Kuku jalgpallipäevik: Rootsi koondise “F**k racism”-hüüde taustast (1)

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll. Foto: LARS LARSSON / AFP

Alagrupi teises mängus Saksamaaga tegi Rootsi vahetusmängija Jimmy Durmaz vahetult enne mängu lõppu Timo Werneri vastu vea, mis andis sakslastele karistuslöögiõiguse, mille Toni Kroos ka realiseeris. Peale mängu sai Süüria-Türgi päritolu Durmaz sotsiaalmeedia vahendusel rohket sõimu, kui ka otseseid surmaähvardusi.

Durmaz vastas kriitikutele avaliku videopöördumisega, millega ühines kogu Rootsi koondis. Selle avalduse lõpetab Rootsi koondislaste hüüe: «F**k racism».

Jalgpallipäevikus selgitas Rootsi ajakirjanik Torbjörn Westlin, et tegu oli liigutava hetkega ning oli näha, et paljud mängijad olid pisarateni liigutatud. «Durmaz on saanud palju positiivset tagasisidet, tal on palju toetajaid. Toetavate avaldused on esinenud peaminister, samuti teised ministrid ja poliitikud.»

Westlin rõhutab, et poliitikute avaldused tuleb panna konteksti, kuna septembris seisavad ees valimised. «Meil on parempoolne erakond Rootsi Demokraadid, kes pole küll otseselt rassistlik, kuid kes on sisserändajate suhtes äärmiselt kriitiline. Küllap leidsid nüüd teised poliitikud ja ka paljud tavalised inimesed, et oleks mõistlik teha selle sündmuse taustal selge avaldus, selge väljaütlemine sellise suhtumise vastu, milline on Rootsis viimastel aastatel on pead tõstnud.»

Rootsi tervishoiu ja sotsiaalminister Annika Strandhäll kandis täna parlamendis Durmazi toetuseks tema nimega Rootsi koondise särki.

Kuula saadet siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles