Postimehe aruanne: miks Taani ja Prantsusmaa räigelt välja vilistati? (1)

Ott Järvela, Moskva
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli maailmameistrivõistluste C-alagrupi viimase vooru kohtumises tegid Taani ja Prantsusmaa meeskonnad Moskvas, Lužniki staadionil 78 011 pealtvaataja ees näotu, ilmetu ja tahtejõuetu 0:0 viigi.

Tegemist oli selle MM-finaalturniiri esimese 0:0 viigiga, mis oli täiesti õiglane tulemus, sest võidunälga ei õhkunud kummagi meeskonna esitusest. Eriti apaatsed olid taanlased, aga selle foonil prantslaste kiitmine oleks läbinisti põhjendamatu kompliment. Postimehe märkmed kohtumisest:

Peruust polnud tolku. Kui juba teise vooru järel konkurentsist langenud Peruu 18. minutil Andre Carrillo väravast Austraalia vastu juhtima läks ning kui Paolo Guerrero 50. minutil seisuks 2:0 tegi, võinuks see ju mõjuda Taanile vabastavalt, sest nende edasipääs polnud enam sisuliselt ohus (sest Austraaliale vajalikku võitu ei paistnud kuskilt).

Aga lootus, et see vabastab Taani ettevaatlikkuse kammitsaist ja paneb nad mängima võidu ja alagrupi esikoha nimel, ei teostunud. Ilmselt pole ka auhind piisavalt ahvatlev, sest on ju olemas võimalus, et D-alagrupis saab teise koha ja kohtub kaheksandikfinaalis C-alagrupi võitjaga Argentiina.

C-alagrupi teise koha omanikku eeldatavasti ootav Horvaatia on samuti tugev ja ebamugav, aga igatahes ei pannud ka Peruu pakutud turvavõrk taanlasi verd ninast välja jooksma. Kaugel sellest. Viimasel 10 minutil keeldus Taani sootuks rünnakule minemast, kuigi Lužniki vilekoor seda neilt nõudis.

Räige väljavilistamine. Kahjuks oli tegemist käimasoleva MMi erakordseima matšiga selle sõna negatiivses tähenduses – nii halba ja sisutut matši esimese 36 mängu jooksul ei kohanud. Loodetavasti ei kohta ka edaspidi. Publik Lužniki staadionil proovis end rõõmustada Mehhiko laine ja «Rossija! Rossija» skandeerimisega, aga andis lõpuvile järel mõlemale meeskonnale teada, mis nad sellest farsist arvasid. Vilekoor oli räige ja räme ning tuli südamest.

Tõsi, Taani meeskonnal ja fännidel oli sellest läbinisti poogem. Väravavaht Kasper Schmeicheli eestvedamisel sammusid mängijad umbes 4500 Lužnikil viibinud oma toetaja ette, kes tänasid neid palavalt. Rämedat vilet lasknud eelkõige venelastest kuulnud publik oli selleks ajaks juba tribüünidelt kadunud.

Steve Mandanda. Prantsusmaa peatreener Didier Deschamps tegi võrreldes eelmise kohtumisega algkoosseisus koguni kuus vahetust, et anda mitmele põhimehele kaheksandikfinaali eel puhkust. Üheks neist oli ka meeskonna kapten ja esiväravavaht Hugo Lloris, kelle puudumisel sai lõpuks ometi võimaluse Steve Mandanda.

33-aastane väravavaht oli kuulunud Prantsusmaa koondisesse 2008., 2012. ja 2016. aasta EMil ning 2010. aasta MMil, aga seni mitte kordagi platsil käinud. Nüüd tegi ta oma suurturniiride debüüdi. Tähtis ja uhke hetk Mandanda jaoks, mis meenutab samas varuväravavahi rolli omapära.

Üks mänguga mitteseotud lugu Taani jalgpallikoondisest (täitematerjal põhjusel, et mängust pole midagi väga kirjutada). Kui Eesti ja Taani klubid on eurosarjades omavahel vastamisi olnud sageli, siis koondised ainult korra – 2004. aasta 30. mail Lillekülas peetud maavõistluses, kus Eesti saavutas tänu Joel Lindpere 90+2. minuti tabamusele 2:2 viigi. Lindpere värav oli omapärane, sest tema löök võttis Taani kaitsjast ülikõrge kaarega rikošeti ja vajus Inglismaa kõrgliigaklubis Aston Villa mänginud Thomas Sörenseni valvatud värava lati alla.

FC Flora, Moskva Torpedo (Andres Oper ja Andrei Stepanov) ning Lutski Volõni (Taavi Rähn) mängijatest koosnenud Eesti vastu mängisid tol päeval teiste seas Jon Dahl Tomasson ja Martin Laursen (AC Milan), Thojmas Helveg (Milano Inter), Jesper Gronkjaer (Chelsea) ja Niclas Jensen (Dortmundi Borussia).

Eesti jaoks oli viik kaks nädalat hiljem EM-finaalturniiri alustanud Taaniga tugev tulemus. Ning naljatamisi saab öelda, et Taani sai harjutada 2:2 viiki mängimist, mida neil läks tol EMil vaja alagrupiturniiri viimase vooru mängus Rootsiga. Platsile mindi teadmises, et see tulemus tagab mõlema edasipääsu ja Itaalia väljalangemise. Ning 2:2 mäng ka lõppes.

Aga kõik see pole üldse nii eredalt meeles, kui Eesti – Taani mängu ajal Lillekülas staadionile silganud must kass. Küll oli alles vilgas isend! Lipsas läbi ka Martin Kaalma valvatud väravast, mille peale said Eesti jalgpalliajakirjanikud raporteerida, et Tibu (Kaalma hüüdnimi – toim) lasi väravasse kaks palli ja ühe kassi.

* * *

C-alagrupi lõppseis: Prantsusmaa 7, Taani 5, Peruu 3, Austraalia 1 punkti. Kaheksandikfinaalides kohtutakse D-alagrupi kahe paremaga, kes selguvad täna õhtul.

Enne mängu:

Prantsusmaa on alagrupi liidrina juba kindlustanud edasipääsu kaheksandikfinaali, samas aga võitlevad edasipääsule omavahel Taani ning Austraalia. Punktiseis C-alagrupis on järgmine: Prantsusmaa 6 punkti, Taani 4, Austraalia 1, Peruu 0.

Vaatame läbi kõik võimalikud stsenaariumid, mis tulla võivad. Omavahel kohtuvad Prantsusmaa – Taani ning Austraalia – Peruu.

  • Prantsusmaa koht kaheksandikfinaalis on kindel. Esikoha tagamiseks vajatakse viiki.
  • Taani pääseb edasi viigi või ka kaotusega, kui Austraalia ei alista Peruud. Võidu korral saadakse esikoht.
  • Austraalia peab Peruust jagu saama ning lootma Taani kaotusele ja paremale väravate vahele.
  • Peruu on kindlasti mängust väljas.

Kõige tõenäolisemalt saavad siit alagrupist edasi Prantsusmaa ja Taani, kuid kui Prantsusmaa tuleb siiski innukalt mängima ning võitu püüdma, on omad võimalused kindlasti ka Austraalial.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles