Postimehe aruanne: kuidas Mehhiko tiitlikaitsja Saksamaa selili surus? Palava armastusega, muidugi! (5)

Ott Järvela, Moskva
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli MMi F-alagrupi esimeses kohtumises alistas Mehhiko meeskond tänu Hirving Lozano 35. minuti väravale 1:0 valitseva maailmameistri Saksamaa ning serveeris seeläbi senise MMi suurima üllatuse.

78 011 pealtvaataja ees toimunud kohtumises oli esmalt üritavam pool Mehhiko ning Saksamaa kapten ja väravavaht Manuel Neuer pidi esimese tõsise tõrje tegema juba kohtumise avaminutil. Mehhiko oli vastasest ahnem, kiirem ja täpsem ning selle toel realiseeris Lozano 35. minutil järjekordse kontrarünnaku ka juhtväravaks.

Teisel poolajal kontrollis Saksamaa rohkem mängu, kuid hoolimata rohketest pealelöökidest, mida teisel poolajal tehti suisa 17 (kogu mängu peale 25 - toim), ei suudetud Mehhiko väravalukku lahti muukida. Saksamaa 25-st pealelöögist üheksa lendas raamide vahele, Mehhiko tosinast pealelöögist olid täpsed kuus. Postimehe märkmed kohtumisest on järgmised:

Mehhiko esitus – tüüpiline ja ebatüüpiline. Mehhiko meeskond on varemgi MMil pakkunud lummavat jalgpalli, kombineerides kirge ja tahet tehnilise meisterlikkuse ja kiirusega. Aga pea alati on jäädud hätta selle lummava jalgpalli tulemuseks vormimisega. Paslikuks tõestuseks fakt, et kuuel MMil järjest on nende tee kaheksandikfinaalis lõppenud.

Rammusa jalgpallikultuurkihi tulemuseks vormistamine on Mehhikol ikka ja jälle aia taha läinud, sest nad ei suuda võimalusi väravateks lüüa. Sisuliselt tabas neid sama häda tänagi – rohketest võimalustest vaatamata lõi Mehhiko meeskond vaid ühe värava, kuigi šansse omati palju enamaks. Ikka jooksis juhe viimast söötu andes või pealelööki sooritades kokku ja pall läks sinna, kuhu poleks pidanud. Selles mõttes oli Mehhiko esitus tüüpiline.

Aga üks värav löödi ikkagi ära ning vaatamata Saksamaa paranenud sooritusele teisel poolajal, hoiti enda puur puhtana. Võiduootus ei murdnud mehhiklasi seekord maha ja valitsevast maailmameistrist saadi jagu. Selles mõttes oli Mehhiko esitus kahtlemata ebatüüpiline.

Saksamaa sidehäired. Teist MMi järjest alustab tiitlikaitsja šokeeriva kaotusega – kui neli aastat tagasi sai Hispaania 1:5 sugeda Hollandilt, siis seekord koperdas Saksamaa, kelle esitus esimesel poolajal oli uskumatult kehv. Maailmameistrite mängust puudus (eelkõige vastase pressimisel) meeskondlikkus, mis jättis liinide vahele meeletud tühimikud, kuhu mehhiklased ahnelt spurtisid, et siis Saksamaa niigi kaitseliini kimbutada.

Saksamaal vedas, et nad läksid vaheajale kõigest 0:1 kaotusseisus. Toni Kroosi latti tabanud karistuslöök oli pea ainus asi, mille sai aktivasse kanda, aga lubavate rünnakute loetelu oli mehhiklastel märgatavalt pikem. Teisel poolajal mängis Mehhiko ettevaatlikumalt ja loovutas initsiatiivi vabatahtlikult Saksamaale, kelle esitus oli märgatavalt sidusam.

Tekitati ka mõned head võimalused, aga löögitäpsusest ei piisanud. Samuti oli kindel väravat kaitsnud kogenud Guillermo Ochoa, kes suutis riukalike pealelöökide puhul pudistamist vältida. Marulist lõpuspurti, mis paneks vastase paanikasse, Saksamaa rakendada ei suutnudki. Ning see on samuti mure allikas.

Võidu võti – armastus. Siinkirjutaja üks vägevamaid jalgpallielamusi on 2012. aasta Londoni olümpiamängude finaalkohtumise Brasiilia – Mehhiko (1:2) järel Wembley staadionilt metroojaama juurde viival laial kõnniteel tunni aja jooksul aset leidnud spontaanne laulupidu. Oodates inimummiku mahenemist esitasid võidust joobnud Mehhiko fännid tund aega järjest pala, mille eestikeelne refrään on «Joo, sõber joo», aga mis räägib hispaania keeles hoopis palavast ja südamlikust armastusest.

Just see laul hakkas kaikuma ka Lužniki staadionil mõni minut enne normaalaja täitumist. Mehhiko fännid, keda oli staadionil sakslastest silma järgi hinnates kaks ja pool kuni kolm korda rohkem, innustasid meeskonda viimasele ponnistusele mitte kirgliku röögatuse või sõjaka hüüu, vaid armastuslauluga. Mehhikos, paistab, ongi jalgpall armastuse asi!

Lõpuks ometi Marco Reus. Saksamaa peatreener Joachim Löw tegi esimese vahetuse 60. minutil, kui Sami Khedira asemel tuli platsile Marco Reus. See oli 29-aastase ründava poolkaitsja esimene mäng MMil. Nii 2010. kui ka 2014. aastal sai ta vahetult enne finaalturniiri vigastada ja pidi koju jääma (tõsi, 2010 ei pruukinuks ta lõplikku 23-mehelisse nimekirja mahtuda). Saksamaa meeskond ei unustanud langenud kamraadi ka võidujoovastuses – värsked maailmameistrid võtsid autasustamisele kaasa Reusi särgi.

Tagasilöögid polnud lõppenud, sest ka 2016. aasta EM jäi Reusil vigastuse tõttu vahele. Tänased 30 minutit olid Reusi esimesed suurturniiril pärast 2012. aasta EMi. Enne mängu spekuleeriti, et Löw nimetab ta Mesüt Özili asemel põhirivistusse. Seda siiski ei juhtunud, aga arvestades Saksamaa sundseisu võib järgmises mängus Rootsi vastu oodata võib-olla ründavamat koosseisu, mis tõstaks Reusi šansse.

Rafael Marquezi rekord. Enne tänast oli maailmas kaks jalgpallurit, kes mänginud viiel MM-finaalturniiril – sakslane Lothar Mattheus ja mehhiklane Antonio Carbajal. 74. minutil lisandus neile Mehhiko legend ja Rafael Marquez, kes saadeti viimaseks veerandtunniks platsile Mehhiko eduseisu tsementeerima. Joel Lindpere klubikaaslane New York Red Bullsi päevilt sai ülesandega hakkama. Ja ühtlasi kirjutas end ühes tähelepanuväärses arvestuses jalgpalliajaloo vägevaimate sekka.

Brasillia – Saksamaa duell õhus. Saksamaa kaotus avamängus muudab huvitavaks olukorra võimalike kaheksandikfinaalpaaride osas. Oletades, et Mehhiko võidab F-alagrupi ning Saksamaa läheb edasi teisena, kohtuks Saksamaa kaheksandikfinaalis E-alagrupi võitjaga, kelleks on prognooside kohaselt terve MMi suursoosik Brasiilia, kes alustab turniiri kell 21 mänguga Šveitsi vastu. F-alagrupis peavad homme oma avamängu Rootsi ja Lõuna-Korea.

* * *

Enne mängu

Saksamaa on enne antud mängu selge favoriit. MM-valikturniiril võideti kümnest mängust kümme, korrates löödud väravate rekordit. Nimelt suudeti kümne mänguga lüüa 43 väravat. Kusjuures skoori tegid lausa 21 erinevat mängijat. Samas ei olnud enne turniiri peetud viimane sõpruskohtumine sakslaste jaoks liialt rahulolu pakkuv - Saudi-Araabia vastu saadi keeruline 2:1 võit. Samas teades, kui hästi suudab sakslaste peatreener Joachim Löw oma meeskonna turniiriks valmis häälestada, siis liigselt muretsemiseks Saksamaa toetajatel põhjust pole.

Hoopis keerulisem on seis Mehhikoga. Mehhiko jõudis küll turvaliselt MMile, kuid hetkel ei ole nende meeskonna seis mängijate koha pealt väga kiita. Nimelt said enne turniiri vigastada meeskonna kaks ülivajalikku kaitsjat. Nestor Araujo jääb eemale põlvevigastuse tõttu, Diego Reyes reielihase vigastuse tõttu. See on ka põhiline põhjus, miks Mehhikol võib Saksamaa ründeteravuse vastu keeruliseks minna.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles