalturniiri ajal Tšetšeenia pealinnas Groznõis. Kuigi selle linna nimi seostub paljude jaoks jätkuvalt sõjaga, on aeg edasi läinud ning asjasse süvenedes selgub, et sportlikus plaanis on egiptlaste otsus ehk isegi üks nutikamaid, kirjutab väljaanne Sport-Ekspress.

Groznõi esiklubi Ahmat, mis on saanud nime 2004. aastal pommiplahvatuses hukkunud ekspresidendi Ahmad Kadõrovi järgi, peab kodumänge 2011. aastal valminud Ahmat Arenal. Eelmise aastani veel Groznõi Tereki nime kandnud klubi kodubaas on MMi ajal aga täielikult Egiptuse käsutuses. Muide, staadion asub Lev Jašini nimelisel tänaval: austusavaldus Venemaa kõigi aegade ühele paremale jalgpallurile. 

Koondis ööbib äsja staadioni kõrval valminud viietärnihotellis TheLocal. Araabia investorite rahaga valminud uhke ehitis avati alles 4. mail ning egiptlased on seal suisa esimesed asukad. Ka pole Egiptusel suuremat muret transpordiga. Tõsi, nad mängivad kaks esimest mängu üsna kaugel ehk Jekaterinburgis ja Peterburis, kuid tähtis on see, et erinevalt näiteks Moskva ummikutes loksumisest võtab neil lennujaama sõit aega maksimaalselt 10-15 minutit.

Samuti võtsid kohalikud Egiptust vastu kui superstaare. Mohamed Salah seda kahtlemata ka on ning seega polnud üllatav, et teda ilmus staadionile tervitama spordidressis president Ramzan Kadõrov isiklikult. Suure jalgpallisõbrana tuntud Kadõrovi kaaskond õpetas kohe Salahile selgeks ka kõige olulisema venekeelse hüüdlause: «Ahmat - sila!» ehk «Ahmat on võimas!»

Lisaks esines Kadõrov ajakirjanike ees ulja teatega: «Mohamed Salah on maailma parim jalgpallur ja ideaalne inimene!» Nii oligi Salahist hetkega saanud järgmine kuulsus, kelle paistel inimõiguste rikkumises süüdistatav, ent ühtaegu rahas suplev Kadõrov sai särada. Jääb üle vaid mõelda, mis raha eest sõjast räsitud riik küll need uhked staadionid-hotellid ehitas ning mida kõike targemat saanuks selle rahaga Tšetšeenia rahva heaks ära teha...

Koondise treeningul «maailma parim mängija» siiski veel kaasa ei teinud, kuid kinnitas, et Meistrite liiga finaalis vigastada saanud õlg paraneb iga päevaga. Egiptus kohtub jalgpalli MMil 15. juunil Uruguayga, seejärel 19. juunil võõrustaja Venemaaga ja 25. juunil Saudi Araabiaga. Alagrupist edasipääsemise võimalikkus seisab väga tõenäoliselt ennekõike selle taga, kui mitmes mängus Salah saab koondist aidata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles