Blogi ja galerii: Serbia näitas hambaid, aga Brasiilia teenis kindla võidu (2)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jalgpalli maailmameistrivõistluste E-alagrupis alistas Brasiilia 2:0 Serbia, Šveits ja Costa Rica leppisid 2:2 viiki. Alagrupist pääseb seega esimesena edasi Brasiilia ning teisena Šveits.

Brasiilia jaoks algas mäng halvasti, sest nende äärekaitsja Marcelo oli vigastuse tõttu sunnitud mängust juba 10. minutil lahkuma.

Tempokalt kulgenud avapoolajal avati skoor 36. minutil, kui Philippe Coutinho andis suurepärase söödu kaitseliini taha ning Paulinho tõstis palli üle Serbia väravavahi Vladimir Stojkovici pea.

Brasiilia 2:0 värav sündis kohtumise 68. minutil. Seni eranditult kõik nurgalöögid lahti mänginud Brasiilia otsustas korra ka pika palli kasti toimetada ning mees omal kohal oli Thiago Silva. Kusjuures, Brasiilia 2:0 värav sündis täpselt pärast Serbia mitut järjestikust väravamomenti. Pärast kaheväravalisse kaotusseisu jäämist Serbia enam mängu tagasi tulla ei suutnud.

Costa Rica lahkub viigipunktiga

Šveitsi ja Costa Rica mängus avati skoor 31. minutil, kui Blerim Dzemaili viis Šveitsi 1:0 juhtima. Costa Rica selle MMi avavärava lõi 56. minutil Kendall Waston. Ühtlasi tähendas Wastoni värav, et tänavusel turniiril tegid skoori kõik 32 osalenud meeskonda.

Šveits läks uuesti mängu juhtima Josip Drmici väravast 88. minutil. Mängu üleminutid kujunesid eriti pingeliseks. Prantslasest väljakukohtunik Clement Turpin määras esmalt Costa Rica kasuks penalti, kuid olukord vaadati VARist üle ning kuna Costa Rica mängija oli suluseisus, tühistati määratud penalti.

Minut hiljem tõmbas Šveitsi kaitsja uuesti Costa Rica ründaja maha ning sel korral sai Bryan Ruiz ka 11 meetri punktile minna. Tema löök lendas latti, aga põrkas sealt õnnelikult Yann Sommeri seljast väravasse. Tegemist on selle MMi kaheksanda omaväravaga.

Alagrupi lõppseis

Kaheksandikfinaalis kohtuvad seega Brasiilia ja Mehhiko ning Rootsi ja Šveits.

Enne mänge:

Avamängus Brasiiliaga viigistanud ning seejärel Serbiat kaotusseisust dramaatilisel moel võitnud Šveitsi ülesanne on kõige lihtsam: edasipääsulootuse juba minetanud Costa Rica vastu tuleb vähemalt punkt kätte saada ja ollaksegi kahe edasipääseja seas.

Brasiilia ja Serbia duellis on eelis 4 punkti peal oleval Brasiilial, serblased vajavad oma saatuse kindlustamiseks igal juhul võitu, ent sõltuvalt teise kohtumise tulemusest võib neid päästa ka viigipunkt. Vaatame üle, millised stsenaariumid on alagrupis võimalikud.

Seis enne viimast vooru: 1. Brasiilia 4 p (väravate vahe 3:1), 2. Šveits 4 p (3:2), 3. Serbia 3 p (2:2), 4. Costa Rica 0 p (0:3)

  • Brasiiliale piisab Serbia vastu edasipääsuks viigist.
  • Kui Brasiilia võidab Serbiat ja Šveits võidab Costa Ricat, võib alagrupi esikoht selguda ausa mängu arvestuse põhjal. Praegu on Brasiilial kolm ja Šveitsil neli kollast kaarti.
  • Kui aga mõlemad kaotavad, võidakse sama näitaja alusel otsustada, kes saab alagrupist edasi teisena ja kes kolmandana.
  • Šveitsi viib igal juhul 16 hulka viik või võit Costa Rica vastu. Piisata võib isegi kaotusest, ent sel juhul peab Serbia kaotama Brasiiliale.
  • Kui Šveits kaotab ühe väravaga ja Serbia teeb viigi, on neil mõlemal üldine väravate vahe võrdne. Sel juhul sõltub teise koha saatus mõlema mängu skoorist. Praegu on Šveitsi väravate vahe 3:2 ja Serbial 2:2 ehk mängu tulevad löödud väravad. Näiteks Šveitsi 1:2 kaotus ja Serbia 1:1 viik tähendaks, et esimesed on löönud 4 ja teised 3 väravat ehk edasi pääseks Šveits.
  • Kui aga Šveits peaks kaotama 0:1 ja Serbia tegema brasiillastega 1:1 viigi (sama kehtib tulemuste 1:2 ja 2:2 või 2:3 ja 3:3 jne korral) ehk meeskondade väravate vahe jääks võrdseks, oleks eelis ikkagi Šveitsil, sest nemad võitsid omavahelise mängu.
  • Serbia tagab Brasiiliat võites kindlasti edasipääsu. Viigist piisab neile juhul, kui Šveits kaotab Costa Ricale rohkem kui ühe väravaga.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles