Ott Järvela: kas ajakirjandus saab reeta kodumaa? (5)

Ott Järvela, Samaara
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dele Alli pressikonverentsil
Dele Alli pressikonverentsil Foto: LEE SMITH / REUTERS

Just selline teemapüstitus oli reedel ja laupäeval aktuaalne Inglismaal, põhjuseks jalgpallikoondise avalikul treeningul tehtud foto abitreeneri Steve Hollandi käes olnud paberist, kus oli näha järgmiseks kohtumiseks (eilne matš Panamaga) planeeritud koosseis. Muidugi jõudis paberil olnud info (vigastatud Dele Alli asemel mängib Ruben Loftus-Cheek) kohe ka avalikkuseni.

Inglismaa peatreener Gareth Southgate avaldas oma seisukoha juhtunu kohta laupäeval. «Ilmselgelt oleks meile kasulik, kui teaksime vastase täpset koosseisu ette. Ajakirjandus peab otsustama, kas aitab meid või mitte.»

Southgate’i öeldust tõukuvalt vallandus Inglismaal tuline debatt, kus ühel pool (eelkõige poolanonüümses Twitteris) Inglismaa jalgpalliajakirjanike teguviisi hukkamõistjad ja teisel pool nende advokaadid (eelkõige ajakirjanikud ise).

Žurnalistide kriitikud rõhutasid emotsionaalselt, et Southgate on olnud erinevalt eelmistest peatreeneritest meedia suhtes rõhutatult avatud ja mõistev. See on tõsi. Meeskonna ja ajakirjanike vahel suurema sidususe leidmiseks toimus näiteks MMi eel ühisüritus, kus võisteldi nooleviskes. Sven-Göran Erikssoni, Fabio Capello või Roy Hodgsoni ajal olnuks midagi säärast välistatud – nende kindel veendumus oli, et ajakirjandus peab püsima võimalikult lühikese keti otsas, sest ingliskeelses jalgpalliajakirjanduses valitsev armutu konkurents tähendab, et kõik pannakse müüki. Tõsi, arvestatava osa küünilisuse eest on vastutavad reporterid, kes jalgpallikoondisega vahetult kokku ei puutu, vaid tegutsevad provotseerimise abil klikke tootes anonüümselt.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles