Kuldliiga avalöök – võimsad odamehed ja duell kettaheites

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti odamees Vadims Vasilevskis on laupäeval odaviskes üks suursoosikuid.
Läti odamees Vadims Vasilevskis on laupäeval odaviskes üks suursoosikuid. Foto: Margus Ansu

Homme koguneb Tartusse kergejõustiku kuldliiga avaetapile odaviskajate seltskond, millesarnast pole Eestis ammu nähtud. Üheksa mehe isiklik rekord on üle 80 meetri.



Kuigi Tartusse kogunev seltskond on esinduslik, püsis veel eile hommikul õhus kahtlus, kas nende vahel näeb võistlemas ka Eesti rekordimeest Andrus Värnikut. Eksmaailmameister teatas, et kui võistluse korraldajad ei kompenseeri talle Tallinnast Tartusse sõidu kulu, loobub ta sellel jõuproovil osalemast.

Koduse kuldliiga võistlussarja peakorraldaja Mati Lillialliku sõnul pole aga Värnik tema poole pöördunud. «Oleme talle alati sõidukulud kompenseerinud. Tulemuse eest maksame vastavalt boonustabelile,» kinnitas Lilliallik. «Oleme Andruse võistlemisega arvestanud. Nüüd on tema enda valik – kui ta tuleb kohale, saab ka osaleda.»

Kolm lätlast

Tänavuseks hooajaks väidetavalt varasemast tõsisemalt valmistunud, kuid nädal tagasi avavõistlusel 76-meetrise viskega piirdunud Värnikut oleks aga tõsises konkurentsis huvitav jälgida.

Tartusse tulevad kaks Läti olümpiahõbedat: nende rekordimees, Ateenas hiilanud Vadims Vasilevskis ja Pekingis poodiumil seisnud Ainars Kovals. Lillialliku sõnul võib aga head tulemust oodata ka kolmandalt lätlaselt, juunioride maailmarekordimehelt Zigismunds Sirmaiselt.

Kõvast puust on ka Berliini MMi kuues mees Antti Ruuskanen. Soomlane on üks nendest, kellele võistluse korraldajad vastu tulid ja koguni äriklassi lennukipileti ostsid. «See oli tema võistlema tuleku tingimus,» märkis Lilliallik.

Tugevate välismaalaste osavõtt on üks tänavuse kuldliiga märksõnu. Soovijaid on koguni nii palju, et kahele kolmandikule tuleb vastata eitavalt. «Meil pole nende siia toomiseks piisavalt raha,» nentis Lilliallik. «Enamik sportlasi soovib, et maksaksime kinni lennupiletid. Meie saame seda teha aga vaid siis, kui lennugraafikud klapivad. Lendude organiseerimiseks on meil hea partner Estonian Air.»

Kõrget taset on oodata ka Eesti viimaste aastate paraad­alal kettaheites. Olümpiavõitjast Eesti rekordimehele Gerd Kanterile pakub konkurentsi Omar El Ghazaly. Egiptlase treeneri Aleksander Tammerti sõnul on õpilane 65 meetri vormis. Samas kurtis Kanter, et 65 meetrit oleks temalegi juba hea tulemus. Tammert ise liitub aga võistluskarusselliga ilmselt juuni alguses Rakveres.

Israel jääb kõrvale

Kahjuks pole Kanterit kimbutamas Eesti teine number Märt Israel, kes eelistas võistelda samal ajal välismaal. «Mõistan Märti – ta soovib ennast võimalikult palju rahvusvahelises kõrges konkurentsis proovile panna,» tõdes Lilliallik. «Meil on kokkulepe, et ta osaleb meie sarja kolmel viimasel etapil. Kanter jätab aga vahele vaid Rakvere võistluse, ülejäänud etappidel on ta kohal.»

Suure tõenäosusega jääb aga kuldliiga esimesel etapil nägemata üks Eesti kergejõustikusuve eeldatavalt suuremaid duelle naiste kõrgushüppes. Mullu Eesti rekordi püstitanud Anna Iljuštšenko on küll kohal, kuid tänavu talvel esinumbri staatusesse tõusnud Grete Udras jääb kerge jalavigastuse tõttu kõrvale.

Kuldliiga võistlussari koosneb tänavu viiest etapist, finaal peetakse Viljandis. Kõigil viiel etapil võidutsenud sportlaste vahel läheb jagamisele 20 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles