Semenya läheb enda kaitseks spordikohtusse

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA

800 meetri jooksu olümpiavõitja ja maailmameister Caster Semenya läheb «ebaausate»reeglite pärast spordikohtusse, et kaitsta ennast ning temaga sarnast probleemi jagavaid naissportlaseid.

Rahvusvaheline Kergejõustikuliit on sundinud naisjooksjaid, kellel on loomupäraselt kõrgem testosterooni tase, osalema võistlustel meeste arvestuses või vahetama spordiala. Ainukeseks võimaluseks edasi võistelda on rohtude tarvitamine.

«See pole aus, ma tahan joosta sellisena, nagu ma sündisin. Ma olen naine ja ma olen kiire,» vahendab BBC 27-aastase Semenya sõnu. Kahekordne olümpiavõitja pidi tegema ka soo tuvastamiseks erinevaid teste, kuid ühegi testi tulemusi pole ametlikult avalikuks tehtud.

Kohtus Semenyat kaitsma asuv advokaat ütles, et jooksjal on õigus osaleda võistlustel sellisena, nagu ta sündis. Sportlast ei tohiks sundida tarvitama erinevaid ravimeid tarvitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles