Eesti vehklejatel medaleid rohkem kui MM-kohti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FIE

Epeevehklemise EM Novi Sadis pani lõpuks pitseri aastaid räägitud tõele – koondises on viis tipptasemel vehklejat, kes võivad iga päev medaleid võita. EM lõpetati võistkondliku pronksmedaliga, kuid küsimus jääb ikka õhku: kes on kuu pärast MM-koondises?

Alaliidu reglemendi kohaselt tuli individuaalse Euroopa meistritiitli teeninud Katrina Lehise asemel rajale Irina Embrich, kes teenis eile karjääri 12. medali. Tõsi, randmevigastusega vehelnud ankrunaine vehkles rabedalt, ent tõi esimesed kastanid tulest välja juba veerandfinaalis Rumeenia vastu. Turniiri 45:26 võiduga Suurbritannia üle alustanud Eesti mängis veerandfinaalis maha viietorkelise eduseisu, kuid 37-aastane ankrunaine suutis lisaajal maailma tipu Ana-Maria Popescu otsustava torkega alistada. 

«Rumeenia matš oli kõige närvilisem, eriti lõpupoole. Ira tõmbas meid välja. Nagu alati,» sõnas Erika Kirpu, kes sekkus kohtumisse vahetusest.  Poolfinaal prantslastega oli aga teisest puust – ainsana jäi oma minimatšides plussi EMi individuaalturniiril pronksmedali võitnud Julia Beljajeva, võites matšid 18:14. Embrich kaotas aga 8:17, tõsi – kaheksa vastase torget tulid juba kiirrünnakutest.

Pronksimatšis näitas Embrich aga jälle otsustaval hetkel vajalikku närvi ning Ukraina võideti 42:37. «Julia ja Irina tegid pronksimatsis rumalusi, aga Irina kogemused kandsid lõpuks vilja,» kinnitas ka peatreener Kaido Kaaberma.

Eesti rõõmu suurendab tõik, et medaliarvestuses ollakse viie medaliga (üks kuld, kaks hõbedat, kolm pronksi) neljandad. Seda aga üheainsa relvaliigiga, sest Venemaa, Prantsusmaa ja Saksamaa on esindatud ka floretis ja espadronis. «See on väikesele Eestile ikka väga uhke tulemus!» kiidab Kirpu.

Viimase informatsiooni kohaselt pole aga kuu pärast toimuva MM-koosseis aga lõplikult ikkagi paigas ning tuleval nädalal kogunev vehklemisliidu juhatus võib veel juba teisipäeval koju sõitnud Lehise koosseisu nimetada. Täpselt nagu juhtus enne EMi. «Kaks valikut – kogemus või noorus. Treenerid otsustasid kogemuse peale, juhatus otsustas teistmoodi. Eks peame selle olukorraga leppima ja tegelema,» sõnas Kaaberma.  

Mida arvab olukorrast aga Erika Kirpu, kes langes nüüd Eesti edetabelis neljandaks ning justkui praegu reeglite järgi enam võistkonda ei mahu?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles