Diagnoos Poola purunenud unistustele: see oli pogromm, häbi, null

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Löödud Poola mängijad pärast lõpuvilet.
Löödud Poola mängijad pärast lõpuvilet. Foto: Jewel Samad / AFP / Scanpix

Poola ajalehed tegid oma riigi jalgpallikoondise pärast 0:3 kaotust Kolumbiale ja MMilt väljalangemist maatasa. Lüüasaamine pikendas poolakate agooniat suurvõistlustel, mille ainsaks erandiks on kahe aasta tagune EM-finaalturniir.

Seal jõudis Poola veerandfinaali, kus kaotas penaltiseerias turniiri hilisemale võitjale Portugalile. Kaks aastat tagasi toimunut kõrvale jättes on poolakate käsi aga käinud selle sajandi jooksul suurturniiridel ütlemata kehvasti.

Poola oli jäänud eemale kolmest järjestikusest MMist, enne kui 2002. aastal uuesti tõotatud maale pääses, aga alagrupis põrus. Neli aastat hiljem oldi finaalturniiril tagasi ja jälle sai kõik otsa juba kahe mänguga. Seejärel tuli poolakatel kaks korda MMi aga sootuks telerist vaadata, enne kui tänavu suurte lootustega Venemaale sõideti ja järjekordselt lüüa saadi.

Kui MMidelt on Poolal ette näidata koguni kaks kolmandat kohta (1974 ja 1982), siis EMile pääseti mõnevõrra üllatuslikult üldse esmakordselt alles 2008. aastal. Tulemuseks oli pettumustvalmistav viimane koht alagrupi. 2012. aastal korraldati turniiri kahasse Ukrainaga ise, aga abi polnud sellestki, sest alagrupis jäädi jälle viimaseks. Kahe aasta tagune turniir näis lõpuks ometi ilusam, kui marsiti kindlalt veerandfinaali ja vannuti seal alles penaltiseerias alla hilisemale võitjale Portugalile. Nüüd aga lõppes kõik jälle enne kui alatagi sai.

«Häbi. See oli pogromm. Poola naaseb koju,» kuulutas vahetult pärast lõpuvilet riigi suurima väljaande Fakt esikülg. «Võideldi nagu ei kunagi varem, kaotati nagu alati,» kombineeris väljaanne Wyborza irooniat ja tunnustust. «Kaotus mängus, mis otsustas kõik!» tõdes soliidsemat joont hoidev Rzeczspospolita. Spordiväljaanne Przeglad Sportowy nii leebelt ei lähenenud. «Rünnakul null, kaitses lagunemine, peatüki lõpp,» kuulutas nende mänguanalüüsi pealkiri.

Väljaande Fakt esileht.
Väljaande Fakt esileht. Foto: Ekraanitõmmis
Wyborza esileht.
Wyborza esileht. Foto: Ekraanitõmmis
Spordileht Przeglad Sportowy koondisele ei halastanud.
Spordileht Przeglad Sportowy koondisele ei halastanud. Foto: Ekraanitõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles