Trump: Põhja-Korea päästis olümpiamängud läbikukkumisest (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong Un ja Donald Trump.
Kim Jong Un ja Donald Trump. Foto: FALOS / MEGA / Scanpix

USA president Donald Trump kuulutas, et Lõuna-Koreas Pyeongchangis peetud taliolümpiamängud võinuksid olla «täielik läbikukkumine», kuid sellest päästis korraldajad nende naaberriik Põhja-Korea.

Singapuris Põhja-Korea presidendi Kim Jong-uniga ajaloolise kohtumise pidanud Trump on varemgi põhjakorealasi ülejäänud maailmale vastutuleku eest kiitnud. «Nad läksid olümpiamängudele, mida poleks muidu võib-olla avatudki, ning tänu nende osalemisele oli tegu tohutult edukate mängudega,» ülistas Trump Põhja-Koread.

Veebruaris peetud olümpia eel oli seoses Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetustega pikka aega õhus oht, et kõik osalejad ei söandagi mängudele sõita. Lisaks vahetasid Trump ja Kim omavahel pidevalt ähvardusi ja solvanguid. Aasta viimasel päeval teatas Kim aga, et Põhja-Korea soovib olümpial kaasa lüüa, ning ROKi töörühma juhitud läbirääkimiste käigus leiti kõiki osapool rahuldav lahendus. Lõpuks tegi olümpial kaasa 22 põhjakorealast, sealhulgas moodustati koos Lõuna-Koreaga ühine hokinaiskond.

Avatseremoonial marssisid kaks Koread ühise lipu all, samuti saatis Põhja-Korea mänge ilmestama oma tantsutüdrukud ning Lõuna-Koreasse reisis ka kõrgetasemeline riiklik delegatsioon, kuhu kuulus teiste seas riigijuhi õde Kim Yo-jong. USAd esindas avatseremoonial asepresident Mike Pence ja lõputseremoonial Trumpi tütar Ivanka.

Pärast olümpiat kohtus ROKi president Thomas Bach isiklikult Põhja-Koreas Kimiga, lubades teha enda poolt kõik, et riik saaks osaleda ka 2020. aasta olümpiamängudel Tokyos ja kaks aastat hiljem Pekingis. Sel kuul peetakse Lausanne'is olümpiapäev, kus osalevad mõlemad Koread ning järgmiste mängude korraldajad Jaapan ja Hiina. Mõõtu võtavad kõigi riikide tipplauatennisistid.

Trump on juba varem võtnud au Põhja-Korea olümpiale meelitamise eest enda peale. «Kui meid poleks, siis nad sellest võimalusest ei räägiks,» ärples Trump jaanuaris antud pressikonverentsil. «Kim Jong-un teab, et ma ei mõista nalja. Isegi mitte ühe protsendi jagu.»

Märtsis Pyeongchangis toimunud paraolümpia ajal lisas Trump, et ilma temata olnuks olümpiamängud läbikukkumine. «Kas ikka teate, et tegime olümpia toimumiseks head tööd? Isegi Lõuna-Korea president Moon ütles, et ilma Donald Trumpita poleks mängudest asja saanud. Jah, see on tõsi, mis seal salata. Raske on pileteid müüa, kui kardad, et tuumapomm pähe kukub. Aga kui Põhja-Korea teada andis, et osaleb olümpial, ütlesid kõik: ostame piletid ja sõidame!» kiitles Trump.

Ajaloolise käepigistusega alanud Singapuri kohtumisel leppisid Trump ja Kim kokku, et USA lõpetab sõjalised õppused Lõuna-Koreas ja Põhja-Korea loobub vastukaaluks tuumarelvast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles